Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cronica unei clipiri. Noile faţete ale războiului Iohannis-PSD

Postat la: 08.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Finalmente, preşedintele Klaus Iohannis a făcut pasul înapoi şi a anunţat că renunţă la ideea referendumului (care, oricum, va fi fost o iniţiativă de-a dreptul absurdă, în condiţiile abrogării controversatei Ordonanţe 13). Luni, senatorul PSD Şerban Nicolae a depus un amendament prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu... pot fi graţiaţi.

Tot luni, la doar o oră de la dezvăluirea referitoare la amendamentul lui Şerban Nicolae, Liviu Dragnea a ieşit în faţa camerelor de la luat vederi şi a specificat, cu seninătate, că amendamentul elaborat de liderul senatorilor PSD nu reprezintă, deloc, optica partidului. Totodată, Dragnea a reiterat că nu este de acord cu graţierea persoanelor care se fac vinovate de fapte de corupţie. Acestea sunt cele mai interesante gesturi politice din ultimele zile. Haideţi să le interpretăm împreună.

În condiţiile în care PSD a renunţat în mod galopant la OUG 13, iar premierul Sorin Grindeanu şi-a luat angajamente explicite, în faţa Comisiei Europene (referitoare tocmai la această problematică, a continuării luptei anticorupţie), era cât se poate de firesc ca preşedintele Iohannis să renunţe (cu celeritate) la convocarea unui referendum lipsit de orice sens, care, e limpede, nu ar fi făcut altceva decât să toarne benzină, cu nemiluita, peste focul unui război la baionetă.

Am spus-o şi o repet: ar fi realmente deplorabil ca referendumul (un instrument esenţial într-o democraţie participativă) să fie folosit drept armă politică. Uzitarea acestui instrument ar trebui să presupună în mod imperativ un ridicat simţ al responsabilităţii!

Totuşi, liderii PSD au înţeles politic dezumflarea referendumului controcenist, ca pe o mult aşteptată „clipire" a preşedintelui Iohannis, „clipire" care (iată!) relansează războiul privitor la graţiere şi modificarea Codurilor penale. Cu alte cuvinte, la doar câteva zile după ce Iohannis a îngropat de unul singur iniţiativa referendumului, Şerban Nicolae etalează un amendament care (s-o admitem!) conţine chiar germenii OUG 13!

Ulterior, preşedintele PSD Liviu Dragnea a ieşit la rampă şi a specificat că amendamentul fluturat de Şerban Nicolae (liderul senatorilor social-democraţi şi, totodată, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului) trebuie înţeles în nume personal, întrucât acest text nu întruneşte asentimentul PSD. Nu pot să nu observ că, imediat după ce Iohannis a dat înapoi (ceea ce era firesc, fiindcă ideea referendumului a fost absurdă de la bun început), Dragnea şi liderii PSD au demarat abile repoziţionări strategice.

Abrogând OUG 13 şi centrând dezbaterea anticorupţie pe plan parlamentar (şi nu numai), conducerea PSD îl lasă în offside pe preşedintele Iohannis, chiar după ce acesta a anunţat că a renunţat la mult invocatul său referendum. Da, fiindcă dezbaterea transparentă nu se face prin ordonanţe de urgenţă şi nici nu poate exclude (prin chiar spiritul ei) amendamentele parlamentarilor! Şi cu atât mai puţin pe cele elaborate de preşedintele Comisiei Juridice, senatorul Şerban Nicolae. Fiindcă preşedintele Iohannis a clipit.

Simona Man

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE