Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Eforturi disperate ale conducerii Ministerului Apărării Naționale de a mușamaliza cazul militarului mort în accidentul de la Teiuș

Postat la: 03.06.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat in urma cu aproape un an ca cei care se aflau la acea vreme la conducerea Ministerului Apararii Nationale (MApN), in frunte cu ministrul de atunci Mircea Dusa, incearcau cu disperare sa musamalizeze tragedia care se produse pe 29 iulie 2015 cu ocazia sarbatoririi Zilei Imnului National la Oradea, in urma careia subofiterul Mihai Laurențiu Rodian a decedat ca urmare a accidentului de la iesirea din localitatea Teius, judetul Alba.

Practic, de atunci si pana acum stabii din MApN se zbat in instanta sa dea vina pentru accident pe militarul decedat si, astfel, sa se spele pe maini de orice obligatie financiara rezultata prin lege pentru un militar decedat in misiune. Din august 2015, familia militarului decedat se lupta cu MApN prin salile de tribunal pentru a afla cine se face vinovat de faptul ca subofiterul Mihai Laurențiu Rodian a fost chemat din concediu sa participe la parada. Conducerea MApN si a Statului Major General vrea sa acrediteze ipoteza ca militarul a venit de buna voie la aceea actiune si ca misiunea de la Oradea s-a facut cu respectarea prevederilor legale. ZIUAnews va prezenta probe si argumente descoperite de cei care au monitorizat cazul prin care se demonstreaza ca MApN depuse eforturi mari ca sa musamalizeze cazul si sa-l scoata vinovat pe militarul decedat si raspunsul acestora catre familia celui decedat este extrem de elocvent (vezi documentul in facsimil).

Povestea tragedia de la Teiuș

Patru autocare ale MApN pline cu militari din Capitala au participat la ceremonia dedicata Zilei Imnului National de la Oradea. Dupa terminarea ceremoniei oficiale, cele patru autocare se intorceau catre Bucuresti Acestea se deplasau în coloană cu semnalele luminoase în funcțiune, iar la ieșirea din Teiuș, o cisternă de lapte, înmatriculată în județul Alba, ce se deplasa din sens opus a pătruns pe contrasens și a izbit în plin ultimul autocar din coloană. În scurt timp, la fața locului au sosit echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, medicii SMURD acordând primul ajutor tuturor celor răniți în urma impactului. La locul accidentului a fost prezent inclusiv un elicopter SMURD, însa nu a fost nevoie de intervenția acestuia. Doi militari, soferul autocisternei și o pasageră a acesteia au fost transportați la spital, însă din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru unul dintre oamenii în uniformă, acesta încetând din viață în ciuda numeroaselor manevre de resuscitare.

Decesul militarului a fost constatat, potrivit unui comunicat al MApN la ora 17,54 a zilei de 29 iulie 2015. De asemenea, conducătorul autocisternei, vinovat de producerea acestui accident și pasagera au numeroase fracturi costale și ale membrelor inferioare. Alte patru persoane din autocarul militarilor au fost rănite, însă nu au necesitat continuarea investigațiilor medicale, drept pentru care nu au fost transportate la spital. Conform MApN, subofițerul care și-a pierdut viața în accident este plutonierul major Mihai Laurențiu Rodian în vârstă de 34 de ani și făcea parte din Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul". Acesta lucra în MApN de 15 ani și era instrumentist șef. În comunicatul MApN se mai precizează că militarul era căsătorit și avea un copil. Insa, ceea nu spune MApN este faptul ca plutonierul major Mihai Laurențiu Rodian a fost chemat din concediu de odihna ca sa participe la ceremonia de la Oradea, urmand ca zilele de concediu dedicate evenimentului sa fie recuperate ulterior.Dar, surpriza! Conducerea MApN nu vrea acum sa mai recunoasca ca subofiterul Mihai Laurențiu Rodian a fost chemat din concediu de odihna ca sa participe la evenimentele dedicate Zilei Imnului National. De ce? Pentru ca MApN ar trebui sa accepte ca acesta a decedat in misiune, adica a fost accident de munca in timpul serviciului. Ca atare, MApN ar fi obligat sa suporte toate cheltuielile aferente pentru un militar decedat in misiune, inclusiv recompensele banesti stipulate in lege pentru familia subofiterului decedat.

Multe întrebări încă fără răspuns

*Un cadru militar poate fi chemat la serviciu din concediul de odihna conform RG 1-Anexa 6 doar in situatii foarte clar precizate.In acest caz,comandantul unitatii nu avea dreptul sa cheme oamenii din concediu pentru ca nicio situatie nu facea obiectul intreruperii concediului de odihna. Prin urmare, doar directorul SMG putea sa dea acest ordin,ca fiind o situatie exceptionala.Chemarea subordonatilor din concediu a fost efectuata insa telefonic de seful muzicii, lt.col. Liviu Voicu in data de 22.07.2015, transmitandu-le acestora ca trebuie sa se prezinte la program pentru a participa la sarbatorirea Zilei Imnului National in garnizoana Bucuresti. Ordinul Directorului SMG a fost transmis prin fax inregistrat cu numarul T.C.-358/27.07.2015.

*Ordinul Directorului SMG : "in vedea executarii in bune conditii a activitatilor in care unitatea este implicata, intreg personalul muzicii militare se prezinta la program in zilele de 28 si 29.07". In acest caz cei care nu s-au prezentat si au expus sefului muzicii diverse motive pot fi acuzati de neexecutare de ordin a esalonului superior?A fost sau nu ordin?Un ordin nu poate fi interpretat si executat aleatoriu!
*Motivatia chemari subofiterului Mihai Laurențiu Rodian din concediu nu exista.
* Existand ordinul transmis de catre esalonul superior de chemare a cadrelor militare din concediu, de ce li s-a cerut de catre seful muzicii,lt.col Liviu Voicu in momentul prezentarii la unitate dupa misiune, pe fuga, implicit dupa accident-in data de 30.07 ca subofiterii sa intocmeasca rapoarte prin care il rugau respectuos pe comandantul unitatii sa le aprobe venirea din concediu si prezentarea la program in zilele de 28 si 29.07?
* Seful muzicii, lt.col Liviu Voicu a demonstrat slabiciuni in exercitarea atributiilor functionale si abuz in serviciu, si ca atare, unii subofiteri motivandu-i telefonic lucruri banale pentru care nu se pot prezenta la unitate iar acesta le-a notat si i-a lasat mai departe in concediu.
*De ce atunci cand ministrul apararii a dispus Corpului de Control si Inspectie sa verifice aceasta situatie( doar ca urmare a impactului iesirii in presa a sotiei lui Mihai Laurentiu-Rodian)...seful muzicii a nominalizat pentru a da declaratii si subofiteri care, atentie, au fost chemati din concediu ei aflandu-se de fapt si de drept la program?Mai ales ca intrebarea formulata de catre CCI a fost incorecta si incompleta si suna asa : "Cand v-ati intors din misiune vi s-a cerut sa intocmiti rapoarte prin care sa replanificati zilele de concediu?". Pentru a fi corecta si completa ,intrebarea trebuia sa contina si faptul ca subofiterii se adresau comandantului cu rugamintea sa le aprobe prezentarea la program in data de 28 si 29.07 si intreruperea concediului de odihna.
*Ordinul directorului SMG chiar a fost emis pe 27 iulie 2015?Este foarte putin probabil sa emiti un ordin in data de 27.07.2015 unor cadre militare aflate in concediu pentru a se prezenta pe 28.07.2015 si nimeni nu-si putea asuma acest risc de a nu putea avea prezenta si in totalitatea instrumentelor o muzica formata din 50 de cadre militare raspandite pe intreg teritoriul tarii,unii aflandu-se si in strainatate. Daca lipseau tobosarii, muzica militara nu ar fi putut executa misiunea. Se poate motiva ca a fost nevoie fix doar de numarul celor care s-au prezentat pentru a participa la misiuni. Atunci ceilalti de ce nu s-au prezentat la program conform ordinului emis chiar daca nu ar fi fost implicati in deplasarea de la Oradea sau la misiunea de la CMN-Bucuresti?Trebuia sa se prezinte la unitate conform ordinului apoi seful muzicii decidea pe cine ia in misiune si cine pleaca acasa.
*Cand seful muzicii a sunat personal subofiterii,acestia au declarat ca s-a adresat cu formula :"poti te rog sa vii la serviciu pe data de 28 si 29.07?". Cand este emis un ordin clar nu mai intrebi subordonatul daca poate veni si-l mai si rogi sa vina din concediu. Oamenii au venit din concediu pentru ca seful muzicii le-a spus ca vor participa la misiunea ce se va desfasura cu ocazia Zilei Imnului National In Piata Tricolorului din Bucuresti. In dupa-amiaza zilei de 27.07.2015 i-a sunat si le-a spus ca vor pleca la Oradea in zilele de 28 si 29.07. 2015. Ei si-au dat acordul sa vina pentru ca li s-a spus de misiunea din Bucuresti.La program existau de fapt si de drept doua muzici care trebuiau sa asigure ceremonialele:Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale si Muzica Militara a Diviziei 1"Dacica". Avand aceste muzici disponibile nu se poate motiva chemarea Muzicii Militare a Regimentului 30 Garda care sa faca o deplasare de 600 km dus,600 km intors la/de la Oradea.
*Plutornierul major Ionescu trebuia sa plece la Oradea, asa a fost anuntat cu o zi inainte de seful muzicii.insa,in ultimul moment,inainte de a se pleca in misiune, seful muzicii i-a comunicat ca nu mai merge acesta avand niste probleme personale si-l va lua in locul lui pe sergentul Dima,subofiter care se afla la program de fapt si de drept. Acest fapt nu este trecut in Ordinul de zi pe unitate ( OZU).Firesc,trebuie sa apara in OZU pentru a desfasura misiunea de la Oradea-plt.maj.Ionescu, apoi sa se dea revenire ca ramane in Bucuresti si-n locul acestuia face deplasarea sg.Dima.Daca in OZU nu apare aceasta revenire si este trecut direct sg.Dima ca face deplasarea la Oradea,prin acest argument se demontreaza ca OZU a fost completat ulterior dupa producerea evenimentului.
*Plt.maj.Radu M. se afla in concediu la Oradea. S-a prezentat la unitate cand seful muzicii i-a telefonat,subofiterul primind ordin de la acesta ca trebuie sa participe la misiunea din Bucuresti de la CMN.A si demonstrat ca a fost la Oradea,acesta fiind sanctionat cu amenda pentru o parcare neregulamentara. Cine,  cum, cand si de ce a schimbat ordinul privind misiunea muzicii militare a Regimentului 30 Garda? Aceste lucruri pot fi scoase la iveala si elucidate in baza unor cercetari riguroase efectuate de catre organele abilitate ale statului. Subofiterul putea sa ramana acolo asteptandu-si colegii care-i puteau aduce tinuta militara si instrumentul muzical dar acest lucru confirma ca nu s-a stiut de aceasta deplasare la Oradea.
*Muzica militara a garnizoanei Cluj-Napoca a fost initial desemnata sa execute misiunea de la Oradea,seful muzicii militare,lt.col.Curtean Mircea confirmand ca a primit ordin de la generalul Manci. Ulterior in seara zilei de 27.07,misiunea lor a fost anulata,fiind anuntati ca la Oradea vine muzica militara a Regimentului 30 Garda"Mihai Viteazul".
* In urma studierii statelor de plata, se poate constata ca plt.maj.Ionescu Petru, care desi nu a mai facut deplasarea la Oradea, i s-a virat totusi pe card suma reprezentand misia de deplasare 17 lei x 2 zile = 34 lei. Mai mult de-atat,sefului muzicii,lt.col Liviu Voicu i s-a virat pe card o suma reprezentand misia pe 5 zile,respectiv 85 de lei, in conditiile in care acesta ca si ceilalti participanti la misiune au efectuat doar doua zile de misiune!

Oare se doreste ca noua conducere a MApN, in frunte cu ministrul Mihnea Motoc sa clarifice acet caz strigator la cer, ori se va pune batista pe tambal, adica mortul e vinovat!

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE