Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ciorba reîncălzită

Postat la: 21.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Așa a luat peste picior președintele Klaus Iohannis scandalul serviciului secret numit SIPA și al arhivei explozive cu același nume. El susține nici mai mult, nici mai puțin că există un scenariu conform căruia, din când în când, acest tărăboi este repus pe tapet, readus în atenția opiniei publice, în scopul de a genera scandal. Deci, ca să îl citez: SIPA este o ciorbă reîncălzită. Să vedem, însă, care este compoziția acestei ciorbe și dacă nu cumva întâiul om în stat are datoria să sufle în ea.

Cel mai relevant fapt legat de existența acestui serviciu secret este că, în conformitate cu Constituția și cu celelalte acte normative ale țării, el reprezintă o instituție ilegală. De la început și până în prezent. Chiar și noul serviciu, aceeași Mărie cu altă pălărie, care, vezi Doamne, combate, în penitenciare, terorismul și crima organizată, este tot o instituție ilegală. Un serviciu secret - primul om care ar trebui să știe acest lucru este chiar președintele României-nu poate fi organizat decât în baza unei legi organice.

În al doilea rând, în mod obligatoriu, el trebuie să fie supus, într-o formă sau alta, controlului public, iar acest control trebuie prevăzut, la rândul său, în norme juridice. În cazul SIPA, niciuna dintre condițiile de legalitate nu a fost întrunită. Și totuși, un președinte care de peste doi ani deține acesata înaltă funcție și care a garantat prin jurământ că va respecta Constituția și că va face și toate diligențele ca alții să o respecte vorbește despre o ciorbă reîncălzită. Fără să fi sesizat, în atâta amar de timp, un fapt elementar. Și anume că există un serviciu secret ilegal în această țară.

În paranteză fie spus, mi-a venit apa la moară, apropo de ciorba reîncălzita, pentru a-i reaminiti președintelui României că există și un al doilea serviciu secret în aceeași situație, cel al Direcției Naționale Anticorupție. Care, la fel ca și SIPA, este "dotat" cu ofițeri de securitate și cu întreaga aparatură necesară efectuării tuturor activităților specifice unui serviciu de informații. Fără a exista, în acest sens, o lege organică. Fără a există vreo formă de control public asupra activității serviciului. Fără a exista nici cea mai mică garanție că, lăsată de capul ei, o asemenea instituție nu ar ajunge să facă derapaje grave de la normele și principiile statului de drept și să încalce, în mod periculos, drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Și că și acest serviciu secret produce rapoarte, documente și, ca atare, o arhivă.

Încălzită, sau neîncălzită, sau reîncălzită, sau răcită, ciorba de care vorbește președintele Klaus Iohannis trebuie, înainte de a fi trimisă în canal, să fie temeinic investigată. Pentru a se vedea și pentru a se află cine și de ce a avut interesul, în această țară, să creeze și să utilizeze în mod ilegal un serviciu secret. Cred că cea mai importantă din preocupările din acest moment ale președintelui României ar trebui să fie aflarea adevărului în legătură cu acuzația extrem de gravă că, prin intermediul SIPA și al arhivei SIPA, din care există probe indubitabile că au fost sustrase documente - Turianu și Norica Nicolai sunt exemple - și au fost presați, șantajați și manipulați procurori și judecători în scopul transformării anchetelor și proceselor penale în instrumente de poliție politică.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE