Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Propunere inedită: Primă de incoming pentru hotelierii care cazează direct turiști străini

Postat la: 14.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Turismul romanesc sta la ora actuala pe un butoi cu pulbere ca urmare a divergentelor dintre hotelieri si agentiile de turism. Scandalul este unul care mocneste de cativa ani, iar cel care a pus gaz pe foc a fost presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT)- Allin Burcea prin cateva iesiri publice necontrolate si fara acoperire.

Imediat, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) condusa de catre Mohammad Murad, a reactionat si s-a delimitat ferm de actiunile ANAT, anuntand totodata si cateva masuri care vor revolutiona turismul romanesc.

Nicolae Bucovală: Hotelierii nu au cerut ajutor de la Guvern pentru Programul „Prima piscină"

Scanteia conflictului din agentii si patronat a fost reaprinsa in aceasta saptamana, cand ANAT a anuntat ca hotelierii de la malul marii au gasit solutia ca sa atraga mai multi turisti, chiar si in extrasezon, printr-un nou program guvernamental-„Prima piscina". Astfel, s-a spus ca daca hotelierii ar primii fiecare cate 30.000 de euro de la Guvern, in statiunile de la malul marii ar aparea 100 de piscine acoperite. Nicolae Bucovala, prim vicepresedinte FPRT, care detine mai multe hoteluri pe Litoral, a declarat pentru ZIUAnews ca „hotelierii nu au cerut asa ceva Guvernului" pentru ca la ora actuala „exista fonduri europene care pot fi acesate pentru asa ceva".

Recompensă financiară pentru atragerea directă a turiștilor străini

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, ca urmare a acestui conflict deschis intre agentii si hotelieri, la sfarsitul lunii iulie va avea loc Comitetul Director al FPTR unde se vor lua cateva masuri radicale. Astfel, patronatele au primit unda verde din partea mai multor ministere, inclusiv cel al Finantelor si Economiei, sa elaboreze un proiect de lege prin care sa se incurajeze atragerea turistilor straini in Romania. ZIUAnews detine forma finala a notei de fundamentarea a acestui proiect de act normativ (vezi facsimil) prin care Guvernul va acorda tuturor structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare clasificate o prima de incoming/ noapte de cazare pentru fiecare turist strain cazat prin rezervare directa la hotel sau printr-o rezervare on line. Astfel, turistul strain va fi cel mai castigat pentru ca nu va mai fi obligat sa ahite comision catre agentiile de turism.

„La ora actuala, ponderea clientilor straini adusi de catre agentii este intr-o scadere vertiginoasa, iar pentru majoritatea acestora, agentiile preiau ofertele de pret din mediul online. Ca atare, dorim sa se acorde o prima de incoming, pentru fiecare turist strain cazat prin rezervare directa la receptie sau online, acelor societati comerciale care detin una sau mai multe structuri de primire turistica, tinand cont de localitate si numarul de stele si margarete, pentru a compensa astfel efortul depus pentru atragerea de turisti straini direct la receptie sau prin rezervare online. Practic, comisionul platit de turistul strain prin aceste doua modalitati este mult mai mic decat cel practicat de agentiile de turism.

Aceasta prima de incoming se va acorda ca urmare a cresterii valorice a incasarilor bugetare prin introducerea impozitul specific. Potrivit estimarilor FPTR si HORA, cresterea valorica prin introducerea impozitului specific va fi de minim 30.000.000 de euro anual, iar o parte din acesti bani-circa 10-15 milioane de euro, urmeaza sa fie alocati catre Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) pentru promovare, iar restul pentru primele de incoming", a declarat pentru ZIUAnews, un reprezentant de marca al FPTR. Totodata, trebuie precizat ca FPTR a facut aceasta propunere de act normativ si ca urmare a faptului ca multi hotelieri au fost tepuiti de agentiile de turism. La ora actuala, potrivit site-ul ANT, exista in Romania 3.662 de agentii de turism licentiate, dintre care 1.649 nu detin polite de asigurare.

Tarif unic de cazare pentru 5 luni pe Litoral

ZIUAnews a obtinut si documentul, deja insusit de prim vicepresedintele FPTR- Nicolae Bucovala, si vicepresedintele Nicolae Istrate, privind strategia FPTR de contractare pe Litoral pentru sezonul estival urmator." Hotelierii vor stabili un tarif unic pentru cele 5 tipuri de cazare, pe fiecare tip de structura de cazare, pentru intreaga perioada de 5 luni prevazuta de lege. De asemenea, toate hotelurile vor scoate in mediul online tarifele de cazare pe serii", a precizat Nicolae Istrate.

De exemplu, pentru o camera dubla cu mic dejun la un hotel de trei stele, se contracteza pe 5 luni cu suma de 3.700 de euro. Daca platesti anul acesta, suma se reduce la 3.400 de euro, iar daca achiti pana la 31 martie anul viitor, suma este de 3.600 de euro. Conform informatiilor detinute de ZIUAnews, aceasta strategie de contractare a fost confirmata ca fiind o practica legala si de cativa reprezentanti ai Consiliului Concurentei.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE