Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Adio și n-am cuvinte, Burlene!

Postat la: 11.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Semne bune anul are, dacă ne raportăm la dubla victorie a Simonei Halep, de la Shenzhen. Dar aș gusta o satisfacție și mai mare dacă ar învinge și la Australian Open, care începe luni, la Melbourne. Nu-mi doresc asta doar pentru că ar fi premiera într-un Grand Slam, cât mai ales ca să le râdă în nas fraierilor de la "Adidas", care s-au zgârcit la tărâțe exact când le putea fi lumea mai dragă.

Și nu mă îndoiesc că Adi Dassler, fondatorul mărcii, s-ar răsuci în mormânt dacă ar afla decizia harpagonilor săi urmași, ca să nu mai vorbesc și de fiul său, Horst Dassler, despre care se spune că a ținut să fie înmormântat cu ceasul de aur primit în dar de la... Ilie Năstase! Așa însă, o aplaud pe Simona Halep că a ales să joace, deocamdată, într-un echipament lipsit de sigla brandului Adidas, ceea ce îmi amintește de cazul celebrului Johan Cruyff, care a refuzat în ‘70 să evolueze la Cupa Mondială cu ghetele Adidas, lansând propria sa marcă, devenită astăzi una de lux, exclusivistă. Luați rememorarea asta și ca o trecere la fotbalul nostru, care dă deja în clocot la debutul anului alegerilor de la FRF! Sigur, am putea vorbi despre cum a mers Gigi cu Steaua în EuroCup și cum și-a tras mâniosul Alibec un mental coach, că poate-poate, cum sunt perfect de înţeles revolta lui Gică Hagi și decizia de a-l aduce pe Ianis înapoi, acasă, de la Fiorentina. Dar despre toate astea, ceva mai încolo, în săptămânile viitoare.

Acum însă, cred că alegerilor de la FRF, programate la 17 mai, li se cuvine prioritate absolută. Lui Răzvan Burleanu îi tremură nădragii, fiind conștient că se apropie de punctul terminus al păgubosului său mandat din fruntea federației, marcat de inadmisibila ratare a calificării noastre la Turneul final al Cupei Mondiale. Cu largul concurs al catastrofalului Christoph Daum, plătit regește pentru a bulibăși echipa națională, sictirind presa sportivă și persiflând tribunele, dar ridicându-l necontenit în slăvi pe binefăcătorul său Burleanu! Nu trebuie, aşadar, să ne mirăm că șeful federației - tămâie de fotbal, dar tupeist cât cuprinde - sare să-l apere pe Daum, mai ales acum, când se anunță ora socotelilor. În preziua Revelionului, Burleanu declara într-un interviu acordat Agerpres: "...Nu îmi reproșez numirea lui Christoph Daum ca selecționer, la fel cum nu consider că putem muta toată vina acestei calificări pierdute în direcția unui singur om..." Firește că nu, de vreme ce responsabilitatea necalificării aparține şi federației, în frunte cu președintele ei și cu restul haitei din spate!

Un întreg convoi de neaveniți, pe care Răzvan Bunrleanu i-a cules de te-miri-unde pentru a-i aduce la cârma fotbalului românesc, plătindu-i și răsplătindu-i cu aceeași larghețe cu care s-a premiat și pe el însuși! Iar când atacurile presei s-au întețit, a trecut la racolarea câtorva foști jucători de fotbal, cu care încearcă acum să-și acopere spatele, mereu mai descoperit după ce și rândurile vechilor săi susținători s-au rărit văzând cu ochii. Mai poate conta oare Burleanu pe cei care l-au scăpat de Gică Popescu în preziua alegerilor precedente, de cei care i l-au băgat pe gât pe Puiu Iordănescu în loc de, să spunem, Mircea Lucescu? Aleluia!

Tocmai de aceea, cum vă spuneam, pe finalul său de mandat, Răzvan Burleanu racolează de zor foști fotbaliști cu carte de vizită, lângă Belodedici apărând Vlădoiu, apoi Contra și Mutu, iar pe țeavă s-ar afla și Cristi Chivu. Să recunoaștem, sunt sclipiri de viclenie, dar acestora le e opusă deocamdată tăcerea ostilă a generației de aur, cu susținerea de la distanță a lui Ionuț Lupescu, cu refuzul categoric al lui Gică Popescu de a reveni în fotbal și cu sentința "E vremea schimbării!" rostită de Gică Hagi, cel care n-ar prelua o funcție administrativă decât după ce va împlini... 60 de ani! Ciprian Marica e nehotărât în continuare, Prunea a fost dat în judecată de Burleanu, Balaj tace, Pușcaș e o voce singulară, iar Sorin Răducanu anunță, hodoronc-tronc, că va candida cu promisiunea de a întoarce tot fotbalul românesc la... amatorism.

Față cu toate astea, numitul Burleanu ne râde tuturor în nas, declarând sus și tare, cu tupeu inimaginabil: "Dacă România s-ar fi calificat la Campionatul Mondial din 2018, acest an ar fi fost excelent pentru fotbalul românesc!" Dacă atât îl duce capul, nu mai pot să zic decât adio și n-am cuvinte, Burlene, lasă-ne, că ne-a ajuns!

Horia Alexandrescu
(Text preluat din Românila literară)

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE