Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum a explodat premierul Tudose. Culisele balamucului naţional

Postat la: 11.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tic-tac! Tic-tac! Tic-tac! - Buuuuummmmm! Aşa a explodat premierul Mihai Tudose, detonând (de-a valma) PSD şi Palatul Victoria, după ce a citit cifrele controversatului sondaj emis de Avangarde (care acuză un picaj cel puţin bizar). La urma urmei, v-am tot avertizat că brăileanul urma s-o comită curând, năucitor de curând, întrucât îl cunosc prea bine (din perioada în care aveam poziţie executivă): când îi sare ţandăra, e foc şi pară!

Desigur, să nu fim naivi: sondajul de vineri a fost doar stropul care a umplut paharul lui Tudose, întrucât (să o spunem pe şleau!) adevăratul motiv al războiului roşu rezidă în refuzul premierului de a-i sesiza pe judecătorii Curţii Constituţionale în speţa „Belina". Cât despre maneva „sondajul", să nu ne ascundem după deget, fiindcă nu ţine: Dragnea urmărea debarcarea lui Tudose prin fluturarea unei măsurători sociologice cu adresă, în acelaşi fel în care a declanşat mazilirea lui Sorin Grindeanu (dezarmant de recent!) printr-o aşa-zisă evaluare redactată de Darius Vâlcov.

Realitatea este că, până în prezent, Tudose l-a „jucat" pe Dragnea ca la şah. Premierul (tratând cu indiferenţă fojgăiala din PSD) s-a întâlnit cu ambasadorul SUA - Hans Klemm - şi cu o serie de congresmeni americani (pentru a se asigura că poate jongla în astfel de limite?) şi, finalmente (când ştirile despre disensiunile de la vârful PSD curgeau pe burtiere), a transmis răspicat că nu acceptă „miniştrii penali" la Palatul Victoria, şi cu atât mai puţin ingerinţele şefului social-democrat.

După acest prim seism, a urmat cel de-al doilea (de marţi): în timp ce Dragnea si conducerea PSD îl aşteptau la Kiseleff (dornici să arunce pătura pe ţambal), premierul Tudose a tras o raită pe la Cotroceni (fără a se consulta deloc cu liderii partidului care l-a propulsat la Palatul Victoria!) şi a zăbovit la taclale cu preşedintele Klaus Iohannis - cu alte cuvinte, în anumite circumstanţe, braileanu ar putea juca şi altfel...

În anumite circumstanţe, fireşte, deşi eu cred că, dacă nu reuşeşte să-şi impună doleanţele la masa coaliţiei de guvernământ, Tudose va face pasul în spate (oricum, disidenţa sa reprezintă o nouă şi adâncă problemă de imagine pentru Dragnea, problemă care îi şubrezeşte, inevitabil, poziţia la vârful PSD). Şi cea mai mare dorinţă a lui Dragnea e (cum altfel?!) aceea de a-l vedea pe Tudose plecat de la Palatul Victoria.

Altminteri, dacă tandemul Dragnea-Tăriceanu îşi va pleca fruntea în faţa solicitărilor lui Tudose, se va deschise o veritabilă cutie a Pandorei care riscă să înghită PSD. O retragere a „penalilor" din Guvern ar fi similară (a avertizat Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al social-democraţilor) cu o recunoaştere indirectă a faptului că Dragnea şi Tăriceanu (laolaltă cu mulţi alţi lideri PSD-ALDE) sunt „penali", ceea ce ar reprezenta un afront gigantic pentru liderii coaliţiei de guvernământ. Aşadar, unica soluţie PSD-ALDE este un nou premier şi un nou Guvern.

Nota bene: Dacă Dragnea şi Tăriceanu nu vor rupe pisica (motanul) acum, vor pierde şi cursa contracronometru în ceea ce priveşte controversata reformă a justiţiei (anunţată de ministrul Tudorel Toader) - or aceasta este principala miză a PSD-ALDE (fiindcă libertatea e mai dulce decât orice).
Până una-alta, de-a lungul următoarelor ore (şi până la apoteotica şedinţă a coaliţiei de joi, care ne poate rezerva diverse surprize), premierul Tudose este în avantaj faţă de tandemul Dragnea-Tăriceanu - e sigur că vicepremierul Sevil Shhaideh (convocat cu celeritate la DNA) va ieşi din cărţile guvernamentale, ceea ce reprezintă, oricum, o lovitură de proporţii pentru şeful PSD, care îşi pierde cel mai fidel om din Executiv (garantul fondurilor pentru primarii din teritoriu). Nu e un mister că Shhaideh îi stătea în gât lui Tudose, asemeni unui os de peşte (pescuit la Belina? Sau pe Braţul Pavel?)
Să ţinem cont şi de faptul că haosul politic abia începe - alte nominalizări ministeriale înseamnă alţi morcovi adânc înfipţi, întrucât nimeni nu ştie încă modul în care va juca preşedintele Iohannis (care vizează un nou mandat în 2019 şi care, iată, nu a ratat deloc startul principalului scandal politic al momentului). De asemenea, dibuirea unui nou premier ar presupune, din nou, tămbălăul şi circul de pe lume. Oare cine ar mai accepta o astfel de poziţie dacă, într-adevăr, PSD şi-ar revendica funebra performanţă de a debarca doi premieri în numai două luni?! Fiindcă (doar nu suntem naivi) Liviu Dragnea va rămâne cu aceleaşi probleme comportamentale.

E clar: trăim un veritabil balamuc naţional.Nici nu este greu sa ne închipuim cu este acesta perceput de catre partenerii externi...

Simona Man

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE