Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Printul Paul al Romaniei cere retrocedarea viilor si a Castelului din Cotnari

Postat la: 27.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Printul Paul al Romaniei a depus un dosar in instanta prin care incearca sa intre in posesia unei suprafete insemnate de teren si a Castelului din comuna ieseana Cotnari.

Implicat in trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov, in urma caruia a fost retinut alaturi de Remus Truica, Paul Philipe al României revine in prim-plan si cere in instanta anularea unor hotarari ale Comisiei Judetene de Fond Funciar Iasi si a Comisiei Locale de Fond Funciar Cotnari in care se mentioneaza faptul ca terenul si constructiile respective apartin firmei iesene SC Cotnari SA.

Dosarul a fost inregistrat la Judecatoria Harlau in urma cu aproximativ doua luni si nu este pentru prima data cand Paul Philipe al României incearca sa intre in posesia celor 15 ha de teren cu vie si a constructiilor care se afla pe terenul respectiv.

Totul a inceput prin cererea inregistrata la Primaria Cotnari 1.108 din 29.11.2005, cand Printul Paul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra fostei mosii regale MS Regele Carol II denumita "Via regala Cotnari", respectiv: teren arabil plantatie viticola si constructiile aferente acestora, inclusiv Castelul devenit sediu administrativ al SC Cotnari SA. Acesta solicita ca reconstituirea sa se realizeze pe acelasi amplasament sau pe un alt amplasament, de aceeasi valoare economica, ori prin echivalent banesc.

"In ceea ce priveste propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar Cotnari de respingere a cererii petentului, aceasta s-a datorat imprejurarii ca acesta nu specifica suprafata solicitata si nici amplasamentul terenului revendicat, nefacand dovada dreptului de proprietate si nici a modului de preluare a terenului de catre stat", dupa cum se arata in rezolutia magistratilor.

Printul Paul al Romaniei a motivat faptul ca "Via regala Cotnari" a fost in patrimoniul privat al MS Regele Carol al II-lea si, apoi, a fost nationalizata, intrand in mod ilegal si abuziv in patrimoniul statului roman prin acte de nationalizare a bunurilor private ale membrilor fostei familii regale.

"Reclamantul arata ca si-a dovedit calitatea de persoana indreptatita la reconstituire, in calitate de nepot de fiu al regelui Carol al II-lea, precum si in calitate de cesionar al drepturilor succesorale primite de la Monique Urdarianu in calitate de succesoare testamentara a Printesei Elena a Romaniei (fosta Lupascu), mostenitoare legala a Regelui Carol al II-lea", dupa cum se arata in rezolutia magistratilor.

Pe de alta parte, acesta a mai sustinut ca este de notorietate faptul ca Regele Carol II a detinut in proprietate in comuna Cotnari aproximativ 15 ha vie impreuna cu Palatul Viei, astazi sediul SC Cotnari SA.

Pentru a demonstra faptul ca este mostenitorul de drept al viilor si al Castelului din Cotnari, Paul Philipe al României a prezentat o serie de documente si acte vechi. Din cauza neclaritatii acestora nu s-a putut dovedi faptul ca familia regala trebuie sa intre in posesia viei si a cladirilor. Astfel, a fost prezentat un act de imparteala din anul 1925, precum si Monitorul Oficial nr. 121, partea I din 27.05.1948, insa conform instantei, inscrisurile nu dovedeau calitatea de persoana indreptatita.

"Astfel, in dovedirea temeiniciei cererii sale de reconstituire,reclamantul depune, intre altele, copia unui Act de imparteala (f. 249 - 255) din care nu rezulta data acestuia si in care nu se face nicio referire la mosia denumita «Via regala Cotnari» pentru niciunul dintre loturile formate. De altfel, in cadrul interogatoriului, reclamantul arata ca acest act este anterior intrarii imobilului cunoscut drept Via Regala Cotnari in patrimoniul familiei regale. De asemenea, analizand copia Monitorului Oficial din 27.05.1948, in care figureaza enumerate bunurile fostei familii regale ce au trecut in proprietatea statului in baza Decretului 38/27.05.1948, instanta retine ca nu se regaseste nicio referire la mosia denumita «Via Regala Cotnari» si nici macar la «Castelul Cotnari», imobile ce fac obiectul cererii de reconstituire", se mai mentioneaza in dosarul respectiv.

De asemenea, reprezentantii apararii au mai demonstrat prin acte faptul ca, prin decretul de Lege din 4.11.1937, Statul Roman a cedat Cooperativei viticole Cotnari suprafata de circa 15 ha din proprietatile sale denumite Plagino si Slatina, precum si alte suprafete de terenuri si vii.

Chiar mai mult, unele dintre documentele prezentate, vechi de mai bine de jumatate de secol, aratau faptul ca viile Cotnari au fost cedate de catre Regele Carol II-lea statului roman in schimbul unei datorii pe care casa regala o avea la vremea respectiva.

"Cat priveste nota informativa din 1.07.1946, referitoare la averea MS Carol II-lea la data de 07.09.1940 si in care, la pagina 2, se mentioneaza si "Via de la Cotnari", intre alte bunuri imobile trecute in proprietatea statului pe baza de ordonanta presedintiala, instanta retine ca acest act, care nu rezulta ca ar avea data certa si din care nu reiese nici emitentul si nici contextul in care a fost redactat, nu poate face dovada dreptului de proprietate si nici nu se incadreaza in inscrisurile enumerate de Legea nr. 1/2000. Dimpotriva, inscrisul in discutie este de natura chiar a contrazice sustinerile reclamantului in sensul ca imobilul solicitat ar fi fost trecut in proprietatea statului conform Decretului nr. 38/27.05.1948, de vreme ce figureaza ca redactat in anul 1946 si in el se mentioneaza ca «via de la Cotnari» a fost data statului ca shimb in locul unei creante de 90.880.374 si, deci, pentru stingerea unei datorii catre stat", se mai arata in dosar.

Mai mult, conform legii, suprafete proprietate de stat formate din terenuri realizate pe seama indiguirilor, desecarilor si altor lucrari de imbunatatiri funciare, din terenurile fermelor de stat existente la data intrarii in vigoare a Legii 187/1945 pentru infaptuirea reformei agrare, din cele preluate de la Domeniile Coroanei sau de la Ministerul Apararii Nationale, raman in domeniul public al Statului si nu pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

Reamintim faptul ca, prin Hotararea nr. 793/13.12.2012, Comisia Judeteana Iasi pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a validat propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar Cotnari si a respins cererea facuta de Printul Paul al Romaniei privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra fostei mosii regale denumita "Via regala Cotnari", motivand ca nu se face dovada faptului ca aceasta ar fi fost in proprietatea Regelui Carol al II-lea sau ca ar fi fost preluata de catre stat.

Desi nu este membru al Casei Nobiliare de Hohenzollern-Sigmaringen si nici al Casei Regale de România, Paul este fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino (cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, 1920-2006), fiul printului Carol al României.

Paul sustine ca el este adevaratul succesor la tronul României, desi mariajul morganatic al lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino (mariaj ce a dus la nasterea tatalui sau) a fost anulat de catre Tribunalul Ilfov în ianuarie 1919.

In urma cu aproape un an, Printul Paul a inceput ampla operatiune "Revendicarea Terenurilor", deschizand procese in mai multe judete din tara, actiune ce seamana cu o cerere de "retrocedare a Romaniei", daca luam in considerare zonele atat de diferite si vaste ale tarii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE