TOPUL DATORNICILOR LA BUGETUL DE STAT
Postat la: 26.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Taxe si impozite, asigurari de sanatate, somaj si pensii. Acestea sunt obligatiile pe care orice firma este datoare sa le achite catre bugetul de stat. Daca nu o fac, inseamna ca aceste societati au un potential de risc si este posibil ca si in relatia cu partenerii de afaceri sa se comporte la fel.
Veste buna este ca, potrivit ultimelor date disponibile la nivelul trimestrului III 2015, situatia firmelor cu datorii la bugetul de stat, de la impozite pe profit, la TVA, plati pentru pensii, sanatate si somaj, a evoluat in sens pozitiv fata de anii trecuti. Numarul firmelor cu datorii la bugetul de stat a ajuns la 151.573 la finele T3 2015, la jumatate fata de cele inregistrate in 2012, cand erau 321.111 companii. In 2013, am avut 197.862 de firme datornice, iar anul trecut au fost raportate 161.915 firme cu creante la buget.
Si la nivel de valoare, datoriile la bugetul de stat ale firmelor, pe primele trei trimestre, au scazut semnificativ in ultimii cinci ani, de la 71,7 miliarde de lei in 2010, la 54,59 miliarde lei in 2014 si 47,93 miliarde lei in 2015. In structura datoriilor, cele mai mari sunt reprezentate, cum era de asteptat, de taxele neplatite la bugetul de stat (impozite pe venit, accize si TVA). Interesanta, din acest punct de vedere, este dinamica acestora. Astfel, daca in 2010, firmele romanesti aveau datorii neachitate de 42,44 de miliarde lei, in 2011 si 2012 acestea crescusera la 52,38 respectiv 51 mld.lei, iar in 2014 au coborat la 31,95 miliarde lei. Statistica primelor trei trimeste din 2015 reflecta o datorie totala de 38,01 miliarde lei, in crestere cu 6 miliarde lei fata de perioada similara din anul trecut.
Potrivit analistilor, evolutia poate fi privita cu un indicator al dinamicii business-ului in Romania.
"In esenta, exista o legatura directa intre provocarile de ordin general, de la criza economica la nivelul fiscalitatii, volumul tranzactiilor si situatia taxelor neachitate. Cu cat presiunile la nivel fiscal au fost mai puternice, cu atat mediul de afaceri a raspuns pe masura. N-au mai platit taxele si impozitele la timp, iar statul a incasat mai putin bani. Inca o dovada ca strangerea chingilor fiscale nu reprezinta o solutie eficienta pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat", au explicat analistii KeysFin. Statisticile Ministerului de Finante, arata, pe de alta parte, ca evolutia datoriilor la bugetul de stat este in stransa legatura cu dinamica la nivel regional a mediului de afaceri.
Cele mai mari datorii, in primele trei trimestre din 2015, erau inregistrate, astfel, de firmele din Bucuresti-Ilfov, de peste 7 miliarde de lei, urmate de cele din Prahova (1,24 mld.lei), Hunedoara (827,3 mil.lei), Buzau (637,7 mil.lei) si Constanta (507,5 mil.lei). La polul opus regasim judetele Salaj (10,8 mil.lei) Bistrita Nasaud (11,9 mil.lei), Covasna (15,1 mil.lei), acolo unde si activitatea economica este mai redusa.
Situatia reflecta, dintr-o perspectiva geografica, gradul de concentrare al business-ului romanesc. Cu cat numarul firmelor este mai mare, fapt reliefat in analizele precedente realizate de KeysFin, cu atat si nivelul datoriilor, in general al indisciplinei fiscale este mai mare, de la neplata taxelor si impozitelor, la situatia incidentelor de plata, insolventelor si falimentelor.
Cine sunt marii datornici:
Statisticile Ministerului de Finante arata ca topul celor mai indatorate companii din Romania la bugetul de stat este condus de OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS S.A., o companie din grupul KMG International, fostul Rompetrol. Compania are datorii de 934,2 milioane de lei.
Pe locul secund se afla ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA, companie cu datorii neachitate de 885,8 milioane de lei, iar pe locul trei regasim firma OANA MANAGEMENT SRL, cu obligatii neachitate de 457,4 milioane lei.
Urmeaza SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., cu datorii de 314,5 milioane de lei, producatorul de tutun GALAXY TOBACCO SA, cu 278,8 milioane lei, RATB Bucuresti (229,2 mil.lei) si Electrocentrale Constanta (197,6 mil.lei).
In top mai regasim firmele EVOLVO TRADE SRL, PETROLEXPORTIMPORT S.A.,DOLY-COM SRL, FRIGOPRODUCT SRL, GOLD & PLATIN MOLDOVA SRL, REMAT INDUSTRY STEEL GRUP SRL, PUBLIC GAMES SRL,UBEMAR S.A., INTRETINERE MECANIZATA A CAII FERATE SA si DONAU CHEM S.R.L., toate cu datorii intre 45,8 milioane si 120 milioane lei.
Potrivit analistilor de la KeysFin, dincolo de prezenta in clasament a unor firme de stat precum Complexul Energetic Hunedoara, si RATB, surprinde datoria acumulata de firma OANA MANAGEMENT SRL, o firma infiintata in 2006, cu un singur angajat, specializata in consultanta in afaceri si management, cu sediul in comuna Posta Calnau, judetul Buzau.
O prezenta inedita, pe care o semnalam inca de la inceputul anului, cu o evolutie semnificativa, de la o cifra de afaceri de 4556 lei in 2013, la 8,9 milioane lei in 2014 si 10 milioane lei in 2015. Interesant este ca, in acest an, firma buzoiana a avut venituri de 11,4 milioane lei si cheltuieli de 12,2 milioane lei, iar datoria totala a acesteia depaseste 2,2 miliarde lei, conform datelor de la MF.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu