Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Tun de sute de milioane de euro la Metrorex: Contract cu dedicație pentru o firmă franceză

Postat la: 06.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Alstom Transport România, subsidiara companiei franceze Alstom, are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex, încheiat în 2003 si intrat in vigoare in 2004, cu o durată de 15 ani, pana in 2019, pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă a trenurilor de metrou.

Anual sunt încheiate acte adiţionale prin care se stabileşte costul prestaţiilor. În primii trei ani, contractul a fost finanţat cu bani de la instituţii financiare. Din 2007 finanţarea a trecut la bugetul de stat, iar operatorul de metrou a început să acumuleze datorii şi penalităţi. De exemplu, în 2008 datoriile către Alstom însumau 55,04 milioane lei. Ele au fost plătite anul următor din subvenţiile alocate de la bugetul de stat, iar în 2009 restanţele de plată au urcat la 116,48 milioane lei.

În 2010 au fost achitate 42,53 milioane lei, diferenţa de 73,95 milioane lei fiind restantă la plată. Tot in 2010 s-au mai cumulat datorii de 61,9 milioane lei, sumă restantă integral. Ca atare, in urma cu cateva saptamanii, reprezentantii Alstrom au anuntat conducerea Metrorex, in frunte cu directorul general Marin Aldea, copilul de mingii al liderului sindical Ioan Radoi si al fostului director Gheorghe Udriste, dar si pe cea a Ministerului Transporturilor, in special pe ministrul Sorin Buse, ca renunta la penalitatile din ultimii trei ani, dar sa se achite datoriile din acest an. Aceasta decizie a parut surprinzatoare si a lasat loc de numeroase interpretari.

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, in aceasta saptamana s-a parafat o mega afacere intre conducerea Metrorex si Alstom Transport România: contractul privind asigurarea serviciilor de mentenanta care expira, atentie, in 2019, a fost prelungit, in aceleasi conditii ca cele din 2003, in prima faza cu cu inca cinci ani, dar si cu posibilitatea de prelungire pentru inca alti cinci ani.

Un rol important in prelungirea acestui contract l-a jucat fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, cel care l-a impus in fruntea Metrorex pe Marin Aldea, si cei din conducerea Ministerului Transporturilor, inclusiv ministrul Sorin Buse, au stiut de acest aranjament.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE