Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum a teleportat Rovana Plumb complexul de la Uzlina al lui Ceușescu și Cousteau

Postat la: 09.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalul declanşat de Victor Ponta privind lacul Belina şi vilele de protocol utilizate de către Liviu Dragnea capătă de la o zi la altă noi conotaţii.

"Liviu Dragnea a avut grijă să ia în folosinţă personală şi exclusivă Vila de la Neptun a Prim Ministrului, Vila de la Scroviştea a Preşedinţiei şi Complexul Uzlina din Delta Dunării al RAPPS", se menţionează într-o postare pe Facebook a lui Ponta. Ooopsss! Ponta vorbeşte de Complexul Uzlina? E ca şi cum ai vorbi de funie în casa spânzuraţilor. A uitat aşa de repede că el, în 2014, qdica când era premier, printr-o şmecherie imobiliară regizată de către fostul ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Raova Plumb, Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost practic scos la mezat. Astfel, peste 31.000 mp de teren, patru bungalow-uri, două cabane, o sală de conferinţe, două bazine şi un pavilion de vânătoare au fost trecute de la ARBDD la RA-APPS. Practic, Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică de la Uzlina a fost preluat de către ARBDD printr-o Hotărâre de Guvern semnată de Petre Român, în 1991, la insistenţele exploratorului Jacques Yves Cousteau, modernizat şi cu fonduri europene, a fost acaparat de RA-APPS. Şmecheria a fost extrem de simplă şi a fost ţesută de către Rovana Plumb. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr.15 din 20 martie 2013, Guvernul Ponta a reglementat condiţiile pentru vânzarea imobilelor, proprietate privată a statului, aflate în administrarea şi în proprietatea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).

La prima vedere, totul a părut legal, dar, în anexa 2 a acestei Ordonanţe, s-a inclus un tun imobiliar demn de Cartea Recordurilor. Astfel, în Ordonanţa nr. 15/2013 se menţionează că Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost transferat spre administrare la RA-APPS. Practic, se transferă la RA-APPS peste 31.000 mp de teren, la pachet cu toate clădirile aflate pe acest amplasament de la Uzlina, fără să se menţioneze care este valoarea lor de inventar. Centrul de cercetare de la Uzlina este locul unde cunoscutul explorator francez Jacques Yves Cousteau a înfiinţat Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în 1991, împreună cu reprezentanţii Guvernului României de la acea vreme. Ca atare, aici este kilometrul zero al Deltei Dunării şi locul de unde a plecat „aventura" de includere a acestei rezervaţii în patrimoniul UNESCO. Ordonanţa care a apărut în Monitorul Oficial din 22 martie 2013, menţionează că în numele Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice semnează secretarul de stat - Ionuţ Ciprian Iuga. Însă, surpriză! „Nu aveam cum să semnez această ordonanţă, pentru că ARBDD este în subordinea directă a ministrului Rovana Plumb, iar eu sunt subordonat direct ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

Ca atare, nu aveam cum să îmi pun semnătura pe această ordonanţă, şi cred că a semnat altcineva. Eu cred că este o eroare materială care va fi îndreptată", a declarat la aceea vreme secretarul de stat Ionuţ Iuga. Atunci cine a semnat în locul Rovanei Plumb? Poate secretarul de stat Elena Dumitru, mâna dreaptă a Rovanei Plumb?! Nici până azi nu se ştie. Rovana Plumb a explicat atunci transferul, motivând că susţinerea financiară a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu poate să asigure întreţinerea clădirilor Centrului de Cercetare de la Uzlina-Murighiol. „Nu avem de gând să facem absolut nimic, decât să rămână în proprietatea publică.

Motivul pentru care a fost transferat este că susţinerea financiară a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu poate să asigure şi întreţinerea acestor bungalow-uri.S-a publicat în Monitorul Oficial OUG privind acele clădiri şi locaţii care vor rămâne în patrimoniul public al statului, printre care şi Uzlina", a declarat la acea vreme ministrul Mediului Rovana Plumb. Însă, nici atunci şi nici până astăzi, Rovana Plumb nu a putut explica de ce complexul de la Uzlina a fost inclus în acea ordonanţă de urgenţă privind condiţiile pentru vânzarea imobilelor, proprietate privată a statului, aflate în administrarea şi în proprietatea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS). Mai mult, nu a putut fi justificată legal şi concret urgenţa pentru care complexul de la Uzlina a trebuit să treacă de la ARBDD la RA-APPS. Trebuie spus că Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este fosta reşedinţă a lui Nicolae Ceauşescu de dinainte de '89, şi a fost modernizată în ultimii ani cu fonduri guvernamentale, fiind gândit ca un centru destinat cercetătorilor străini care vin în Delta Dunării.

Numai în 2012 s-au investit în modernizarea acestui centru circa 8.000.000 de lei, dar nu s-a făcut nici până acum recepţia lucrărilor. Răspunsul privind mutarea centrului de la ARBDD la RA-APPS a venit imediat la acea vreme de la preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, care este și acum vătaful ludețului. Acesta a declarat atunci în presa locală că teleportarea centrului de la Uzlina „este un prilej prin care RA-APPS-ul poate să-şi rezolve anumite probleme de protocol şi eu cred că este în beneficiul nostru, al judeţului". „Hai să fim serioşi, până acum dacă voiai, la un anumit nivel, să aduci pe cineva în Delta, trebuia să apelezi în zona privată, să te duci să închiriezi pe undeva", a ţinut să precizeze şeful CJ Tulcea. Scurt, la obiect şi fără niciun comentariu! Acum însă, Rovana Plumb pozează în călugăriţă ca şi cum ea n-ar fi fost regizoarea acestei teleportări cu scandal care încă mai ţine prima pagină şi azi! Câtă ipocrizie! Jenant şi dezgustător!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE