ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Sorin Cîmpeanu şi Vlad Nistor au ignorat cu bună stiintă concursurile trucate de la Universitatea din Bucureşti

Postat la: 29.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat recent ca decanul Facultatii de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universitatii din București, profesorul Liviu Franga, a trucat concursul pentru ocuparea postului de conferentiar, pozitia 5, specializarea limba și literatura japoneză, Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale, pentru ca acest post sa fie ocupat de fiica vitrega a Gabrielei Ursu, secretara-asistent a acestuia.

Mai mult, decanul Liviu Franga recunoaste ca acel concurs a fost trucat, insa considera ca totul este legal. Ulterior, si rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, l-a acoperit pe decanul Liviu Franga, sustinand ca modul de derulare si corectitudinea concursului este de competența comisiei de concurs. La fel ca rectorul Mircea Dumitru, s-a spalat pe maini de responsabilitate si presedintele Senatului, deputatul PNL Vlad Nistor.

In aceeasi nota cu cei doi a fost si ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, care sustine ca ministerul nu are comptente in acest caz si paseaza responsabilitatea in ograda Universitatii din Bucuresti. Insa, presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta,tineret si sport a Camerei Deputatilor, Adrian Nicolae Diaconu, ii avertizeaza pe cei trei sustinatorii ai concursurilor trucate- Mircea Dumitru, Vlad Nistor si Sorin Cimpeanu, ca legea trebuie respectata iar Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice trebuie sa aplice sanctiuni.

Toata legislaţia universitară fost aruncatp la coş pentru un concurs cu dedicaţie

Luna trecuta, ZIUAnews a relatat despre faptul ca pentru ocuparea acestui post de conferentiar-pozitia 5 la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale s-au inscris la concurs doi candidati- Ruxandra Raianu si Marina Raluca Nicolae. Ulterior, Ruxandra Raianu a fost declarata castigatoarea concursului, iar Marina Raluca Nicolae a contestat rezultatul acestui concurs, decanul Liviu Franga nu a raspuns la contestatie iar presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti, Vlad Nistor, a dat un raspuns la misto, doar ca sa se afle in treaba. Mai mult, si rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, cat si ministrul educatiei, si cercetarii stiintifice, Sorin Cimpeanu, au musamalizat cazul prin pasarea responsabilitatii catre comisia de concurs.

Practic, intreaga legislatie universitara in vigoare, inclusiv Legea nr 1/2011- Legea Educatiei Nationale, cat si HG 457/2011- privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior, a fost arunca la cosul de gunoi doar ca postul sa fie ocupat de catre protejata decanului Liviu Franga. Astfel, au fost ignorate pana si standardele minimale pentru acest concurs incluse in Ordinul MECTS 6560/27 decembrie 2012 care prevăd îndeplinirea fiecărui set (A1, A2, A3) în parte. La criteriul A1, punctul 1.1. (cărți și capitole în cărți de specialitate) trebuie luate în considerare cărțile publicate, nu și cele în curs de publicare.

Adeverințele (3031/2015; 3032/2015; 3013/2015) ale candidatei Ruxandra Raianu nu fac decât să ateste că s-a achiziționat un număr de IBSN pentru trei cărți inexistente în momentul susținerii examenului, desi legislatia in vigoare este foarte clara, precizandu-se ca trebuie luate în considerare cărțile deja publicate, nu și cele în curs de publicare. Chiar decanul Liviu Franga recunoaste cu nonsalanata ca la acel concurs, candidata beneficiară a "dedicației",adica Ruxandra Raianu a depus, în ziua și la ora concursului, în fața comisiei de concurs, cărțile aflate în curs de publicare la Editura Universității din București în format fizic, însă nu legate la tipografia editurii - cum se întâmplă în cazul publicării editoriale propriu-zise -, ci doar scoase la imprimantă și îndosariate.

Insa, atat decanul Liviu Franga cat si rectorul Mircea Dumitru, dar mai ales presedintele Senatului- Vlad Nistor, au demonstrat ca nu au habar de legislatia in vigoare. De ce? Pentru ca in Ordinul ministrului Educatiei nr. 4204/2013, anexa 11 filologie, domeniul A1. (activitate didactica si profesionala) se precizeaza foarte clar ce inseamna carte publicata, adica : „carte de autor unic bazata pe teza de doctorat (publicata) la o editura acreditata" sau „carte de autor unic sau coautor (monografie, sinteza, studiu lingvistic, studiu filologic, dictionar stiintific) publicata la o editura acreditata. Adica, candidatul trebuie ai publicate cartile la data concursului si nu să ateste că s-a achiziționat un număr de IBSN pentru cărți inexistente în momentul susținerii examenului asa cum a fost cazul protejatei decanului Liviu Franga.

Deputatul PNL Vlad Nistor a legalizat un concurs trucat, este cercetat şi de ANI

Presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti, deputatul PNL Vlad Nistor, a raspuns la misto la contestatia Ralucai Nicolae, ignorand cele mai importante ilegalitati savarsite in timpul concursului de conferentiar, specializarea limba și literatura japoneză, de la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale. „Luand in discutie problema ridicata de dumneavoastra, Senatul a luat act de declaratia vice presedintelului Comisiei pentru Avizarea Concursurilor, in sensul ca, din cercetarile comisiei, nu a rezultat relatia de rudenie mentionata de dumneavoastra in memoriu", a precizat Vlad Nistor. Adica, a dus in derizoriu contestatia Ralucai Nicolae, omitand cu buna stiinta ca Ruxandra Raianu nu avea cele trei carti publicate si, ca atare, nu putea participa la concurs.

Mai mult, Vlad Nistor este cel care a intocmit si semnat criteriile pentru posturile de lector scoase la concurs pentru o alta facultate din cadrul Universitatii din Bucuresti, unde a mentionat, negru pe alb,ca un candidat pentru postul de lector trebuie sa aiba minim trei carti de publicate la data concursului. Potrivit unui comunicat al ANI emis la sfarsitul lunii mai 2015, Vlad Nistor s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât, în perioada 29 aprilie 2010 - 1 octombrie 2012, a deținut simultan cu funcția de decan al Facultății de Istorie- Universitatea București și funcțiile de director al Institutului de Studii Diplomatice din cadrul Facultății de Istorie (perioada 29 aprilie 2010 - 9 februarie 2011) și director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie (intervalul 1 noiembrie 2011- 1 octombrie 2012).

Deputatul Adrian Nicolae Diaconu: "Ministerul Educaţiei şi Cercetarii Ştiintifice poate aplica sancţiuni"

Presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta,tineret si sport a Camerei Deputatilor, Adrian Nicolae Diaconu, ii comunica scris pe data de 31 august 2015 contestatarei Raluca Marina Nicolae ca„ organizarea unui concurs pentru ocuparea unui post vacant in invatamantul superior trebuie sa respecte prevederile art. 295, 296, 297, 298 si 299 ale Legii educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare". Mai mult, „conform acestei prevederi, universitatile raspund public de modul de ocupare a posturilor didactice si de cercetare, iar in cazul nerespectarii prevederilor legale Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice poate aplica sanctiuni, pe baza unui raport intocmit de Consiliul de Etica si Management Universitar (CEM)".

De asemenea, „incalcarea procedurilor de ocupare a posturilor didactice si de cercetare se poate constata si de catre instantele de judecata". Insa, conducerea Universitatii din Bucuresti, adica rectorul Mircea Dumitru, si presedintele Senatului, Vlad Nistor, au ignorat raspunsul presedintelui Comisiei pentru invatamant, stiinta,tineret si sport a Camerei Deputatilor si-a au incredintat postul protejatei decanului Liviu Franga, n-a raspuns nici pana astazi la contrestatia Ralucai Nicolae.

Ministrul Sorin Cîmpeanu i-a dat flit premierul Victor Ponta

Raluca Marina Nicolae a sesizat premierului Romaniei, Victor Ponta, aranjamentul pentru ocuparea acestui post de conferentiar-pozitia 5 la Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale din cadrul Facultatii de de Limbi și Literaturi Străine a Universitatii din Bucuresti. Ulterior, Cancelaria Primului Ministru ii raspunde ca „Petitia a fost transmisa Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cu rugamintea de a dispune informarea dumneavoastra cu privire la concluziile analizei".

Dar Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, condus de catre Sorin Cimpeanu, n-a dat niciun raspuns contestatarei, ingnorand totala recomandarea primului ministru. Trebuie precizat ca ZIUAnews prezentat o serie de cuncursuri trucate care au avut loc in ultima perioada la Facultatea de de Limbi și Literaturi Străine, fapt care demonstreaza ca trucarea unui concurs este ceva obisnuit, iar conducerea Universitatii din Bucuresti si cea Ministerului Educatiei si Cercetarii Ştiintifice este la curent cu aceste practici si ca atare le tolereaza si chiar le incurajeaza.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE