Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Șmen ordinar la COSR: Echipament contrafăcut de 100 € decontat la 800 € si bilete de avion de 4.000 €

Postat la: 11.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Nici nu incepusera bine Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro ca deja Romania s-a facut de ras din cauza echipamentului contrafacut, de proasta calitate, care a cedat dupa doar cateva zile. Insa, achizitionarea acestui echipament este o afacere foarte banoasa regizata si garantata de catre actuala conducere a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), adica de presedintele Alin Petrache dar mai ales de secretarul general Ioan Dobrescu.

Initial, oficialii COSR au anuntat ca delegatia Romaniei va beneficia de un echipament de prezentare complet marca Kappa (treininguri oficiale, tricouri si bluze), dar cand s-a ajuns la Rio s-a constatat ca echipamentul era etichetat cu numele unei alte firme­- Sol's Europe din Franta. Practic, Romania s-a prezentat la Jocurile Olimpoice de vara cu un echipament contrafacut, adica de la un producator de promotionale, la preturi simbolice, dar pentru care s-a platit un pret enorm, adica de firma recunoscuta international.

Aceasta afacere a fost un smen ordinar regizat de staful COSR prin care pentru set complet de prezentare s-a decontat 800 de euro, dar, in realitate, a costat cel mult 100 de euro. Intreaga afacere a fost intermediata de catre firma Pax Creative Sports SRL care are o stransa si veche colaborare cu COSR, in special cu secretarul general Ioan Dobrescu si fostul presedinte Octavian Morariu.

168 de seturi de echipament luate cu circa 17.000 de euro, dar antamante pentru 127.000 de euro

ZIUAnews va prezenta intreaga istoriei a acestei afaceri pe baza domumentelor aflate in posesia redactiei si, care, o parte vor fi prezentate in facsimil (vezi documentele Echipament Rio si Acord cadru). Pe data de 20 aprilie 2016, pe site-ul SEAP s-a postat anuntul de licitatie (vezi documentul Licitatie COSR in facsimil) prin care COSR anunta licitatia pentru contractul cadru de „furnizare Echipament sportiv (imbracaminte sport, incaltaminte sport, rucsaci, genti) pentru membrii Delegatiei Olimpice de vara RIO 2016". Durata acordului cadru mentionata in anunt era de 3 luni iar valoarea contractului de 571.200 de lei, fara TVA, adica circa 127.000 de euro.

Practic, trebuiau achizitionate 168 de seturi de „echipament sportiv (imbracaminte sport, incaltaminte sport, genti) pentru membrii Delegatiei Olimpice la Jocurile Olimpice de vara RIO 2016, continand elementele descrise in caietul de sarcini. Produsele trebuie sa aiba o cromatica uni sau in combinatii de culori, cu conditia asortarii acestora astfel incat sa creeze o imagine estetica reprezentativa, unitara pentru delegatia oficiala a Romaniei". Din anuntul postat pe SEAP se poate constata ca totul este facut pe repede inainte ca sa lase loc de interpretari si aranjamente. Orice mare firma de echipamente din lume care se respecta nu incheie un contract de furnizare de echipamente sportive pe care sa le livreze beneficiarului decat cu cel putin sase luni inainte de inceperea competitiei. De aceea la licitatia organizata de COSR nu au pariticipat marile firme de echipamente sportive de renume. In plus, producatorul oficial de echipamente Kappa are ceva probleme in tara de origine Italia.

Ca atare, in anuntul postat pe 20 aprilie 2016 se precizeaza clar ca COSR o sa detina seturile de echipamente pana la 20 iulie 2016. Astfel, cu cateva zile de inceperea Jocurilor Olimpice de vara, au fost livrate catre COSR de catre firma Pax Creative Sports SRL cele 168 de seturi de echipementele sportive mentionate in anuntul de pe SEAP. Insa, surpriza! În loc de numele firmei italiene Kappa, pe etichete apare numele unei alte companii de haine: Sol's Europe din Franța. Iar echipmenteul este de o calitate indoielnica, adica materiale de proasta calitate care s-a rupt si decolorat dupa prima purtare. Trebuie precizat ca Sol's este o marca de tricouri promotionale de calitate medie spre joasa, unde un tricou costa intre 1 si 4 euro care se personalizeaza pentru evenimente (promotii, concerte...) care nu presupun utilizare repetata si indelungata.

De asemenea, se poate constata de pe site-ul Sol's ca un trening asa cum arata cel purtat de delegatia Romaniei la Rio costa intre 8 si 10 euro. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews,un set complet de echipament sportiv achizitionat de COSR pe Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro a costat pana la 100 de euro. Adica, in total pentru cele 168 de seturi complete s-a platit cel 16.800 de euro, dar COSR a decontat, conform anuntului de pe SEAP, suma 800 de euro pentru fiecare set de echipamente, ceea ce reprezinta o diferenta enorma pana la 127.000 de euro. Conform unor baieti cu ochii roata care au scanat in ultimii ani afacerile de la COSR, artizanul colaborarii fructuaose si de lunga durata dintre COSR si firma Pax Creative Sports SRL este secretarul general Ioan Dobrescu.

Pionul Ioan Dobrescu

Schema relatiei dintre COSR si firma Pax Creative Sports SRL este extrem de simpla si demonstreaza foarte clar de ce aceasta firma este abonata la contractele cu COSR si alte cluburi si federatii sportive din Romania. Unul dintre actionarii firmei Pax Creative Sports SRL­- Mihaela Knopf, a fost asociată la firma Optimal Activ Sports SRL, până în 2010, cu Octavian Morariu, fost presedinte COSR timp de 10 ani, in prezent membru al Comitetului International Olipmpic, şi Ioan Dobrescu, nimeni altul decat secretarul general al COSR din ultimii 12 ani. Iar intre Ioan Dobrescu si omul din umbra al firmei Pax Creative Sports SRL- Adrian Dumitrache este prietenie foarte stransa si benefica pentru ambii, iar sotia acestuia Sabina Dumitrache este responsabilul acestui contract controversat.
Pax Creative Sports, firma cu abonament vechi la contractele COSR și a celor din lumea sportului

Jurnalistul Catalin Tolontan de la Gazeta Sporturilor, cel care semnalat afacerea cu echipmentele contrafacute de la Rio de Janeiro a precizat ca firma Pax care a livrat echipamentele are 5 angajați și 10 contracte cu COSR, din 2010 încoace, in valoare totala de 370.000 de euro. ZIUAnews a semnalat in februarie 2014 ca la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, 2014, ca firma Pax Creative Sports SRL a livrat COSR echipamentele sportive in valoare de peste 75.000 de euro dar la o zi după începerea competiției. Tot aceasta firma a mai îmbrăcat lotul României la FOTE 2013, ținut în Poiana Brașov, și la JO Tineret din 2010. Mai trebuie subliniat ca portofoliul firmei Pax Creative Sports SRL în lumea sportului este mult mai vast. Societatea în cauză furnizează echipament sportiv, printre altele, pentru FR de Rugby, DJTS Bucureşti, CS Steaua şi multe alte cluburi şi direcţii sportive judeţene.

Despre participarea Romaniei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro si organizarea lamentabila de la COSR, a fost descrisa cel mai bine de catre cunoscutul ziarist sportiv si scriitor Horia Alexandrescu intr-un text publicat recent in Romania literara. „Noi, insa, curajosi (si eleganti, in costumele frantuzesti facute la Botosani), deplasam la Rio aproape 100 de sportivi, cu care jinduim la vreo6-8 medalii calauziti de vechiul panseu coubertinian (nr.important este sa participi). Cum tot gratie acestuia, suta de competitori e dublata de alta suta, dar de oficiali, ca tot se vaita sefii si sefuleti astia ca sportul n-are bani destui. Cam trei sferturi dintre participanti ambelor categorii nu avea ce sa caute la Rio. Se duc in plimbare, sa faca figuratie, dar nu doar ca sa participe, ci si ca sa ne faca de ras, dupa cum veti constata curand, in conditiile in care biletul de avion costa 3-4.000 de euro. De persoana si la clasa, nu la business!" , preciza Horia Alexandrescu in textul „Important e sa participi, nu?!" publicat recent in Romania literara.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE