Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Aceeași insulă, două uragane, două lumi paralele

Postat la: 10.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Uraganul Katrina a devastat mica insulă St. Maarten din arhipelagul Caraibelor. A urmat, ieri noapte, uraganul Irma. Noi distrugeri. Primele estimări arată că jumătate dintre construcții sunt la pământ. Mica insulă este proba existenței lumilor paralele. Și iată cum.

Așa s-a scris istoria. Insula St. Maarten este administrată pe jumătate din teritoriul ei de catre statul olandez, iar cealaltă jumătate se află sub jurisdicție franceză. Două puteri europene pe care le socotim, pe bună dreptate, deosebit de civilizate. Și totuși atât de diferite.

În partea franceză a insulei St. Maarten, dincolo de distrugerile catastrofale, domnește un haos încă nesupravegheat. Amenințați de lipsa de alimente și de apă, oamenii, până mai ieri extrem de politicoși, vădind prin comportamentul lor o bună educație, au luat cu asalt magazinele. Și au furat tot ce au găsit în cale. Există în această parte a lumii, în mod normal destul de înstărită, până și un complex Harley-Davidson. Ei bine, rezidenții francezi au spart acest magazin scăpat de furia celor două uragane și au furat toate motocicletele și toate celelalte produse expuse la vânzare. Două zile de coșmar, două uragane i-au transformat pe mulți dintre localnici sau dintre turiștii aflați acolo la odihnă pur și simplu în fiare. În animale sălbatice. Și abia începând de astăzi ordinea ar putea fi cât de cât restabilită. Întrucât Franța a decis să trimită în St. Maarten forțe speciale care să asigure ordine și să le acorde asistența necesară sinistraților.

În cealaltă jumătate a insulei, aflată sub administrația statului olandez, dezastrul a fost identic sub aspectul amplorii sale. Și partea olandeză a avut de suportat tot două uragane. Katrina și Irma. Și aici jumătate dintre imobile sunt distruse. Și în partea olandeză rezervele de apă și hrană pentru următoarele zile sunt vitale. Dar nu a avut loc niciun furt. Nu au existat magazine sparte și jefuite. Și nici acte de violență. Populația așteaptă calmă să vină și să treacă chiar și al treilea uragan care se anunță. Societățile de asigurări își fac treaba întocmind dosarele pentru despăgubiri, iar autoritățile colaborează excelent cu populația. Până la un punct.

În partea olandeză, au intrat în vigoare prevederile stării de urgență. Funcționează legea marțială. De la bun început. La lăsarea serii, nimeni nu are voia să umble pe străzi. Dacă se întâmplă altfel, poliția mai întâi trage și apoi somează. Nu au fost semnalate acte de dezordine. Și nici nu este cineva supărat pe forțele de ordine.

Iată cum funcționează și coexistă, într-o singură insulă minusculă dintr-un arhipelag îndepărtat de Europa, două lumi paralele, gestionate de două state vecine și aliate și cu o istorie asemănătoare de pe continentul nostru.

Iată ce înseamnă o organizare bună și o organizare deficitară. Dar mai ales iată cum o administrație tălâmbă poate genera instantaneu transformarea oamenilor în fiare. Poate avem și noi ceva de învățat.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE