Imperiul Pharma se clatina si-n România. Procurorii descriu mecanismul prin care se prescriu preferential medicamente inutile pe bani grei
Postat la: 28.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Procurorii DNA, alturi ce investigatori ai Directiei Crima Organizata, cerceteaza mai multi medici de familie, cadre universitare, farmacisti si angajati ai sapte companii producatoare de medicamente multinationale pentru constituire de grup organizat in vederea savarsirii mai multor infractiuni, precizeaza pentru Ziuanews surse judiciare.
Pe scurt, aceasta retea de medici, farmacisti, profesori universitari si angajati ai unor companii pharma acorda pacientilor anumite medicamente, primind in schimb bani si alte foloase. De pilda, o companie multinationala platea cu preturi intre 5-12 euro, functie de medicament, prescrierea pe reteta pentru pacient a produselor sale, in detrimentul altro medicamente mai ieftina, mai eficiente, sau chiar au fost cazuri cand s-au prescris medicamente care nu aveau legatura cu boala, ca in cazul unei gravide careia i s-a prescris un medicament pentru crampe stomacale, doar ca sa fie inca o reteta platita de companie. Astfel, un medic de familie, in medie, deconta direct la agentii de influenta ai multinationalei, in jur de 150-300 de retete, de pe urma carora avea incasari medii de 1200-1700 de euro lunar.
Acelasi caz se intampla si in farmacii, care elibereaza preferential medicamentele unei companii chiar daca medicii le-au prescris pacientilor alte medicamente. Fiecare astfel de multinationala are o retea proprie de medici si farmacisti, contactati de agenti de legatura (influenta) care dau banii pentru fiecare reteta prescrisa. Pe piata pharma exista o astfel de concurenta intre retele, cele mai puternice incercand sa racoleze de la reteaua concurenta. In cercetare apar si profesori universitari de la facultatile de profil din tara, carora companiile pharma le sponsorizeaza deplasarile in strainatate la congrese, iar, mai apoi, acestia recomanda in discursul lor public sau fata de subalterni produsele companiei. La fel se intampla si in cazul unor membri ai conducerii unor spitale, care achizitioneaza numai anumite produse, la schimb fiindu-le platite concedii consistente in strainatate.
La limita legii, companiile multinationale invoca dreptul sponsorizare, aparandu-se ca daca nu este chiar moral, nu este ilegal. Numai ca procurorii au gasit se pare parghiile legii pentru a trage la raspundere acest mecanism care de cel putin 15 ani s-a infiltrat printre medici si personalul medical, aducandu-le acestora venituri fabuloase. In scurt timp se va afla si numele companiilor incriminate, intreg mecanismul pornind de la conducerile acestor multinationale.
Cum spuneam, una dintre liniile de marketing ale companiilor farmaceutice vizeaza promovarea produselor prin intermediul medicilor. Acestia sunt stimulati sa prescrie un anumit medicament prin invitarea la congrese internationale. Cei mai multi medici spun ca nu si-ar permite sa se duca "nesponsorizati" la astfel de evenimente. De obicei, congresele sunt organizate in tari exotice si asigura, pe langa prezentari de tehnici, de cercetari si de produse, cazare de lux si dineuri copioase.
Oficialii Colegiului Medicilor din Romania (CMR) incearca sa ne explice ca nu numai medicii romani sunt dependenti de sponsori. "Practica finantarii formarii continue a medicilor de catre companiile farmaceutice exista in toata lumea. Singura conditie care li se impune este transparenta, mai precis mentionarea in declaratiile de interese a congreselor la care au participat si a sponsorizarilor primite", spune Vasile Astarastoae, presedintele CMR.
"Aceste tehnici agresive de marketing sunt folosite deoarece companiile care lanseaza pe piata un medicament nou investesc in cercetare 1-2 miliarde de euro, iar acesti bani si profitul sunt de recuperat in zece ani, adica in intervalul in care compania respectiva detine patentul", sustine Dr Sorin Paveliu, unul dintre cei mai vocali aparatori ai drepturilor pacientilor. "Dupa aceea substanta respectiva, libera de patent, se poate cumpara din India", adauga el.
Intr-un comunicat de presa, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a condamnat aceasta practica. Având în vedere perchezițiile organelor de anchetă la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, Direcția de presa a Ministerului Sănătății precizează următoarele:
Ministerul Sănătății condamnă practicile prin care medicii pot fi influențați la prescripție de către companiile farmaceutice. Ministerul Sănătății consideră că, stoparea acestui tip de comportament a unei părți a corpului medical este benefică pentru sistemul sanitar, pentru personalul medical și pacienți deopotrivă.
"Am făcut o prioritate din implementarea de instrumente care să eficientizeze sistemul și care să reducă pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului național de sănătate și actualizarea prețurilor la medicamente. Mai mult, anul trecut, Ministerul Sănătății a înăsprit condițiile de acces în cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situaţiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate. De asemenea, anul acesta conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis să încheie contracte de prestări servicii în urma cărora să obțină comision pentru îndrumarea pacienților către un furnizor sau altul . Astfel de anchete ca cea de astăzi sperăm să descurajeze faptele de corupție", a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sănătății.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Gigi Becali despre Călin Georgescu: "România trebuie să scape de omul ăsta!"
Gigi Becali a vorbit în termeni duri despre Călin Georgescu, care a candidat ca independent la președinția României în 2024, obținând victoria în primul tur de scrutin, înainte ca alegerile să fie anulate. Astfel, chiar dacă a susținut inițial că l-ar vota pe Călin Georgescu, pentru că e patriot, Gigi Becali și-a schimbat părerea.
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri de Pământ.
-
Alerta internationala: O bucată uriașă de gheață, cât Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume
Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliţi, au declarat vineri oamenii de ştiinţă.
-
Sabotajele cablurilor submarine din Marea Baltică - Navă cu echipaj rusesc, sechestrată în Norvegia
O navă norvegiană cu echipaj rusesc a fost sechestrată în Norvegia pentru că ar fi sabotat un cablu submarin. Incidentul s-a produs în Marea Baltică între Letonia și Suedia. Sechestrarea a avut loc la cererea autorităților letone.
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolari în Fâșia Gaza. Declarația acestuia a stârnit un adevărat scandal, fiind controverse în acest sens, deoarece unii contestă afirmațiile sale.
-
Șefii FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau vor fi concediați până luni (CNN). FBI a refuzat să comenteze informațiile
Cel puțin șase șefi ai FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau să fie concediați până luni, potrivit unor surse informate cu privire la acest subiect, extinzând o epurare care a început săptămâna trecută la Departamentul de Justiție, vizavi de sediul FBI, transmite CNN.
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar acum câştigă 9.000 de euro pe lună. În acest moment, el cumulează un salariu anual de 473.000 de lei și o pensie de aproximativ 63.000 de lei.
-
Lavinia Șandru va fi candidatul PUSL la alegerile prezidențiale
Partidul Umanist Social Liberal și-a anunțat candidatul pentru alegerile prezidențiale din luna mai, Lavinia Șandru. Anunțul a fost făcut vineri, într-o conferință de presă la sediul PUSL.
-
Trump amenință țările BRICS cu un război economic dur: Să nu susţină o altă monedă pentru a înlocui dolarul. Altfel le impunem taxe de 100%
Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea de a impune taxe vamale de 100% blocului BRICS şi a declarat din nou că va impune taxe vamale de 25% pentru produsele canadiene şi mexicane începând de sâmbătă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
- 2.Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
- 3.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 4.CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
- 5.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 6.Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
- 7.„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
- 8.Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
- 9.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 10.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu