Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Criza Qatarului, incontro?

Postat la: 14.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Qatarul este un foarte mic stat (emirat) din Golful Persic, cu granita terestra numai cu Arabia saudita, o mica peninsula in Golf. Ceea ce trebuie sa se stie insa, al doilea stat din lume ca venituri pe cap de locuitor, rezervele de petrol, dar mai ales de gaze, fiind uriase.

In mod neasteptat, Arabia Saudita, cu o suprafata mai mare de 150 de ori, de asemenea un mare producator de hidrocarburi, dar si Egiptul, Emiratele Arabe Jordania si alte state din peninsula araba, recent si din Africa, au declarat o puternica blocada impotriva Qatarului, terestra si aeriana. Qatarul a ramas, in cateva zile, fara produse alimentare. Motivatia? Qatarul sprijina terorismul. Imediat au sarit in ajutorul micului emirat Turcia lui Erdogan, Iranul si Rusia, marii actori regionali, construind poduri aeriene si maritime pentru alimentarea cu hrana si nu numai. Cele trei state mari, neaga cu vehementa implicarea Qatarului in actiuni de terorism...

SUA, evident, este de partea Arabiei Saudite si a celor care au instituit blocada, probabil initiatorul acesteia. Este de notat ca Al Jazeera, unul dintre cele mai importante televiziuni din lume, apartine Qatarului. Postul este si el in curs de a fi deconectat de la retelele tarilor care fac blocada. Prin urmare, conflictul are deja o dimensiune mondiala cu privire la imagine. Ce va face Qatarul? Primele declaratii sunt de deschidere spre dialog, dar, in acelasi timp, se afirma suveranitatea... Iar negocierile cu Turcia, Rusia si Iranul au fost demarate imediat. O imensa confuzie.

Potentialul de destabilizare a zonei, oricum destabilizata (conflictul din Yemen, Siria, Irak este generalizat, dar si problema kurda, asezate peste conflictul dur intre cei mari - Arabia Saudita si Iran -, este urias. Exista un pas doi, gandit de americani? se va trece si la altfel de retorsiuni? Vom asista la o mutare pe tabla de sah a lumii a coalitiei anti-SUA? Este de neinteles, totusi, cum Turcia, membru NATO si anti-Isis, isi consolideaza pozitia in alianta cu Rusia si Iranul,evident, impotriva SUA! Turcia fiind cel mai important actor regional din punct de vedere geo-politic si militar! Va trece Qatarul si el de cealalta parte a baricadei, va fi lasat? Georgrafic este aproape imposibil, dar banii pot circula... Se va ajunge atunci la un conflict armat? Qatarul nu are armata, dar au altii. Implicarea Qatarului alaturi de Isis ar fi, oricum, de neacceptat! Dar in ce temei Turcia neaga o astfel de implicare? Suntem intr-un cerc vicios. Ramane conflictul!

Aurelian Pavelescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE