Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Colacul de salvare pentru PNL

Postat la: 06.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

E un adevărat torent de analize și prognoze. Așa cum era de așteptat, pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor parlamentare, cifrele se calibrează reciproc, ajungând aproape la un numitor comun. Procentul de referință pentru toate calculele care se fac este, încă, cel care reprezintă numărul cetățenilor care își vor exercita dreptul la vot. Este o veritabilă piatră unghiulară de la care pleacă orice anticipare a rezultatelor. Din această perspectivă, urmează să vedem cum anume s-ar putea salva PNL de la o înfrângere atât de rușinoasă, încât să îl trimită în disoluție.

Sub acest aspect, al procentului de prezentare la vot, o cifră de referință este dată de alegerile anterioare. Cele din 2012. Când, atenție, a existat o emoție colectivă generată de dorința cetățenilor României de a scăpa, odată pentru totdeauna, de Traian Băsescu. La acele alegeri și în condițiile emoției colective, nu s-au prezentat totuși la urne decât 41% și ceva dintre cetățenii cu drept de vot. Ar trebui să pornim de aici. Dar nu ar fi corect. Chiar PNL, prin ultima sa analiză internă, semnalează faptul că procentul celor prezenți s-ar putea să fie chiar mai mic. De 40%. Sau chiar sub 40%. Ce importanță are? Așa cum au fost aruncate zarurile, PNL, pentru a obține un rezultat mai bun, are nevoie, pentru sine și pentru aliații săi, de un număr cât mai mare de votanți. În timp ce PSD obține un rezultat cu atât mai bun, cu cât, la vot, se prezintă mai puțini. Explicația constă în gradul de determinare al electoratelor diverselor formațiuni politice. De la distanță, cel mai mare grad de determinare îl are electoratul PSD care rămâne, în toată această ecuație, constanta. Restul sunt variabilele.

De ce prognozele legate de numărul participanților la vot au un trend descrescător? Dintr-un motiv cât se poate de simplu. Cea mai mare pierdere electorală vizând prezența la vot o înregistrează PNL. Aici se produce marea hemoragie de electorat decis să își exercite opțiunea. Motivul nu trebuie căutat prea departe. El constă în lipirea PNL de Guvernul Cioloș în general și de Dacian Cioloș în special. Un guvern și un premier care nu au convins. Dimpotrivă, de vreme ce majoritatea covârșitoare a românilor consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, e limpede că cine se asociază cu Guvernul are numai de pierdut. Ceea ce s-a stricat nu mai poate fi reparat. În orice caz, nu mai poate fi reparat pe o cale directă. În schimb, calculele și repozitionarile, în special la nivel individual, pot continua. Până duminică, ziua alegerilor.

Realitatea este că PNL a pierdut atât de mult electorat, încât, raportat la numărul celor care se prezintă la vot, această hemoragie înseamnă aproximativ 10%. În cifre, vorbim despre nu mai puțin de 800.000 de persoane. Cele 800.000 de persoane sunt, într-o majoritate covârșitoare, nu neapărat un electorat PNL, dar, în mod cert, un electorat cu profunde convingeri liberale și naționaliste în sensul bun al cuvântului. În mod firesc, toți acești oameni, mulți din clasă medie, a celor care gravitează în jurul societăților mici și mijlocii lovite năprasnic de multinaționalele susținute de Dacian Cioloș, ar vota, dacă nu ar exista această piatră de moară, cu PNL. Sau cu alte partide susceptibile de a face o politică liberală și națională în același timp. În stânga, nu se pot uita. Și atunci ezită. Și se gândesc că este bine, mai degrabă, să stea acasă.

Pe ultima sută de metri, PNL nu îi mai poate recupera pe vechii săi votanți. Nu îi poate recupera nici aliatul său de nădejde, Uniunea Salvați România, condusă de insipidul Nicușor Dan. O formațiune lipită de multinaționale și de statul globalist. De aceea văd cu uimire cum, în ultimele două, trei zile, prognoza pentru Alianța Noastră România, oferită de institute de cercetare de piață și de analiști, practic s-a dublat. Dacă cei mai mulți dintre cei 800.000 de români care nu mai votează PNL ar vota Alianța Noastră România, atunci dreptul de vot al electoratului cu tendințe liberale și naționaliste ar putea fi exercitat, ei și-ar putea trimite reprezentanți în Parlament, iar aceștia, în timp, ar putea să se alieze cu PNL. Desigur, atunci când PNL și-ar recâștiga substanța națională și liberală. PNL ar putea fi, în mod paradoxal, salvat de Alianța Noastră România. După ce, în prealabil, Alianța Noastră România salvează dreptul la vot al românilor. Cum se întâmplă în cazul meu. Deși liberal, votez cu Alianța Noastră România pentru că nu îl accept nici în ruptul capului pe Dacian Cioloș.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE