Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un rocker se revolta si vrea sa intre in politica sa lupte cu sistemul. Alin Dinca: "Fenomenul COLECTIV a fost din prima zi confiscat de politicieni!"

Postat la: 01.06.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Alin Dinca e in primul rand rocker. In al doilea rand este solistul vocal al unei formatii de succes, Trooper, la care a muncit imens alaturi de colegii sai pentru a ajunge sa o afirme intr-un mediu ostil acestui gen muzical, pe care gen il considera "pentru cei destupati la minte". In al treilea rand este si realizator la Rock FM, unde seara de seara tine publicul aproape de genul muzical pe care-l adora. Mai nou si, deci, in al patrulea rand, el se revolta impotriva unei societati corupte, bolnave, care nu ofera niciun viitor, precum cea in care traim azi. Se revolta pe retele de socializare, prin muzica, prin vers. Considerand ca rockul este o forta care poate trezi din adormire societatea, rockul poate fi protest la maxim, asa cum era, odinioara, pe vremea lui Ceausescu. Dar, in plus, Alin Dinca se gandeste serios sa intre in politica, sa lupte si de acolo, din interiorul unui sistem odios. I-am luat un interviu pentru ca in România actuala e o noutate cand cineva se mai revolta, e iesit din comun cand cineva nu accepta situatia si sitemul si manipularea:

- Odinioara, rockul, pe langa muzica si vers era si o miscare de protest. Cat rock a mai ramas si cat protest?

- Nu a mai ramas cam nimic. Cel putin nu in Romania. Rock-ul a fost trimis la colt inca de la sfarsitul anilor '90. Nimeni nu avea interesul sa existe ceva care sa deschida ochii tinerilor. S-au ocupat toti securstii aia batrani care au condus tara, si inca o mai conduc, sa bage in cap tuturor ca rockerii sunt satanisti, criminali, deviati sexual etc. Ce a mai ramas din miscarea rock nu prea a mai avut forta. Unele gasti au adus in fata mesaje din cand in cand, insa un mesaj bun, daca nu ajunge la masele mari... este ca si inexistent. Radiourile au dat numai piese cu "mare/soare/fete goale", primariile, casele de cultura, centrele de cultura etc. au organizat concerte cu toate trupele infecte puse pe piata de niste case de discuri dubioase. Au omorat tot ce era serios si profesionist. Au lansat artisti de plastic care au disparut. Artisti fara consistenta. Vaci de muls pentru un an, doi. Unde sunt sutele de trupe aparute atunci peste noapte si bagate pe gatul oamenilor? Deci greu si cu rock-ul, si cu protestul.

- Simti ca fenomenul "Colectiv" a schimbat ceva? In detenta societatii de azi, nu numai ca o reactie efemera...

- Nu. Nu cred ca a schimbat nimic. A deschis niste ochi. Majoritatea s-au inchis la loc. Iar putinii oameni care au fost afectati cu adevarat se lupta cu morile de vant. In Romania nu intereseaza pe nimeni suferinta altuia. Plus ca va mai dura inca 30 de ani ca oamenii sa nu ii mai considere pe rockeri satanisti si mai stiu eu cum. Societatea asta este una trista. Fara reactie. Populatia vrea sa aiba bani sa cumpere carucioare intregi de mancare de Paste si de Craciun, sa mearga trei weekenduri la mare, sa aiba iPhone si... cam atat. In rest, sa le ia dracu de mizerii pe care le fac guvernantii! Daca avem telefon si cablu... nimic nu mai conteaza. Dupa masacrul de la Colectiv nu s-a schimbat nimic! Suntem de ras si de plans. Nicio tara nu accepta mizeriile astea din partea oamenilor politici, din partea oamenilor Bisericii - ma refer strict la partea umana, la oamenii care conduc prost Biserica, nu la dogma si la religie -, din partea televiziunilor... e rau de tot. Ma uit la cei din jur si ma doare sa ii vad atat de indiferenti.

- A confiscat politicul miscarea "Colectiv"?

- Inca din prima zi! Pai avem degeaba atatea servicii secrete? Nu vezi si in cazul Hexi Pharma? Se ocupa baietii de toate aspectele. In prima seara, atunci cand oamenii au iesit in strada, dupa incidentul Colectiv, am vazut cu ochii mei in multime tot felul de infiltrati. De la ei incepeau scandarile, ei aveau mare parte din bannere, ei dadeau tonul. Politicul acapareaza totul. Ma intorc la ce spuneam mai sus. Politica pe care o duc baietii astia de 26 de ani incoace face in asa fel incat sa apara din ce in ce mai multi prosti. Prostii sunt ocupati sa fie smecheri. In rest nu ii intereseaza. Sunt usor manipulabili.

- Esti foarte activ ca analist al societatii de azi in retelele sociale, atat in zona civila dar si critic in zona politicului. Ce te determina sa iesi din carapace? De ce nu-ti vezi "de treaba"?

- Mi-au spus multi sa-mi vad de treaba. Unii mi-au spus frumos, altii au amenintat. Nu ma intereseaza amenintarile si nu-mi este teama. Am vrut sa ies si sa spun lucrurilor pe nume pentru ca am vazut ca foarte putini faceau asta. Am obosit sa astept ca cineva sa faca ceva. Sunt fericit ca postarile mele impotriva violatorilor din Vaslui au ajutat ca intreaga societate sa se revolte. M-am bucurat sa vad ca postarile mele impotriva impostorului de Biris au contribuit ca lumea sa se trezeasca. As vrea sa vad sute, mii de oameni facand ceea ce fac eu. Atunci eu as face pasul in spate. Vreau sa vad generatia tanara luptand pentru viitor! Pentru viitorul lor!

- Crezi ca prin muzica se mai pot transmite mesaje prin care oamenilor sa li se deschida ochii? Cum pot fi apasate butoanele emotionale in ziua de azi cand generatia tanara e mai mult conectata la siteuri sociale, dar si foarte usor de manipulat?

- Muzica poate sa faca orice. Muzica poate sa transmita cum transmitea si acum 50 de ani. Din pacate, oamenii nu mai sunt dispusi sa simta nimic. Sunt mult prea ocupati cu propria persoana pentru a fi interesati de altii. Internetul a furat de mult viata oamenilor. Traim cu ajutorul unei tastaturi. Suntem conectati la planeta printr-o serie de butoane. Nu ma asteptam sa apuc vremurile in care oamenii sa ramana fara sentimente, fara trairi, fara idei, fara stari, fara nimic...

- V-ati gandit vreodata, ca trupa, sa scoateti un album de protest, impotriva a tot ce este rau in societatea noastra si pe care rau tu il incriminezi pe retelele de socializare, printre fani? De ce sa n-o faci si pe scena? Pe de alta parte, mai exista azi frica de "ceva"? E frica, e inconstienta, e supunere, sau nonsalanta?

- O multime de intrebari in intrebarea asta. Ne-am gandit sa lansam piese de protest. Am lansat si in trecut si vom lansa si de acum inainte. Cred ca daca atacam tot ce este rau in societatea asta ar trebui sa scoatem ca Frank Zappa 100 de albume. Pentru ca nu merge nimic in Romania. Si nu exagerez. Chiar nu merge nimic. Cred ca exista si foarte multa frica. Sunt multe persoane inteligente care se tem sa faca ceva pentru ca pot ramane fara loc de munca sau chiar mai mult. Desi avem putine, pierdem atat de multe dupa ce ne luptam cu sistemul asta criminal. Revoltele au fost mereu pornite de studenti si de muncitori. Muncitori nu prea mai exista... Romania a privatizat toata industria si acum stim cu totii ca fabricile se vand la fier vechi, iar mare parte din studentime cred ca nu are in gand efortul parintilor de a-i tine in scoala. Uneori simt ca ne meritam soarta.

- Mai exista fani adevarati ai unei trupe? Mai exista empatie cu publicul si mai poate fi publicul trezit din letargie? Care ar fi reteta unei muzici de succes in ziua de azi? Iar prin succes ma refer la vibratia adevarata de odinioara, in care de pilda s-a nascut fenomenul Woodstock - o societate inchisa pe un domeniu privat, fara forte de ordine, si in care pe durata a catorva zile nu s-a intamplat niciun incident major desi vorbim de sute de mii de oameni. Se poate schimba o societate prin forta cuvantului in vers, prin forta sunetului in armonie?

- Stiu ca o sa vina o zi in care cuvantul o sa conteze din nou. Pentru o nisa de oameni, insa pentru o nisa serioasa. Acum, daca vrei sa atragi atentia, este nevoie sa canti in englezo-romano-jamaicana. Sa compui piese puerile cu versuri retardate. In clipa asta nu este loc pentru mesaj, pentru profunzime, pentru culoare. Spalatul pe creier este in plin avant. Vad totusi ca apar oameni care vor altceva. Si asta ma face sa simt fericire cu adevarat. Trooper se numara printre gastile norocoase care au reusit sa aduca alaturi mii de fani adevarati. Oameni pasionati de rock, de istorie, de literatura, de viata adevarata. Avem publicul pe care orice trupa il viseaza in Romania.

- Te-ai gandit vreodata sa te bagi in politica? Cum vezi o voce nonconformista ca se poate integra in acest scenariu politic romanesc si cum poate sa se faca auzita fara a fi inabusita?

- Da. M-am gandit sa intru in politica. Am vrut sa fac pasul asta. Am fost chiar impins de multe persoane. Insa acum simt ca daca ma alatur unei formatiuni o sa-mi pierd credibilitatea. Toate partidele sunt manjite rau. Aproape toti politicienii sunt bolnavi de putere si de bani. Poate sunt 5-10 politicieni care au scapat cumva in gaura aia de serpi. Insa trebuie sa fim realisti. Daca esti curat si ai intentii bune, nu ai cum sa razbesti intre viperele alea jegoase. As vrea sa se schimbe atat de multe lucruri... as vrea sa taiem in carne vie in justitie, in sanatate, in invatamant. As vrea sa ii vad la puscarie pe toti cei care au dus politica asta criminala in ultimii 26 de ani. Toti camatarii, infractorii, analfabetii si interlopii sunt in politica. Atat de multe lucruri trebuiesc rezolvate in tara asta. Cu orice pret. Altfel nu o sa iesim niciodata din mizeria in care ne taram ca niste scalvi. Prin urmare, nu as avea culoare. Culoarea mea este culoarea libertatii. Nu a anarhiei... pe care acum toti o numesc gresit democratie. A libertatii! Exact. Chestia aia de care nu ne-am bucurat noi romanii niciodata.

- Crezi ca Romania e conduse de forte dinafara? Exista acel "Master of Puppets" care ne conduce destinele tragand doar sforile?

- Ca orice tara de sclavi, suntem condusi din afara. Cretinii care conduc Romania din interior au vandut pe doi bani tot: aurul, petrolul, sarea, telecomunicatiile, padurile, pamanturile... tot. Suntem sclavi pe plantatie. Si daca nu ne dam seama inca... avem o problema. Putem schimba totul prin unitate. Putem sa ne luam tara inapoi printr-o Revolutie adevarata! Una adevarata! Nu programata de rusi, americani sau mai stiu eu. Nu stiu cum putem taia sforile! Stiu totusi ca putem incepe cu astia de la noi!

- Daca ar fi sa-ti inchipui un "Partid al Rockerilor", cum vezi ca ar fi Platforma Program?

- (râde) Tara asta are nevoie de un partid al pustanilor talentati si foarte inteligenti care au plecat si inca mai pleaca din tara pentru o viata normala in alta parte. Ala este partidul care poate sa salveze Romania! Partidul tinerilor care vor o tara normala. In care nu mori in spitale, in care nu mori de foame, in care nu mori de frig, in care nu ai wc-ul in curte, in care justitia este justitie libera, oamenii politici chiar lucreaza pentru oameni, pamantul este al romanilor, scoala educa etc. Asta este partidul la care visam. Noi, rockerii, i-am sprijini cu tot ce s-ar putea. Insa de un astfel de partid avem nevoie!

Bogdan Comaroni

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE