ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Costin Borc vrea să îngroape turismul românesc

Postat la: 07.03.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori ca ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, care este si vicepremier, Costin Borc, a inceput sa blocheze, fara nicio justificare logica, cam toate initiativele care vizeaza dezvoltarea turismului romanesc.

Practic, Costin Borc a inceput sa saboteze orice demers care ar imbunatati activitatea mediului de afaceri si, automat, ar conduce la dezvoltarea si promovarea turismului romanesc.

Doar 2.000.000 de euro pentru promovarea turismului romanesc in 2016

Cea mai clara dovada de sabotarea a turismului romanesc de catre ministrul Costin Borc o reprezinta faptul ca a redus extrem de mult, pentru acest an, fondurile pentru promovare ale Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT). Astfel, ANT are la dispozitie, pentru 2016, doar 2.000.000 de euro pentru participarea Romaniei la targurile de turism interne si internationale. O suma infima. Cum poti sa distrugi mai usor turismul? Prin lipsa promovarii. Nu faci promovare, nu existi pe piata turistica internationala. Si acest lucru il stie bine si ministrul Costin Borc!

O alta pista impusa de catre actualul vicepremier si-a facut culoar in Parlament. Senatul a adoptat luna trecuta propunerea legislativă a PSD privind înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul specific în industria turismului, la hoteluri şi unităţi de alimentaţie publică. Dar, prin adoptarea acestei propuneri legsiative, cabinetul Ciolos a fost facut KO de catre senatorii pentru ca ministrii Finantelor si Economiei- Anca Dragu si Costin Borc s-au opus introducerii impozitului specific fara vreun argument bine fundamentat.

In realitate, la Senat, cei care s-au opus introducerii impozitului specific au fost secretarii de stat de la Ministerul Finantelor si Economiei, Gabriel Biris si, respectiv, Anca Chiser. Faptul ca Gabriel Biris a cerut senatorilor amanarea adoptarii acestui proiect fara sa aiba argumente solide, nu este o noutate, intrucat acesta se opune de mult timp introducerii impozitului forfetar. Insa, a fost surprinzatoare pozitia vicepremierului Costin Borc, care, initial, a precizat clar la Consililul Consultativ pentru turism ca sustine introducerea impozitului specific, iar la Senat s-a razgandit, si ca atare, la Senat, reprezentantul sau, secretarul de stat Anca Chiser s-a introducerii acestui impozit! Ulterior, saptamana trecuta, aceeasi reprezentanti ai ministerelor Finantelor si Economiei, au solicitat deputatilor din Comisia pentru industrii si servicii amanarea acestui proiect fara nicio justificare.

Directiva europeana pentru oprirea țepelor turistice, ignorata de Borc

ZIUAnews a semnalat inca de anul trecut ca piata turistica romaneasca este bulversata de tepele date hotelierilor de numeroase agentii de turism, dar mai ales de jocul piramidal al acestora. Insa, prin Directiva UE 2015/2302 a Parlamentul European si a Consiliului Europei din 25 noiembrie 2015- privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, Romania este obligata sa reglementeze piata serviciilor turistice. Prin Directiva UE 2015/2302 a Parlamentul European si a Consiliului Europei din 25 octombrie 2015- privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, Romania trebuie sa implementeze "o serie de drepturi importante ale consumatorilor în legătură cu pachetele de servicii de călătorie, în special în ceea ce privește cerințele în materie de informare, răspunderea comercianților pentru executarea serviciilor incluse în pachet și protecția în caz de insolvență a organizatorului sau a comerciantului cu amănuntul".

Totodata, directiva stipuleaza ca „este necesară adaptarea cadrului legislativ la evoluțiile pieței pentru a asigura adecvarea acestuia la specificul pieței interne, pentru a elimina ambiguitățile și pentru a remedia lacunele legislative", Mai mult, articolele 17 si 18 ale acestei directive obliga tarile membre al UE sa reglementeze aceste aspecte, iar tarile europene cu care ne comparam pe piata turistica deja au au reglementat aceasta probelema. Dar, surprinzator ministrul Economiei Costin Borc a cedat presiunilor facute de de gasca baietilor destepti din turism, pana acum nu s-a implemenat directiva europeana. Mai mult, patronatele din turism au solicitat introducerea contului fiduciar pentru stoparea tepelor date de agentii, dar el nici nu vrea sa auda de asa ceva. Prin aceasta tergiversare, Costin Borc gireaza practic, jocurile piramidale facute de agentiile rechinilor din turism.

Non combat controlat pentru reabilitarea structurilor de primire turistică

Mai nou, deputatii Comisiei pentru industrie si servicii au amanat, ieri, dintr-un motiv incredibil, pentru inca o saptamana adoptarea proiectului de lege "privind unele măsuri pentru reabilitarea structurilor de primire turistică situate în staţiuni turistice şi balneoclimaterice, de interes naţional". Amanarea s-a datorat faptului ca secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Gabriel Biris, nu a prezentat membrilor comisiei un punct de vedere fundament despre acest proiect legislativ, dar avand grija totodata sa le transmita deputatilor ca el oricum nu este de acord cu aceasta lege.

Prin adoptarea acestui proiect legislativ care deja a trecut de Senat, proprietarii structurilor de primire turistica situate in statiunile turistice si balneoclimaterice au obligatia ca „in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a a prezentei legi sa ia, din proprie initiativa si pe cheltuiala proprie, masuri pentru realizarea lucrarilor de reabilitare ambiental-arhitecturala a constructiilor si imprejurimilor stardale aferente acestora, precum si oentru curatatare si igienizarea spatiilor verzi si a terenul aferent acestor imobile, astfel incat sa se asigure functionarea structurilor de primire turistica la conditiile si criteriile de clasificare, in conditiile legii". Surprinzator, sau poate a devenit obisnuinta, reprezentantul Ministerului Economiei a fost practic absent, adica a fost de acord cu amanarea propusa de Gabriel Biris.

Adio vouchere de vacanta pentru personalul contractual

O alta dovada ca vicepremierul Costin Borc este pornit sa blocheze tot mai mult turismul este si faptul n-a avut nicio obiectie la Ordonanta de Urgenta emisa recent de catre Dacian Ciolos prin care se interzice acordarea de vouchere de vacanta pentru personalul contractual.

Cimentul, unica legatura cu turismul

De ce se opune ministrul Costin Borc initiativelor care ar conduce la dezvoltarea turismului? Greu de spus. Insa, un lucru este cert. Singura legatura a acestuia cu turismul este poate faptul ca cimentul producatorului francez de unde a venit in fruntea Ministerului Economiei se foloseste si pentru construirea structurilor de primire turistica, dar si la refacerea fatadelor!

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE