Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Hotel ilegal în zona strict protejată a Rezervației Biosferei Delta Dunării

Postat la: 19.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Rezervatia Administratiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) detine pe teritoriul sau 20 de zone cu regim de protectie integrala care sunt inconjurate, la randul lor de asa-numitele „zone tampon".

Aceasta impartire este facuta prin Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării" in acord cu prevederile UNESCO privind Programul „Omul si Biosfera". Conform legii, in zonele tampon sunt permise doar activitati traditionale care nu afecteaza caracteristicile ecologice ale zonei cum ar fi pescuitul, cresterea animalelor, turismul de vizitare, recoltarea plantelor medicinale etc.

Cu toate aceste prevederi legale, cu complicitatea autoritatiilor centrale, in special Ministerul Mediului, si judetene care administreaza rezervatia, respectiv ARBDD, in ultimii ani a luat o mare amploare dezvoltarea unor activitati economice in zonele tampon, acesta fiind primul pas pana la extinderea acestor activitati si in zonele strict protejate.

Un exemplu elocvent este zona strict protejata Grindul Lupilor, in apropierea Lacului Sinoie in a carei zona tampon s-a dezvoltat un adevarat complex turistic cunoscut sub denumirea „Demar" (foto) care include si un restaurant cu specific mediteranean. Insa, sfidand intreaga legislatie romaneasca in vigoare, complexul turistic nu detine nici un fel de autorizatie de mediu din partea ARBDD. De altfel, ARBDD comunica faptul ca a eliberat in 2013 o autorizatie pentru locatia respectiva insa doar pentru „punct de debarcare si centru de prima vanzare peste" (vezi documentul in facsimil).

Patronul locatiei fara autorizatie din zona strict protejata Grindul Lupilor este un anume domn Eugen Dragoi care mai figureaza ca fiind actionar si la SC Prezent SRL Constanta impreuna cu fostul baron Nicusor Constantinescu. Surprinzator este faptul ca de patru ani de zile acest complex functioneaza ilegala sub obladuirea Ministerului Mediului si a Autoritatii Nationale pentru Turism si, in fiecare an, si mii de turisti sosesc intr-o locatie neautorizata iar fotografiile prezente de acestia pe pagina de Facebook a hotelului sunt extrem de elocvente.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE