Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Costin Borc și Alin Burcea vor să înființeze un Caritas al agențiilor de turism

Postat la: 19.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Viceprim-ministru Costin Borc si totodata ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a pregatit o ordonanata de urgenta pentru infiintarea si functionarea fondului turistic de garantare. In realitate, prin acest fond de garantare se doreste crearea unui nou Caritas prin care agentiile de turism care dau tepe, an de an, sa-i despagubeasca turistii pagubiti dintr-un fond constituit din banii agentiilor care lucreaza corect.

Practic, cei care dau tepe permanent pot sa dea in continuare ca sunt o multime de fraieri, adica agentii de turism, care vor cotiza pentru acoperirea tepelor acestora. Artizanul acestui Caritas turistic este presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, patronul agentiei Paralela 45 Turism, fost secretar de stat in cabinetul Nastase si prieten cu vicepremierul Borc. Demersul tandemului Borc-Burcea, vine la scurt timp dupa ce Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pentru practici anticoncurentiale la 13 agentii de turism din cauza lui Alin Burcea. Acesta ii indemna pe cei de la agentiile de turism sa se organizeze dupa regulile mafiei, spunanndu-le ca ideal al fi sa devina cartel. „Ca la MAFIE. Mă mânca-v-ar tata, hai să facem o regulă: MAFIA... Ideal ar fi să facem CARTEL", sustinea Alin Burcea intr-o inregistrare video prezentata de ZIUAnews.

„Agențiile de turism licențiate sunt obligate să participe la Fondul Turistic de Garantare"

ZIUAnews va prezenta forma finala a proiectului Ordonantei de Urgenta privind infiintarea si functionarea fondului turistic de garantare pe care ministrul Costin Borc o va propune premierului Dacian Ciolos. Aceasta Ordonanta de Urgenta vrea sa reglementeze „activitatea de garantare a restituirii compensatiilor pentru servicii turistice neefectuate din cauza starii de insolventa sau faliment ale agentiilor de turism licentiate", iar scopul este acela de a „proteja consumatorii de servicii turistice impotriva daunelor financiare ce ar fi suportate in cazul insolventei si falimentului agentiilor de turism licentiate". Practic, prin aceasta ordonanta se infiinteaza Fondul Turistic de Garantare care avea statut propriu aprobat de catre BNR, „la propunerea Consiliului de Supraveghere a Fondului".

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta, resursele financiare ale fondului se constituie din: „contributii anuale si contributii exceptionale ale agentiilor de turism licentiate", „incasari din recuperarea creantelor Fondului", „venituri din investirea resurselor financiare disponibile", si, atentie, „imprumuturi contractate de Fond". O alta resursa financiara de constituirea a Fondului o reprezinta „angajamentul de plata" care inseamna ca „orice angajament de plata al unei agentii de turism licentiate fata de Fond, care sunt garantate integral, cu conditia ca garantiile sa fie reprezentate de active cu grad scazut de risc si sa nu fie grevate de niciun fel de sarcini in favoarea uni tert sa sa fie la dispozitia Fondului". Astfel, „fiecare agentie de turism licentiata plateste Fondului o contributie anuala a carei valoare se obtine prin aplicarea cotei procentuale stabilte de Fond, cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei, asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul in lei a soldului contractelor aflate in evidenta agentiilor de turism licentiate".

Totodata, „agentiile de turism licentiate sunt obligate sa participe la Fondul Turistic de Garantare", iar „Fondul garanteaza, in limitele si conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, restituirea compensatiilor pentru neindeplinirea totala sau partiala a unui contract garantat in cazul insolventei si falimentului unei agentii de turism licentiate". La ora actuala, potrivit site-ul Autoritatii Nationale pentru Turism, exista in Romania 3.662 de agentii de turism licentiate, dintre care 1.649 nu detin polite de asigurare.

Inginerii și țepe marca Alin Burcea

Demersul disperat al lui Alin Burcea de a infiinta Fondului Turistic de Garantare vine la scurt timp dupa ce a bagat 13 agentii de turism au intrat in vizorul Consiliului Concurentei prin declaratiile sale golanesti de tip mafiot. Ulterior, culmea tupeului, dupa ce a bagat la apa 13 agentii, Alin Burcea a organizat cursuri, contra cost, cu reprezentantii agentiilor de turism despre modul cum trebuiesc evitate controalele Consiliului Concurentei, la care a participat chiar presedintele acestei institutii, Bogdan Chiritoiu. Prin aceste cursuri, Alin Burcea spera sa pacaleasca Consiliul Concurentei sa-i aplice o amenda mai mica pentru faptul ca, din 2014, agentia sa de turism- Paralela 45 Turism, inregistreaza venituri numai din comision si, astfel, nu mai figureaza cu o cifra de afaceri mare sau foarte mare.

Nu trebuie omis ca in perioada cand a fost secretar de stat la Ministerul Turismului, Alin Burcea s-a „remarcat" prin mai multe ingineri cu iz penal, printre care si faptul ca a dat un ordin prin care hotelurile erau obligate sa certifice incasarile valutare ale agentiilor de turism. Ca urmare a scandalul cu hotelierii si a proceselor intentate, ordinul a fost retras imediat. Tot in acea perioada, el a „uitat" sa-si achite datoriile catre diversi prestatori de servicii turistice de pe Litoral, spunandu-le acestora ca datoriile lor au fost cedate pentru finalizarea bisericii din Neptun, care nici azi nu este gata, si a unui alt lacas de cult din Moldova.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE