Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cutremurul înregistrărilor de la DNA Oradea și replica în corectitudinea urmăririi penale

Postat la: 07.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După devoalarea în spațiul public a atitudinii abuzive a unor procurori din cadrul DNA, atât din cadrul Structurii Centrale, cât și din cadrul „Unității de Elită" de la Ploiești, atât profesioniștii specializați în drept penal, cât și opinia publică, aproape au fost convinși de faptul că, din acel moment înainte, principiile care guvernează urmărirea penală vor fi, în sfârșit, respectate și de către procurorii DNA care, până în acel moment, au ignorat cu desăvârșire principii precum „Legalitatea procesului penal", „Prezumția de nevinovăție", „Aflarea adevărului", „Caracterul echitabil și termenul rezonabil al procesului penal" și, nu în ultimul rând, „Dreptul la apărare".

Din nefericire, în special pentru cei care au fost victimele abuzurilor unor procurori DNA, practicile abuzive nu au fost abandonate nici măcar de teama că (și) acestea vor fi aduse la cunoștința opiniei publice mai devreme sau mai târziu. Înregistrarea unei „ședințe de lucru" din luna ianuarie 2018 a unor procurori din cadrul DNA Oradea, demonstrează faptul că, în anul 2018, deși DNA a fost zguduită până la acel moment de numeroase scandaluri declanșate în urma devoalării abuzurilor unor procurori din cadrul acestei structuri, mulți dintre procurorii DNA se credeau și, din păcate se cred în continuare, adevărați „Dumnezei".

Ceea ce s-a întâmplat la DNA Oradea este de o gravitate excepțională deoarece demonstrează faptul că procurorii DNA au trecut „la un nivel superior" al abuzurilor, în sensul că acestea (abuzurile) nu erau / nu sunt îndreptate doar împotriva nefericiților de suspecți/inculpați, dar și împotriva unor judecători „vinovați" de faptul că au pronunțat sentințe exclusiv potrivit conștiinței lor, sentințe care au avut corespondent doar în probele legal administrate și în reala situație de fapt, nu și în dorința abuzivă ! Unul dintre acești judecători „vinovat" de faptul că nu s-a transformat în „instrumentul" unor procurori abuzivi este domnul Ovidiu Galea, judecător la Tribunalul Bihor.

Trebuie subliniat faptul că procurorii abuzivi și-au ales în mod dibaci această țintă deoarece domnul judecător Ovidiu Galea este un judecător cu o vastă experiență. Pentru ca „avertismentul" să fie exemplar, domnul judecător Ovidia Galea a fost suspendat de două ori din funcție (ceea ce reprezintă o premieră) din cauza punerii în mișcare a acțiunii penale (în două dosare diferite) pentru așa - zisa săvârșire a unor fapte care nici măcar nu intră în competența DNA! După ce Parchetul General a dispus clasarea deoarece „fapta nu există", evident , ulterior constatării necompetenței DNA de a cerceta acele fapte, domnul judecător a încasat salariile aferente celor doi ani în care a fost suspendat.

Exact în ziua în care i-au intrat banii în cont, domnul Ovidiu Galea, în loc să se preocupe de restituirea datoriilor acumulate pe parcursul celor doi ani în care a fost suspendat, a primit o citație la DNA Oradea, ocazie cu care a aflat că este cercetat, din nou abuziv, într-un nou dosar... Prin „scoaterea din circuit" a unor judecători experimentați, procurorii abuzivi de la DNA Oradea reușeau să timoreze și mai tinerii magistrați care vedeau ce li s-a întâmplat colegilor lor. Deși nu poate fi ignorat stresul unui judecător onest care este / a fost cercetat de către procurori abuzivi din cadrul DNA pentru fapte inventate, trebuie reamintit faptul că, din momentul în care a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva lui, acel judecător este suspendat și nu mai încasează nici un leu cu titlu de salariu, fapt care are importante repercursiuni negative asupra familiei lui.

Este lesne de intuit drama unui magistrat suspendat din funcție doar pentru că era considerat incomod de către anumiți procurori din cadrul DNA, magistrat care are unul, doi sau mai mulți copii și rate la bancă. Pentru ca astfel de practici să înceteze definitiv, reacția instituțiilor competente trebuie să fie fermă, neechivocă și, în nici un caz, astfel de abuzuri să nu fie mușamalizate sub pretextul că „discuțiile purtate erau în glumă".

Deoarece cetățeanul onest, plătitor de taxe și impozite este preocupat, nu numai de recuperarea prejudiciilor în cazul săvârșirii unor infracțiuni, dar și de cum este cheltuit banul public de către Procurorii Șefi ai Structurilor Teritoriale ale DNA, inclusiv și cu atât mai mult al celor de la Oradea și Ploiești, se impune ca, de la nivel central, o echipă a Curții de Conturi să efectueze un control riguros al modului în care au fost cheltuiți banii publici în dosare „fabricate".

Constantin Florin Durgheu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE