Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Asigurările de sănătate nu pot fi obligatorii

Postat la: 17.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZiuaNews a avut dreptate când, în luna septembrie a anului trecut, acuza putarea politică de faptul că „îngrădește dreptul constituțional la ocrotirea sănătății". Fiindcă nu-i poți cere unei persoane fără niciun fel de venituri să plătească asigurări medicale, de vreme ce n-are din ce, dar nici n-o poți lăsa să moară. La fel cum nu-l poți obliga pe contribuabil să-și asigure sănătatea, dacă nu-și dorește, caz valabil și în cazul asigurării obligatorii a locuințelor care, în opinia noastră, este o lege profund neconstituțională.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că „nu poți fi asigurat cu forța împotriva voinței tale", în cazul unui avocat din Timișoara, care a dat Casa Națională de Asigurări de Sănătate în judecată, la fel cum au procedat alți 400 de avocați. Cu toate că omul nu decontase nici măcar un leucoplast în ultimii 20 de ani, CNAS a încercat să obțină de la acesta 80.000 de lei, reprezentând asigurări neachitate pe ultimii cinci ani.

Prostia gândită de puterea politică, pentru a atrage mai mulți bani la sănătate, persistă din anul 2006, când s-a votat Legea nr. 95 privind reforma în domeniul sănătății. Dar atunci ticăloșia era ceva mai mică, comparativ cu situația actuală. Indiferent dacă realiza ori nu venituri, întreaga populație a fost obligată să participe la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate. Cotizația pentru cei fără venituri a fost stabilită la 5% din venitul minim pe economie, chiar dacă persoana n-are ce mânca. Totuși, i s-a oferit amărâtului rău-platnic - chipurile - un colac de salvare, pentru cazul în care se îmbolnăvește și are nevoie de-un pat în spital. Să plătească cotizația pe ultimele șase luni, plus luna în curs, prevedere destul de cinică, după părerea noastră. Că dacă n-are bani pentru o tranșă, de unde să aibă pentru șapte?

În condițiile actuale, o persoană fără venituri, care trăiește din exploatarea de subzistență a propriei ogrăzi, ar trebui să achite 62,5 lei pe lună, adică 750 de lei pe an din ce n-are, ca să nu încalce Codul fiscal, intrat anul acesta în vigoare. Că așa i-a tăiat capul pe cei care au promovat și aprobat propunerea legislativă, la unison cu președintele republicii. Prin noul cod, puterea a stabilit că „Dreptul la ocrotirea sănătății" și prevederea potrivit căreia „Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și sănătății publice", conținute în Constituție, nu se mai aplică persoanelor fără venituri. La fel, a statuat că asigurarea este obligatorie pentru tot norodul, fie că beneficiază ori nu de servicii medicale. Ceea ce este o inepție, după cum a stabilit și ICCJ.

În același timp, țara noastră, prin Ministerul Afacerilor Externe, achită asigurările medicale ale refugiaților, aceștia fiind tratați cu maximă ospitalitate, ca într-un viitor nu prea îndepărtat să vină cât mai mulți pe la noi. De asemenea, Secretariatul de Stat pentru Culte, din cadrul Guvernului României, susține întreg personalul monahal din teritoriu, indiferent de religie, inclusiv reprezentanți ai unor secte. Iar Ministerul Justiției plătește pentru pușcăriași, dar de amărâtul de rând, care abia-și duce zilele, pe Doamna Putere o doare fix în cot.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE