ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Scandalul plajelor a compromis sezonul estival iar România riscă sancțiuni economice din partea UE

Postat la: 01.06.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sezonul turistic estival este compromis in mare parte pe litoralul romanesc al Marii Negre din cauza amatorismului managerial si a dilentantismului unor ministrii ca Borc si Palmer Pasca, dar si a jocurilor de interese tesute de oameni de afaceri si politicieni. Insa, un rol cheie in regizarea acestui dezastru l-a jucat Autoritatea Nationala pentru Turism condusa de constanteanca Anca Pavel Nedea si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor prin Administratia Nationala Apele Romane (ANAR).

Insa, ceea mai mare problema care risca sa arunce in aer Litoralul este situatia plajelor, mai ales cele reabilitate pe fonduri europene. Ca urmare a unor jocuri de culise regizate de catre controversatul director al Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral (ABADL)- George Papari si acceptate de catre ministrul Mediului, Apelor si Padurilor- Cristiana Palmer Pasca, Romania risca sanctiuni financiare uriase din partea Uniunii Europene pentru ca nu se respecta conditiile de administrare si intretinere a zecile de hectare de plaja realizate cu fonduri europene.

Regizorii jocurilor de culise

Prin intermediul POS Mediu, in vara anului 2013, s-a demarat proiectul de extinderea plajelor si construirea de diguri submerse si emerse (adica in traducere libera, sub apa si la nivelul marii) in cinci perimetre respectiv Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud, adica zona cuprinsa intre Faleza Nord si plaja Trei Papuci, Eforie Nord si in largul Portului Constanta. Valoarea totala a proiectului a fost de circa 170 de milioane de euro, din care 85% este finantare asigurata din fonduri europene.

Practic, prin acest proiect implementat de catre grupul olandez Van Oord, nisipul a fi adus treptat din largul marii si pus pe tarm in zonele cele mai afectate, si astfel plajele de pe litoralul Marii Negre au fost latite cu 60 pana la 100 de metri. Ca atare, in acest an, pe o lungime de 5,3 km, suprafata plajelor de pe Litoral a crescut 33 de hectare. Toate bune si frumoase. Numai ca, imediat dupa finalizarea lucrarilor de refacere a plajelor, au inceput aranjamentele si jocurile de culise privind inchirierea acestor suprafete noi de plaja rehizate de catre directorul ABADL- George Papari, si supervizate de catre omul lui Tariceanu, directorul general adjunct al ANAR de 71 de ani, Gheorghe Constantin Rusu.

Ingineria patentată de protejatul lui Mazăre, dar supervizată de omul lui Tăriceanu

Printr-o smecherie tesuta de catre George Papari, mai suprafete de plaje recent reabilitate au ajuns sa fie ocupate de anumite firme care avea contracte de inchiriere a plajelor incheiate inca din anii trecuti. Astfel, pe noua plaja din zona Tomis, dar mai ales la Eforie Nord (vezi FOTO) au aparut o multime de constructii noi chiar pe plaja, si totodata au fost amplasate sute de umbrele si sezloguri.Cum a fost posibil? Simplu. Firma care avea contract de inchiriere a unei suprafete de plaja avea in contract ca se invecineaza cu apa marii. Acum, dupa ce plaja a fost latita, respectiva firma a venit la ABADL si cerut sa inchirieze suprafata de plaja din contract care se invecina cu marea, dar uitand ca in partea opusa avea alte vecinatati. Astfel, cu acordul directorul ABADL, George Papari, mai multe firme care avea contracte de inchiriere a unor suprafete de plaja din aceste zone si-au teleportat suprafata inchiriata pe zona plajelor nou infiintate.

Asa au aparut, in ultima perioada o multime de constructii, sezloguri si umbrele pe zona noua de plaja. Insa, aceste aranjamente sunt ilegale. „Refacerea acestor suprafete de plaja cu fonduri europene s-a realizat cu scopul de protectie a litoralului romanesc impotriva eroziunii costiere si nu are nicio legatura plajele turistice. In acest proeict de extindere a plajelor finantat din fonduri europene se mentioneaza foarte clar ca plajele nou infiintate nu sunt aducatoare de venituri. Ori ceea ce se intampla acum cu acele contracte de inchiere este ilegal", a declarat pentru ZIUAnews un oficial european implicat in acest gen de proiecte. Mai mult, un reprezentat al Ministerului Fondurilor Europene care monitorizeaza POS Mediu a precizat pentru ZIUAnews ca prin inchirierea acestor suprafete noi de plaja pentru activitati in scop turistic exista riscul ca Romania sa returneze mari sume catre UE pentru ca nu s-au respectat conditiile mentionate in acest proiect.

Van Oord: „Incompetenţa şi interesul personal al directorului Papari pare să prevaleze asupra interesului naţional"

Dar scandalul plajelor este departe de a fi incheiat, cu toate ca mai multe echipe de control de la MMAP si ANAR au fost si mai sunt in control pe Litoral tocmai pentru modul de inchiriere a plajelor. In plus, atat ministrul Mediului, Cristiana Palmer Pasca, dar mai ales directorul general adjunct al ANAR- Gheorghe Constantin Rusu, s-au deplasat pe Litoral pentru problema plajelor, dar n-au descoperit nimic in neregula, in schimb l-au ridicat in slavi pe directorul Geworge Papari, impus la conducerea ABADL imediat dupa instalarea cabinetului Victor Ponta, fiind sustinut si garantat de Radu Mazare si Nicusor Constantinescu.

Insa, numirea lui este ilegala intrucat nu indeplineste conditiile minimale de ocuparea a unui asemenea post. Dar, ca urmare a sustinerii politice, el ocupa in continuare postul prin delegare de competente, din sase in sase luni, ceea ce iar este ilegal. Mai trebuie precizat ca anul trecut acest proiect a fost la un pas sa esueze, fiind blocat o buna perioada de timp, din cauza incompetentei si intereselor personale ale directorului George Papari. Intr-o adresa catre fostul ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu, olandezii de la Van Oord mentionau ca „Incompetenţa şi interesul personal al directorului Papari pare să prevaleze asupra interesului naţional" in derularea acestui proiect de 170 de milioane de euro.

Non combat instituțional garantat de Borc și Nedea

Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, dar mai ales presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT)- Anca Nedea Pavel, sunt principalii vinovati pentru debandada de pe Litoral. In loc sa se ocupe de deschiderea sezonului estival in bune conditii si sa puna in aplicare legislatia in vigoare atat pentru plaje dar si pentru structurile de primire turistica, cei doi s-au dat loviti inventand diverse pretexte. Astfel, s-a ajuns ca acum doar 30% din structurile de cazare clasificate sa fie deschise, desi legea impunea ca acestea sa fie minim cinci luni incepand din luna mai.

In plus, ANT trebuia ca pana acum sa clarifice cine are dreptul sa detina plaja si unde, dar mai ales ca plajele sa fie amenajate conform legii pentru activitati turistice. Insa, sefa ANT, Anca Nedea Pavel a mimat implicarea ANT in rezolvarea acestor probleme de pe Litoral, pentru ca nu vrea sa deranjeze interesele locale si, totodata, nu vrea sa se puna rau cu mai marii din zona. Asa ca ea s-a ghidat dupa principiul „merge si asa". In schimb, vicepremierul Costin Borc a demonstrat din start ca nu-l intereseaza probelemele turismului, chiar daca are in structura ministerului o ditamai directia pentru turism si chiar un secretar de stat.

Ion Teleanu


DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE