Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Abandonarea Elenei Udrea de către Traian Băsescu

Postat la: 29.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ce semnificație are condamnarea la închisoare cu executare a Elenei Udrea? Ce a promis aceasta și ezită să facă? Cum a fost abandonată de Traian Băsescu? Acesta nu mai are forța necesară să o apere? Sau refuză să o facă în urma unui târg? Iată câteva întrebări suficient de provocatoare pentru a mă determina să încerc un răspuns.

Marți seară, am acceptat invitația lui Victor Ciutacu de a dezbate, împreună cu Elena Udrea, semnificația acestei grele condamnări. Am făcut-o cu atât mai mult cu cât a fost prezent și Răzvan Savaliuc, unul dintre cei mai buni ziariști de investigație în materie de justiție, care a studiat temeinic dosarul. Nu știam că voi avea și surpriza unei intervenții telefonice în direct a lui Traian Băsescu. Mărturisesc că mă așteptăm la o bombă. Care, într-un fel, fusese anunțată chiar de Elena Udrea. Aceasta, într-o intervenție telefonică la Antena 3, în cursul după-amiezii, informase opinia publică asupra faptului că este dispusă să facă dezvăluiri devastatoare despre sistemul care a condamnat-o. Am fost însă dezamăgit.

Singurul fapt cu adevărat relevant în dezbaterea inițiată de Ciutacu a fost că, la a doua condamnare a fostului premier Adrian Năstase, verdicul a fost dat în baza unor bilețele trimise sau schimbate, nu s-a înțeles prea bine, de Florian Coldea și George Maior. Cei doi foști corifei ai Serviciului Român de Informații și stăpânii indiscutabili ai binomului din care făcea parte și Direcția Națională Anticorupție. Sau mai exact a trinomului care o integra și pe Livia Stanciu, președinta de atunci a Înaltei Curți. Dacă așa stau lucrurile, dacă verdictul s-a dat în baza unor bilețele scrie de șefii Serviciului Român de Informații, avem o imagine cât de cât concludentă a modului în care acționa sistemul.

Mă așteptam, așadar, la dezvăluiri majore făcute de Elena Udrea. Cu excepția de mai sus, nu s-a întâmplat nimic. Cocoșată de greaua pedeapsă cu închisoarea primită într-o primă instanță, Elena Udrea a avut un stil mai degrabă defensiv decât ofensiv. Cred că și pentru ea este limpede că, de la 6 ani de închisoare, este aproape cu neputință ca, la instanța de apel, să fie achitată. Dacă se menține verdictul, atunci, scăzându-se perioada cât s-a aflat în arest, ea va avea de executat o lungă perioadă în penitenciarul Târgșor. Începând, e de presupus, chiar din acest an. În plus, la apel, procurorii vor lansa, cu certitudine, acuzații noi. Greu de presupus că acestea vor putea fi contracarate de probele ținute încă la sertar de apărare. În aceste condiții, singura salvare teoretică a Elenei Udrea este lansarea pe piață a unor dezvăluiri cu adevărat cutremurătoare și devastatoare despre sistem, de natură să arunce în aer nu numai acest verdict care o privește direct, ci și multe alte condamnări politice din ultimii ani.

Exemplul vizându-l pe Adrian Năstase ar trebui să îl vedem generalizat prin probele pe care Elena Udrea, dacă le are, le-ar putea furniza. Sper că Victor Ciutacu nu se supără dacă dezvălui faptul că, spre sfârșitul dezbaterii, mi-a trasmis un SMS prin care m-a informat că va intra și Traian Băsescu în direct și m-a rugat să nu intru într-o polemică cu acesta, pentru a nu bloca dezvăluirile pe care urma să le facă. Evident, am acceptat. Iar Traian Băsescu a intrat în direct. A fost una dintre cele mai moi intervenții pe care acest personaj le-a avut vreodată. A apărat-o pe Elena Udrea din complezență. Fără convingere. Fără prea multe argumente. Fără a face nici măcar o singură dezvăluire despre sistemul pe care l-a creat, l-a condus și care, iată, s-a întors împotriva protejatei sale. Dar și a familiei lui. Din nou, iluziile mele au fost spulberate.

Dacă nu cumva cele două personaje s-au aflat sub efectul unui șoc și la capătul unei zile traumatizante, atunci faptul că Elena Udrea s-a abținut să facă dezvăluiri despre sistem, la fel ca și Traian Băsescu, are o semnificație aparte. Pe care o citesc în următoarea cheie: nu este deloc exclus ca, pentru a-și salva pielea, Traian Băsescu să fi fost redus de sistem la tăcere. Și să fi acceptat cu cinism sacrificarea Elenei Udrea. Iar Elena Udrea, știind acest lucru, este posibil să își fi luat o pauză pentru a se pregăti să lupte în continuare de una singură.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE