Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Atenție la specularea monedei naționale!

Postat la: 06.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mânioase că Legea dării în plată va intra în vigoare într-o săptămână, băncile comerciale ce activează în România - marea majoritate având capital străin - au început să cumpere angro euro de pe piață. La prima vedere, operațiunea ar avea un scop pur speculativ, moneda europeană depășind deja pragul psihologic de 4,5 lei, dar se constituie și într-un posibil atentat la siguranța monetară a țării noastre.

Dacă până acum, Banca Națională a României a intervenit pe piață, ori de câte ori leul a fost amenințat de interesele speculative externe, guvernatorul Mugur Isărescu se pare că (din orgoliu ori tributar unor interese străine celui național) nu mai este dispus să-i pună pe speculatori cu botul pe labe. Încurajate de susținerea pe față a guvernatorului BNR, băncile străine din țara noastră au ieșit la atac, răzvrătindu-se astfel împotriva poporului român care, în aceste zile, se bucură de iminenta intrare în vigoare a Legii dării în plată. Două dintre aceste importante instituții financiare au înăsprit deja condițiile de creditare, iar altele au sistat astfel de împrumuturi, la intimidare. Că este vorba doar despre o farsă, o garantează faptul că asemenea măsuri dezavantajează în primul băncile, și-abia apoi cetățenii. Deoarece băncile lucrează cu banii clienților și în niciun caz viceversa.

Pe baza noii strategii având iz de șantaj, bancherii ce înregistrează în România profituri colosale - pe care le scot din țară nestingheriți, sub oblăduirea BNR -, încearcă să administreze o palmă usturătoare atât politicii noastre monetare, cât și celor care au îndrăznit să reprezinte interesele românilor, ignorându-le pe-ale lor. Iar aici nu vorbim despre pierderea în totalitate a vreunui profit bancar, ci doar despre diminuarea într-o oarecare măsură a acestuia, ca să ne fie clar.
Fără nici cea mai mică îndoială, dacă atitudinea eternului guvernator Isărescu n-ar fi fost una antinațională, mânată de interese obscure străine românului, așa ceva ar fi fost imposibil să se petreacă. Dar încurajate de atitudinea acestuia, băncile au ajuns să-și dea în petic, doar-doar vor mai înregistra și din această mașinațiune un profit, pe principiul „care pe care".

În mod normal, Mugur Isărescu și oamenii de paie din jurul său, ar trebui să scoată masiv pe piață monedă euro, astfel încât să contracareze tendințele băncilor comerciale de speculare a leului. Așa cum a procedat și-n trecut, atunci când a fost cazul (de exemplu când zlotul polonez a fost distrus, fiindcă Banca Națională a Poloniei n-a luat la timp măsurile necesare), restabilind echilibrul pe piața monetară internă. Oare o va mai face și de data asta, după ce aproape întreaga societate românească i-a dat cu tifla, acuzându-l că-i pasă mai mult de interesele băncilor străine, decât de cele ale populației? Se va face că plouă, doar ca să demonstreze țării că el a avut dreptate când s-a opus Legii dării în plată, ori va depune armele, lăsând trufia la o parte, ca să ne dea un semn și nouă de mila măriei sale?

În următoarele săptămâni este posibil ca apele să se limpezească, într-un sens sau altul, ca să știm și noi în ce valuri ne scăldăm și cât mai avem până la mal. Altminteri, situația se va agrava, mai ales că politicienii sunt prea preocupați în această perioadă cu alegerile locale și parlamentare, ca să-l mai ia la întrebări pe Mugur Isărescu, în legătură cu - spre exemplu - atentatul la moneda națională, pus la cale de băncile cu capital străin din țara noastră. Poveste în care SRI, DNA și DIICOT ar putea avea ceva de spus, potrivit competențelor stabilite prin lege, la o adică.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE