Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriela Firea face un revelion de 500.000 de euro, cu artificii de 5.000 de euro pe minut

Postat la: 27.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Primarul general al Capitalei pregateste un Revelion de 500.000 de euro pentru bucuresteni, in special un show "piromuzical" care va costa 5.000 de euro pe minut. Fireste, multe aspecte ale acestei afaceri sunt mult umflate de la bugetul local.

Scena, de pilda, va fi realmente gigantică (20×14 m este dimensiunea minimă prevăzută între stâlpi), iar per total, laolaltă cu diversele extensii, se poate întinde pe o suprafață de 38 m pătrați, permițând proiecții laterale și pe fundal. De asemenea, Primăria Capitalei are în vedere amplasarea unei complexe instalații de lumini, dar și a numeroase ecrane LED, consemneaza jurnalistii de la psnews.ro, citand un document oficial.

Printre numeroase alte condiții de ordin tehnic și scenografic (care abundă cu o acuratețe cel puțin surprinzătoare), documentul invocă necesitatea unui car TV HD Brodcast ehipat cu 17 camere. În realitate, este de-a dreptul imposibil ca o firmă din România să îndeplinească în mod detaliat (sau măcar satisfăcător) exigențele Primăriei Capitalei, fără a cunoaște în prealabil conținutul Caietului de sarcini. O astfel de logistică de ultimă generație nu se contractează de pe o zi pe alta. Ca dovadă, de ani de zile, marile câștigătoare ale licitațiilor organizate de Primăria Capitalei sunt aceleași trei-patru firme apropiate PSD, singurele care satisfac întotdeauna criteriile stipulate în Caietele de sarcini.

Facem precizarea că Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice prevede: „Principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție publică și a organizării concursurilor de soluții sunt: a) nediscriminarea; b) tratamentul egal; recunoașterea reciprocă; d) transparența; e) proporționalitatea; f) asumarea răspunderii".

Potrivit celui de-al doilea Caiet de sarcini (privitor la organizarea „spectacolului piromuzical" de la miezul nopții, care se va desfășura pe durata a doar zece minute - găsiți AICI documentul), costurile evenimentului se majorează cu 50.000 de euro - în condițiile în care „valoarea estimată fără TVA" este de 276.000 RON -, ceea ce înseamnă că Primăria Capitalei va plăti show-ul cu nu mai puțin de 5.000 de euro pe minut!

Iată ce își propune Gabriela Firea să le ofere bucureștenilor, în intervalul de numai zece minute: „Obiectivul urmărit este achiziția unui spectacol piromuzical care să se desfășoare pe fond muzical de 10 min, conform unui scenariu agreat de către Beneficiar. Conceptul se bazează pe o călătorie în lumea muzicii care va pune în valoare toate hit-urile industriei muzicale internaționale. Această călătorie va parcurge perioada anilor '90 și perioada 2000-2017". Acesta va fi cel mai intens moment al „evenimentului cultural Hit Revelion 2018".

În cele ce urmează, vă prezentăm tipurile de "bombițe" și de "mine" pe care Gabriela Firea intenționează să le cumpere din bani publici și să le detoneze timp de zece minute, la miezul nopții, lângă statuia Regelui Carol I și în imediata proximitate a Palatului Regal, la doar două săptămâni după funeraliile Majestății Sale Mihai I. Tipurile de materiale pirotehnice solicitate sunt:

baterii de bombițe multiple shot (220 buc);
baterii de bombițe single shot (2.282 buc);
candele (720 de lovituri);
1.898 de bombițe și mine (284 buc).

Din același Caiet de sarcini aflăm și numărul minim de „lovituri" preconizate de organizatori: 5.404.

Dacă exigențele tehnice și scenografice ale Primăriei Capitalei sunt detaliate de o manieră surprinzătoare, Caietul de sarcini al „Hit Revelion 2018" abundă în ambiguități, în special atunci când se pune problema precizării criteriului de atribuire a contractului pe bani publici.

Potrivit documentului, criteriul este: „Oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic - cel mai bun raport calitate-preț", dar, în paragraful imediat următor, se stipulează că decizia finală nu este luată exclusiv în funcție de acest principiu, ci în conformitate cu un anumit „punctaj", care ia în calcul și „oferta tehnică", într-o proporție ridicată.

Astfel, criteriul final al atribuirii devine: „Punctaj maxim posibil ofertă financiară din total ofertă: 60 de puncte. Punctaj maxim posibil ofertă tehnică din total ofertă: 40 de puncte. Total posibil: 100 puncte" (paginile 11-12). Având în vedere aceste aspecte - invocarea unui „punctaj" despre care nu știm nimic -, suspiciunea că nu cea mai avantajoasă ofertă economică primează (ci cea care satisface exigențele tehnice ale Primăriei Capitalei) este cel puțin rezonabilă.

Alt aspect interesant este că Primăria Capitalei acceptă „plăți parțiale aferente serviciilor efectiv prestate", ceea ce înseamnă că, dacă firma care a câștigat licitația nu deține fondurile necesare organizării „Hit Revelion 2018", dar posedă întreaga logistică tehnică și scenografică solicitată de organizatori, banii sunt puși la dispoziție de municipalitate, și nu la finalul „evenimentului cultural", la maximum 30 de zile de la data acceptării facturii fiscale.

De asemenea, atenția ne-a fost atrasă de faptul că întregul Caiet de sarcini al „Hit Revelion 2018" este elaborat de un „expert cooptat" - Nicolae Andreescu -, și nu de un specialist al ARCUB sau al Primăriei Capitalei. Regizorul evenimentului este Petre Năstase, cel care a conceput videoclipurile a numeroși artiști autohtoni și, totodată, spoturile electorale ale PSD la începutul anilor 2000, când campania social-democraților era coordonată de către Miron Mitrea.

PSnews.ro a prezentat cele două Caiete de sarcini consilierului general Cătălin Deaconescu (PNL), care a avertizat că documentele ridică numeroase semne de întrebare, acreditându-se astfel ideea că licitația organizării evenimentului „Hit Revelion 2018" a fost aranjată cu adresă, tocmai pentru o cunoscută firmă de casă a camarilei PSD: ASC 360.

„M-am uitat pe specificațiile tehnice, mai ales la partea de scenă și scenografie. Observ că sunt foarte detaliate, mergând până la a specifica modul de prindere a ecranelor LED! Pare o achiziție cu dedicație și parcă ofertantul a scris specificațiile tehnice. Nu mă miră deloc că licitația a fost câștigată de firma ASC 360, una obișnuită în ceea ce privește contractele cu statul parafate prin intermediul ARCUB. Acest fapt poate fi demonstrat cu ușurință, doar printr-o simplă căutare în lista licitațiilor SEAP", a explicat Cătălin Deaconescu.

Redacția PSnews.ro a încercat să obțină o poziție oficială chiar de la organizatorii „Hit Revelion 2018", dar, contactată telefonic, Mihaela Păun - directorul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București ARCUB - a refuzat să ne ofere orice clarificare. În schimb, ne-a reproșat că am deranjat-o în perioada Sărbătorilor, deși ocupă o funcție publică remunerată din bani publici, iar întrebările noastre vizau cheltuirea de fonduri publice.

„Eu sunt plecată din București și chiar nu am timp de declarații. Sărbătoresc Crăciunul! Orice aș zice, s-ar găsi destui diverși care să comenteze răutăcios. Așa că nu declar nimic! Dar chiar așa... să mă sunați de Sărbători?!" ne-a declarat Mihaela Păun.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE