Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce nu sunt stresaţi norvegienii

Postat la: 18.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un proverb norvegian spune că „dacă vrei să faci un bine, atunci fă-l când este nevoie" şi acest lucru l-a înţeles cel mai bine regele Harald al V-lea al Norvegiei. Cu ceva timp în urmă, angajaţii din întregul regat al fiordurilor, atât cei de la stat cât şi cei din zona privată, au solicitat regelui să reducă programul de lucru zilnic de la opt ore la şase ore pentru un motiv incredibil, dar, în acelaşi timp, greu de acceptat în România.

Motivarea reducerii programului de lucru a fost justificată de faptul că randamentul în ultimele două ore ale zilei este foarte scăzut şi nu acoperă cheltuielile de producţie pe acest interval orar, cum ar fi cele rezultate din consumul de electricitate, inclusiv funcţionarea calculatoarelor, şi de încălzire. După o analiză amănunţită a costurilor de producţie vis a vis de randamentul ultimelor două ore, regele Harald al V-lea a decis reducerea programului de lucru de la opt la şase ore, cu o pauză de cafea sau ţigare de zece minute după fiecare ora de lucru. Trebuie precizat că regele Norvegiei conduce Consiliul de Stat, are întâlniri săptămânale cu prim-ministrul şi cu ministrul de externe, primeşte trimişii străini şi deschide sesiunea parlamentară, iar conform constituţiei norvegiene, el numeşte guvernul.

Mai trebuie precizat că salariul mediu în Norvegia este între 3.500 şi 4.000 de euro, iar impozitul este în jur de 50%. Dacă îţi cumperi o locuinţa prin credit bancar, apartament sau casă, impozitul pe salariu se reduce la 30%, iar dacă ai luat şi o maşină, tot pe credit, acest impozit se reduce la 20%. Însă, dobânda anuală pentru aceste credite este de 1,1%. De ce se practică aceste reduceri de impozit pentru casă şi maşină? Pentru simplul fapt că statul norvegian consideră că vrei să te stabileşti definitiv sau pe o perioadă foarte mare de timp şi nu ai de gând să pleci din ţară. Poate şi de aceea viaţa de zi cu zi a norvegienilor este una liniştită şi fără stres pentru că nu au grijă zilei de mâine şi totul este enervant de bine pus la punct, iar protectia sociala este de invidiat. Modul de viaţă şi de civilizaţie al locuitorilor Norvegiei este model unic în lume şi demn de urmat. Jos pălăria!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE