Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Noul director al Tarom a fost cercetat de DNA pentru implicarea într-o filieră a fraților Creștin de „sifonare" a banilor prin cesiuni de creanţe

Postat la: 03.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consiliul de Administrație al TAROM a decis, ieri numirea lui Eugen Davidoiu în funcția de director general al companiei, după ce mandatul directorului general interimar Dan Plaveti s-a încheiat de drept. Insa, numirea noului director este oarecum pe langa lege, intrucat nu s-au respectat prevederile OUG 109/2011 privind pasi legali privind desemnarea dorectorului general.

ZIUAnews va demonstra in zile urmatoare ca numirea lui Eugen Davidoiu este ilegala. Insa, cee ce se stie mai putin este faptul ca Davidoiu a avut mari probleme pe unde a trecut, in special la Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO), si ascensiunea sa a fost strans legata de miscare sindicala, adica de fostul lider Marin Condescu.

Davidoiu: Am fost susținut de PNL și am făcut parte din sindicatele domnului Condescu

Intr-un interviu din presa orjeana din 2007, Eugen Davidoiu reconostea ca a fost sustinut politic pentru ocuparea postului de dircetor general al SNLO pe data de 4 mai 2007. "Este adevărat că a existat o susţinere a PNL-ului. Este de altfel şi firesc, pentru că ministrul Varujan Vosganian este un membru marcant al PNL. Personal nu sunt un om politic, nu am făcut parte din niciun partid politic. Am fost promovat în această funcţie de către ministrul Vosganian. A existat pe această temă o întreagă poveste, făcută de către cei pasionaţi mai mult de lucrurile oculte, decât despre cele care se pot vedea. Au existat tot felul de speculaţii, că sunt omul Bucureştiului, că sunt pus de masoni, că sunt omul serviciilor secrete, sau că sunt omul lui Morega. Cert este că toate sunt pure speculaţii. Îmi pare rău pentru cei care promovează astfel de zvonuri. O să aibă o decepţie într-o zi, când vor vedea că tot acest ocultism legat de venirea mea, de parcă veneam din spaţiu, este o speculaţie şi atât", declara Eugen Davidoiu imediat dupa instalare.

De asemenea, el mai mentionat in acel interviu si cateva aspecte mai putin cunoscute la aceea vreme despre trecutul sau. "Lucrez în SNLO din 1993. De fapt am fost angajat al Regiei Autonome a Lignitului, am lucrat la Direcţia Cercetare Dezvoltare, am prins regia mare, când eram 72.000 de angajaţi, când Jilţul, Rovinariul şi Ploieştiulerau tot în această entitate. Am crescut practic în această societate, am prins toate restructurările posibile. Ceea ce nu ştiu mulţi este că în urmă cu opt ani am fost primul preşedinte al Sindicatului Salariaţilor din CNLO - sediu. Chiar eu am făcut acest sindicat. Am făcut parte din sindicatele domnului Condescu. Am fost membru în biroul unional în calitate de preşedinte, după care am fost promovat într-o funcţie în cadrul Directiei de Cercetare Dezvoltare şi conform Contractului Colectiv de Muncă a trebuit să-mi dau demisia", a spus Eugen Davidoiu.

Cine este de fapt Eugen Davidoiu

In urma cu cativa ani cand Davidoiu era director general la Electrica Serv, puterea.ro dezvaluia ca noul director general al Tarom a condus, în perioada 2007-2009, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), unde a cesionat creanţele societăţii, în valoare de 128 de milioane de lei, către o firmă de apartament, Best Recuperare Creanţe. În aceeaşi perioadă (2008), directorul de atunci al Electrica Serv, Mihai Rădulescu, a semnat cu două săptămâni înainte să-şi termine mandatul trei contracte de cesiune de creanţă cu aceeaşi firmă de recuperare. Potrivit surselor PUTEREA, atât Eugen Davidoiu, cât şi Mihai Rădulescu sunt „pionii" fraţilor Vasile şi Ioan Creştin într-o filieră de „sifonare" a banilor prin cesiuni de creanţe.

Potrivit unor surse judiciare din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmărirea penală a fost dispusă, în 2010, împotriva fostului director general al SNLO Eugen Davidoiu, a fostei şefe a Departamentului Juridic Diana Dumitraşcu, a fostului director financiar contabil Stana Micu Pânişoară, precum şi a fostului şef al Biroului financiar-bugete Constantin Şega. Cei patru au fost acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată. Aceştia au încheiat, în perioada octombrie - decembrie 2008, mai multe contracte de cesionare de creanţe ale SNLO către firma Best Recuperare Creanţe SRL.

Un asociat al acestei firme, Ioan Daniel Ioaneş, precum şi avocatul Benone Ovidiu Voicu, au fost şi ei urmăriţi penal, fiind acuzaţi de complicitate la infracţiunea de care au fost acuzaţi reprezentanţii SNLO. Potrivit surselor noastre, SNLO a „uitat" să negocieze în acest contract valoarea onorariilor şi pe cea a comisioanelor, lăsându-i pe recuperatori să şi le stabilească, astfel încât Best Recuperare Creanţe şi-a oprit mare parte din bani. Ulterior, Best Recuperare Creanţe cesionează mai departe creanţele către Recovery Best Solution pentru ca într-un final acestea să ajungă în portolfoliul unor firme controlate de cetăţeni bulgari. Interesant este că Eugen Davidoiu a fost scos de sub învinuire în acest dosar, iar în final, doar avocaţii de la Best Recuperare Creanţe au primit condamnări. Presa gorjană vorbeşte de „famiglia" Davidoiu la Electrica Serv, după ce acesta şi-a adus nevasta şi nepotul în posturi la departamentul de Investiţii.

Cesiuni de creanţe la indigo

Cam acelaşi lucru în privinţa cesiunilor de creanţe s-a petrecut la SC Electrica Serv în 2008, în mandatul directorului general de atunci, Mihai Rădulescu, când creanţele la SC Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud SA, SC Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA şi SC Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA au fost cedate către SC Best Recuperare Creanţe SRL, la cabinetul de avocatură Benone Voicu. Societatea de recuperare a creanţelor a fost reprezentată de avocatul Ioan Ionaş, iar contractul a fost semnat în ultimele două săptămâni de mandat de către directorul Mihai Rădulescu. La trei zile de la semnarea contractului, deşi plăţile către Electrica Serv erau în curs, reprezentanţii SC Best Recuperare Creanţe SRL au cerut în instanţă falimentul celor trei societăţi de distribuţie şi executarea lor silită.

Fraţii Creştin, implicaţi în fraude bancare

Potrivit surselor noaste, schema cu creanţele pe care Eugen Davidoiu a pus-o în practică la SNLO şi Mihai Rădulescu la Electrica Serv e gândită de fraţii Creştin. Cei doi, Vasile şi Ioan Creştin, au fost trimişi în judecată anul trecut pentru iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup în Dosarul „Bancherilor", alături de afaceristul Marius Locic, pentru fraude bancare de 85 de milioane de euro. În acest dosar, mai mulţi directori şi şefi de sucursale al BRD au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic şi fraţii Creştin. Potrivit DIICOT, ancheta a vizat obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE