Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriela Szabo a girat omologarea unui record naţional trucat

Postat la: 28.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Campionatele Internaționale de atletism ale României desfășurate, la sfarsitul saptamanii trecute, pe Stadionul "Nicolae Dobrin" din Pitești au scos la lumina, in prezenta ministrului tineretului si sportului Gabriela Szabo, o escrocherie inedita pentru atletismul romanesc care a provocat un scandal de proportii.

Antrenorul federal pensionar, Constantin "Titi" Mihail, mana dreapta a presedintelului Federatiei Romane de Atletism (FRA), a vrut cu orice pret ca stafeta masculina de 4x100 m a Romaniei sa castige titlul national, dar totodata sa doboare si recordul national la aceasta proba care dateaza din 1999. Ca atare, Titi Mihail a regizat pana la ultimul amanunt trucarea rezultatului acestei probe prin care stafeta de 4x100 m sa doboare intr-o maniera categorica recordul national din 1999.

Mai rapizi decât Usain Bolt

Conform scenariul pus in scena de antrenorul Titi Mihail, proba masculina de 4x100 m a fost câștigată de echipa de seniori a României, formată din Ioan Pițigoi, Doru Alexandru Teofilescu, Petre Nicolae Rezmiveș și Marian Cătălin Câmpeanu, cu un timp de 38 de secunde și 22 de sutimi. Vechiul record național, de 39 de secunde și 47 de sutimi si data din 5 iunie 1999. Rezultatul era unul incredibil, toata lumea atletismului romanesc, in frunte cu Gabriela Szabo, era in delir. "Am vrut să fugim o verificare și a ieșit record național. E un timp foarte bun 38,22, vechiul record era 39,47, e incredibil", a declarat după încheierea probei Marian Cătălin Câmpeanu, care a alergat ultimul în ștafetă. Atletul a mai spus că următorul lui obiectiv este realizarea baremului pentru participarea la ediția din acest an a Campionatelor Mondiale de atletism.

"Voi face baremul pentru Mondiale, iar acolo, ori la bal, ori la spital. Important este să ajung acolo, pentru că baremul este destul de tare, 10,16, și dacă îl fac, sunt mulțumit să ajung acolo. Acolo voi da tot ce pot", a spus Câmpeanu. Prin obtinerea acestui rezultat, ar fi insemnat ca stafeta de 4x100 m a Romaniei obtinusera al patrulea timp mondial ale acestei probe dupa stafetele USA, Jamaicai si Japoniei. Mai mult, cu acest rezultat stafeta Romaniei era prima in Europa. La un calcul simplu, daca impartim timpul inregistrat de cei patru atleti- 38 de secunde și 22 de sutimi, rezulta o medie de 9,55 secunde pe suta de metrii. Adica, atletii nostrii au fost la fel de rapizi ca Usain Bolt.

Dar, in aceeasi zi, cei patru componenti ai stfetei de 4x100 m alegasera in proba de 100 m, unde au obtinut rezultate extrem de modeste fata de timpul inregistrat de cei patru la stafeta de 4x100 m. Astfel, Marian Cătălin Câmpeanu a alergat 100 m in 10,45 secunde, Petre Nicolae Rezmiveș in 10,96 secunde, Doru Alexandru Teofilescu in 10,99 secunde iar Ioan Pițigoi in 11.00 secunde. Cum au reusit cei patru sa obtina un timp extraordinar de bun la stafeta de 4x100 m a fost un mister, care peste cateva ore s-a elucidat.

Omologare prin descalificare

Dar, surpriza de proportii. Recordul nu a putut fi omologat intrucat organizatorii, adica FRA, au anuntat ca aparatura video care inregistra competitia era nefunctionala, desi era de ultima generatie si era cu verificarile la zi. Mai mult, nici cronometrarea manuala oficiala a stafetei masculine de 4x100 m nu a functionat. Insa, pe moment toata lumea se felicita pentru performanta si nimeni nu a anuntat ca rezultatul nu poate fi omologat. Abia, dupa vreo doua ore si jumatate, adica, in jurul orelor 21.30, un ofcial al FRA a anuntat ca rezultatul nu poate fi omologat, si, mai mult, toate cele patru stafete care au concurat la 4x100m au fost descalificate, fara nicio justificare legala.

Ca atare, automat cei patru componenti ai stafetei castigatoare au pierdut si banii alocati de FRA pentru premiere. Directorul de concurs, Ion Buligă, a precizat că ''din cauza unor probleme de cronometrare'', performanța nu a fost omologată si Comisia de arbitri a Federației Române de Atletism se va reuni in aceasta saptamana pentru a lua o decizie în acest sens.

Trucarea eşuată

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, Titi Mihail si oficiali ai FRA au incercat sa trucheze timpul stafetei masculine de 4x100 m ca sa indeplineasca baremul pentru a participa la Campionatele Mondiale din acest an, dar nu s au gândit că timpul obtinut este prea tare pentru cei patru componenti ai stafetei. Culmea este ca ministrul tineretului si portului, Gabriela Szabo, a fost de fata la aceasta performanata, feilictandu-i chiar pe castigatorii, dar nu a sesizat smecheria regizata de oficialii FRA, in frunte cu antrenorul pensionar Titi Mihail.

La cea de-a 60-a ediție a Campionatelor Internaționale de atletism ale României care s-au desfasurat sâmbătă pe stadionul "Nicolae Dobrin'' din Pitești, premiile totale au fost de 21.500 de euro. La întreceri au participat 146 de sportivi din 17 țări, alături de tricolori participând atleți din Armenia, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Israel, Italia, Jamaica, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, SUA și Ucraina.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE