Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce a intors-o Codruta Kovesi ca la Ploiesti in cazul Vasile Blaga

Postat la: 28.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cand Traian Basescu a afirmat ca el a inventat-o pe Laura Codruta Kovesi, care mai apoi i-a facut probleme in intreaga familie, fostul presedinte al României n-a fost deloc departe de adevar. Kovesi a fost "inventata" pentru ca sa faca treburile murdare ale clanului Băsescu si, eventual, pentru a fi un "tap ispasitor", sau cum se spune in argoul puscariasilor, pentru "a sta capră". Cele ce urmeaza explica destul de multe despre cele ce se petrec in aceste zile la DNA si de ce a intervenit DNA Ploiesti in chestiunile legate de Vasile Blaga si Traian Băsescu si nu DNA central, de la Bucuresti.

"Laura Codruţa Kovesi, a fost numită în funcţia de procuror general al României de preşedintele Traian Băsescu în 2006, la propunerea ministrului justiţiei Monica Luisa Macovei. Laura Codruţa Kovesi a fost promovată în funcţia de procuror general al României, la vârsta de 33 ani, de la Sibiu, unde activa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu ca procuror şef al structurii locale a DIICOT. Aceasta a fost propulsată faptic spre înalta funcţie de procuror general al României de către secretarul general al PDL, Vasile Blaga, care era prieten cu tatăl său şi care a obţinut şi sprijinul preşedintelui PDL, Emil Boc, care a fost coleg de an şi de grupă cu Kovesi la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Koveși a fost colegă de an și de grupă, precum și prietenă apropiată, și cu Monica Niculescu (fostă Wawak), care a deținut funcția de șefă de cabinet a ministrului Justiției Monica Luisa Macovei.", precizeaza Senatorul Valer Marian intr-o interpelare parlamentara din 2012, care sintetizeaza datele aparute in repetate randuri in medii politice. Date pe care le prezentam in continuare, surse fiind diversi politicieni, oameni de afaceri, procurori apropiati cercului Codrutei Kovesi.

La numirea sa în funcţia de procuror general, în octombrie 2006, preşedintele Traian Băsescu a fost informat că soţul (Eduard Kovesi) şi tatăl acesteia (Ioan Lascu) se aflau sub urmărirea informativă a SRI. Eduard Kovesi avea dosar de urmărire informativă la SRI Sibiu din 1995, iar din acest dosar rezulta că ar fi furnizat date şi informaţii de interes operativ unui ofiţer de informaţii maghiar, care actualmente este europarlamentar din partea Ungariei, precizeaza fostul procuror Ciprian Nastasiu in cartea sa "Pradarea României". Tatăl Codrutei Kovesi, Ioan Lascu, a fost timp de 30 de ani procuror şef al Parchetului local Mediaş.

"Profitând de această funcţie, în exercitarea căreia a fost un colaborator apropiat al Securităţii şi al Miliţiei respectiv al Poliţiei, Ioan Lascu a fost un protector şi un beneficiar al afacerilor din capitala gazului românesc. Cu origini romanesti (din Întorsura Buzăului), acesta avea obiceiul să se laude că a deţinut cea mai îndelungată funcţie de conducere în procuratura românească şi că a obţinut cea mai înaltă funcţie în procuratură pentru fiica sa. Ioan Lascu s-a pensionat anticipat în primăvara anului 2010, când a organizat o mare petrecere la un restaurant din Mediaş (Binder Bubi), ocazie cu care accesul în zonă a fost blocat de importante forţe de ordine, întrucât invitaţii de onoare erau procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, ministrul de interne Vasile Blaga şi directorul general de atunci al Societăţii Naţionale Transgaz, Florin Muntean.", afirma o sursa din serviciile secrete, mentionata atat de Nastasiu, cat si de Valer Marian.

Florin Muntean, un prosper şi controversat om de afaceri, beneficiar al unor afaceri bănoase cu statul (prin Transgaz şi Romgaz), fost deputat PDL, preşedinte de mai mulţi ani al organizaţiei municipale Mediaş a PDL, este cel mai bun prieten din Mediaş al tatălui procurorului general al României, Ioan Lascu. O dovadă a acestei prietenii este faptul că, în cursul lunii iulie 2010, Sergiu Lascu, fiul lui Ioan Lascu şi fratele lui Laura Codruţa Kovesi, a fost promovat de directorul general Florin Muntean director adjunct la Transgaz. Florin Muntean este şi cel mai bun prieten al lui Vasile Blaga, cu care a fost coleg de armată şi de facultate. Dealtfel, prin intermediul lui Florin Muntean, Vasile Blaga s-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Ioan Lascu.

In anul 2007, Vasile Blaga, principalul susţinător al lui Kovesi, a primit, conform menţiunilor din declaraţia sa de avere, suma de 1.100.000 RON (circa 330.000 euro la cursul valutar din perioada respectivă) de la doi apropiaţi ai directorului Transgaz, Florin Muntean: 600.000 RON de la Doina Stoia, sora lui Muntean, angajată la SCGN Romgaz Mediaş, şi 500.000 RON de la Valer Crişan, prieten şi asociat cu Muntean la SC Baza Auto de Transport Mediaş, la care deţinea funcţia de director general. Vasile Blaga şi-a trecut aceste sume în declaraţia de avere ca împrumuturi fără dobândă şi cu termen de scadenţă de 10 ani, respectiv la 1.07.2017.

Chestionat de ziarul Ziua, Vasile Blaga a refuzat să ofere amănunte legate de identitatea şi localizarea celor doi generoşi creditori, precizând doar că-i sunt prieteni apropiaţi. Numai că, la o simplă verificare a ziaristilor mentionati, Doina Stoia şi Valer Crişan nu pot face dovada provenienţei sumelor pe care le-au împrumutat lui Vasile Blaga, având surse de venit şi averi modeste, în condiţiile în care beneficiau doar de salarii de la societăţile comerciale la care erau angajaţi şi deţineau un apartament la bloc (Doina Stoia), respectiv o fostă casă naţionalizată (Valer Crişan). "Suma de 1.100.000 RON ar fi putut fi o răsplată via Florin Muntean, sora şi asociatul acestuia, pentru implicarea lui Vasile Blaga în promovarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României.", crede senatorul Valer Marian.

Interesant e ca dupa ce a fost procuror general al României si pana sa devina procuror sef al DNA, Kovesi a fost recuperata de europarlamentarul Monica Macovei si adusa la Bruxelles, angajata la Misiunea României cu aproape 3.000 de euro, specializata si consiliera pe sectiunea Justitie. La acel moment, Macovei lanseaza proiectul Procurorului General al Europei, care a primit aviz favorabil din partea Parlamentului European. Kovesi si Macovei se intalnesc de taina cu comisarul european pe Justitie, Viviane Reding, de la PPE (din care faceau parte, separat la acea vreme, si PD-L si PNL). Aceasta propune ca Laura Codruta Kovesi sa fie promovata politic sefa la DNA pe locul lasat de Daniel Morar si sa inceapa o lupta acerba cu coruptia, cu arestari la varf, ceea ce s-a si intamplat in toamna lui 2014, inaintea campaniei prezidentiale. Scopul este ca atunci cand va fi infiintat postul de Procuror General European (prognozat pentru decembrie 2015) acesta sa fie preluat de Kovesi, omul Monicai Macovei, implicit, omul lui Viviane Reding.

A fost foarte usor ca PPE sa faca presiuni la PD-L, la Traian Băsescu, si la fel de usor sa-l prosteasca si pe Victor Ponta care era seful guvernului si in acelasi timp "pisoiul" sefului de la Cotroceni, ca Laura Codruta Kovesi sa fie numita sefa DNA. Din aceasta postura, conform planului stabilit cu Reding, Kovesi incepe arestarile pe banda rulanta si transforma DNA in politie politica, cu sprijin de la SRI, solutia fiind agreata si de partenerii americani. PSD era la puterea executiva cu premier Ponta si avea majoritate parlamentara prin aliante. In plus, Ponta candida la presedintia României. Americanii nu voiau ca in România PSD sa aiba putere totala, prin trei piloni, asa ca izbutesc sa intoarca rezultatul firesc al alegerilor si il instaureaza "pe Facebook" pe Klaus Iohannis, iar dupa un an, il dau jos si pe Ponta - tot prin revolutia "de pe Facebook" - aducand un guvern "tehnocrat", obedient Bruxelles-ului. In acest fel, americanii coordoneaza pozitiile de forta - DNA, SRI, presedintie - care se ocupa si de politic (situatia geo-strategica impunand acest fapt), in vreme ce economicul ramane pentru europenii de la Bruxelles. O intelegere vizibila si azi, la un an, dupa ce au fost si alegeri locale si urmeaza cele parlamentare, cand PSD revine pe val.

In 2015, pe fondul scandalului migrantilor, pe fondul tensiunilor de la Moscova, cu intamplarile din Siria si cu aparenta intrare intr-un razboi masiv, proiectul Procurorului General European nu mai avanseaza, iar Kovesi se vede in situatia se a se apropia de sfarsitul mandatului la DNA fara nicio perspectiva. Mai trebuie spus ca in trocul dintre Macovei - Kovesi - Reding DNA nu ar fi trebuit sa se atinga de Basescu, de Blaga, de Boc, de Videanu si de gasca PD-L care a propulsat-o. Nu trebuie uitat nici ca Macovei era o sustinatoare infocata a lui Traian Basescu. Problema a fost scandalul Mircea Basescu si cu toate consecintele lui. Restul clanului a fost protejat, chiar daca s-au facut usoare presiuni pe Basescu si pe Videanu. Blaga, insa, era de neatins.

Ce s-a schimbat de atunci? Un fapt important e ca Monica Macovei nu mai e "fan Băsescu pâna la moarte". Altceva: Viviane Reding nu mai e comisar european pe Justitie. Inlocul acesteia a venit Vera Jourova, care nu mai e de la PPE, ci de la PSE (de unde face parte PSD), plus ca stie si româneste, plus ca a stat o perioada in România, iar Raluca Pruna i-a fost subordonata la Bruxelles. Si s-a mai schimbat ceva, esential, partenerii americani l-au lasat din mana pe Basescu si se reorienteaza spre social democrati, atata vreme cat la presedintie se afla Iohannis, iar in parlament se face o alianta fara PDL-PNL (se si vede cum se scufunda aceasta alianta, la care contribuie din plin si DNA), in timp ce guvernul ar fi unul de coalitie.

Cu toate astea, plus cele prezentate mai sus, Kovesi ii datoreaza multe si lui Blaga si lui Băsescu. Acum se intelege destul de clar de ce sefa DNA, care acum executa alte ordine sosite din exterior pe fondul alegerilor, a fost nevoita "s-o intoarca ca la Ploiesti" si de ce nu se ocupa DNA de la Bucuresti de cei doai oameni politici si de familiile acestora.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE