Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Chipurile Mafiei: Afacerea Kronwell

Postat la: 20.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Taxe de protecție la nivel politic * Fraude cu ajutoare de stat * Scripcaru, partener ascuns cu Elena Udrea * Gașca PDL dictează politica de credite a CEC, exact ca în cazul creditului de milioane al lui Traian Băsescu

Hotelul de lux Kronwell de lângă gara din Brașov este proprietatea ascunsă a lui George Scripcaru. Profitând de puterea cu care a fost investit, dar și de relațiile cu gașca pedelistă în frunte cu Elena Udrea, fost ministru al turismului, și Sorin Munteanu, fost secretar de stat în același minister, Scripcaru a devenit, prin interpuși, autorul și proprietarul uneia dintre cele mai importante afaceri murdare din frumosul nostru oraș.

Începutul

Totul a început ca o afacere de familie, cu o firmă, IPORO COM SRL, deschisă în 1994, care vindea piese de tractor. Condusă cu mână pricepută de dna Rodica Popescu, firma a prosperat. A deschis mai multe magazine de piese auto și a făcut profit. Căderea Uzinei Tractorul a determinat compania să se reorienteze. Pe un teren din apropierea gării, a început construcția unui complex comercial cu 2 etaje. Un prim mall brașovean, după cum nota presa vremii. La subsol era o sală de biliard, bowling și jocuri de noroc, la parter erau magazine, la primul etaj erau câteva restaurante și cafenele, iar la ultimul etaj - un club de fițe. Complexul se numea MyPlace.

Constantin Niță emite pretenții

O asemenea afacere nu putea trece neobservată de politicienii brașoveni, unii dintre ei fiind niște "afaceriști" obișnuiți să ceară taxe celor care voiau ca afacerea să meargă bine. A intrat pe fir fostul președinte al PSD Brașov, deputatul "5%", cercetat de DNA ca inculpat într-un prim dosar de șpagă. Niță, spune Rodica Popescu, a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, decât etajul al 2-lea din MyPlace. Gratis. Ca cea mai murdară schemă de protecție. Rodica Popescu nu a fost de acord. Dar s-a temut de pesedistul cu tupeu și a căutat ajutor în altă parte. A ajuns la primarul Brașovului, George Scripcaru. Acesta a asigurat-o: dacă sunteți cu mine, nu veți avea probleme nici cu Niță, nici cu altcineva. Probleme puteau fi foarte multe: de la controale fiscale, până la inspecții din partea instituțiilor guvernamentale din județ, toate cu directori puși politic. Cu alte cuvinte, fiecare "mare șef" cu bucata lui de oraș. Practic, protecția venită de la primar însemna ca afacerea să meargă ca pe roate. Dar Scripcaru nu face nimic gratis.

Calvarul milioanelor de euro și Elena Udrea

Calvarul Rodicăi Popescu a început o dată cu trecerea sub protecția primarului. Terenul pe care se afla MyPlace, în vecinătatea gării și relativ aproape de centru, era foarte potrivit pentru construcția unui hotel de calibru. Preluând protecția afacerii, Scripcaru s-a asigurat că hotelul se va construi. Hotelul Kronwell a fost inaugurat în februarie 2013, la două luni după incendiu. Zâmbitor, printre membrii familiei Popescu, patronii firmei IPORO COM SRL, primarul George Scripcaru a tăiat panglica la eveniment. Avea toate motivele să zâmbească: afacerea crescută sub directa sa binecuvântare avea formă. Drumurile la autoritățile de la București, împreună cu Daniel Popescu, fiul dnei Rodica Popescu și acționar al companiei se dovediseră pline de succes. Toate ușile se deschiseseră, inclusiv cea a ajutoarelor de stat. IPORO COM SRL a primit de la Ministerul Finanțelor un ajutor de stat de 3,6 milioane de euro în anul 2011. Ministru al finanțelor era atunci brașoveanul Gheorghe Ialomițianu, un pedelist pur-sânge, pus la butoanele finanțelor de grupul Scripcaru-Udrea-Videanu. Ajutorul de stat pentru firma considerată "investitor strategic" - deși IPORO COM SRL fusese ani de zile pe pierdere și avea un număr de numai 25 de angajați - a fost acordat în perioada în care românilor li se tăiau salariile și pensiile. Când Traian Băsescu felicita guvernul Boc pentru performanța de a-i duce pe români la sapă de lemn.

Primarul a venit cu o sumă mare de bani, care nu exista în declarația de avere

Scripcaru a atacat frontal problema construirii hotelului Kronwell. Conform mărturiei filmate a dnei Popescu de echipa Gazetei Brașovului, primarul a pus la bătaie 1,5 milioane de euro din banii săi. O sumă care nu se regăsește în declarația de avere a edilului. Dacă adăugăm ajutorul de stat, ajungem la o sumă fabuloasă, dar Scripcaru nu era la prima combinație cu Elena Udrea (la rândul ei, judecată pentru grave fapte de corupție). Au mai fost astfel de afaceri cu bani europeni care au născut mari semne de întrebare: Patinoarul (12 milioane de euro, în loc de 8 milioane, cât a stabilit o expertiză), Filarmonica (2,5 milioane de euro, iar de lucrat a lucrat firma specializată în ...asfaltări și deszăpeziri, Vectra, a prietenului primarului, Marcel Butuza), domeniul schiabil din Poiana Brașov (25 de milioane de euro, lucrare executată tot de firma lui Marcel Butuza, bani alocați de Ministerul Turismului condus de aceeași Elena Udrea).

Un incendiu la care hidranții nu au avut apă

Dar tot nu au fost destui bani. Hotelul înghițea mult, constructorul (firma Bog'Art din București, apropiată unui alt mare pedelist, Adriean Videanu) trebuia plătit la zi. Un accident ciudat a mai dat o gură de oxigen "afacerii Kronwell". Complexul MyPlace, de lângă hotel, a luat foc la 17 decembrie 2012, stingerea incendiului fiind îngreunată de lipsa ciudată a apei la hidranți. O "omisiune" comentată de prefectul de atunci al județului, dar insuficient explicată de autorități. Dar compania care asigura obiectivul, Omniasig, a despăgubit firma cu 3,5 milioane de euro. Combinațiile prezentate până acum arată că hotelul s-a făcut cu bani mulți, extrem de mulți, dar din surse cel puțin dubioase. Însă politicienii nu se mulțumesc niciodată cu puțin.

Bătălia pentru controlul firmei IPORO COM SRL

Inițial, acțiunile firmei au aparținut dnei Rodica Popescu, dlui Gheorghe Popescu (soțul doamnei) și lui Daniel Popescu, unul dintre cei doi fii ai cuplului. Treptat, cu acordul părinților, Daniel Popescu a ajuns să dețină 51% din companie și statutul de administrator. Celălalt acționar este Rodica Popescu, care are acum 49% din acțiuni, după ce a fost acționarul majoritar și administratorul companiei. Pentru jucătorii din umbră, era important să controleze compania din toate punctele de vedere. Mai întâi l-au convins pe tată să cedeze părțile sale sociale către fiu, apoi pe mamă, să-l facă acționar majoritar. Astfel, Daniel Popescu a ajuns să decidă tot în companie. "După ce am cedat acțiunile către fiul meu, am devenit o persoană nedorită în firmă", ne spune Rodica Popescu. "Nu am mai avut acces la nicio informație, la niciun document. Iar când am încercat să aflu mai multe informații, am fost amenințată, mi s-a spus să mă potolesc", ne mai spune aceasta.

Peste 16 milioane de euro credite uriașe de la CEC. Metoda Nana la Brașov

Banii obținuți ușor nu au niciodată aceeași valoare cu banii munciți cinstit. Se duc mai repede și este nevoie de sume noi. Sursa de bani a fost (și este) simplă: CEC Bank. O bancă a statului român, supusă adesea presiunilor celor aflați în funcții înalte. La fel ca la achiziția terenului de la Nana de către familia fostului președinte Băsescu, CEC-ul a devenit vaca de muls a grupului de interese din jurul hotelului Kronwell. De la 26 octombrie până luna trecută a acestui an, IPORO COM SRL a primit de la CEC credite în valoare de aproape 71 milioane lei, astfel: 26 octombrie 2011, 28,6 milioane lei; 29 noiembrie 2012, 5 milioane lei; 10 mai 2013, 12,5 milioane lei; 9 ianuarie 2014, 2,76 milioane lei; 11 februarie 2014, 15,6 milioane lei; 3 iunie 2015, 4 milioane lei; 19 aprilie 2016, 2 milioane lei. În patru ani și jumătate, CEC Brașov a dat împrumut firmei IPORO COM SRL peste 16 milioane de euro!

Politica ciudată a CEC Brașov

Niciun român obișnuit sau o firmă fără proptele politice nu poate accesa credite de asemenea dimensiuni. Oricine a încercat să facă un credit știe cât de grele sunt procedurile, cât de atenți sunt bancherii cu banii împrumutați. Cu atât mai mult cu cât destinația creditelor facute de firma care deține hotelul Kronwell a fost, în mai multe situații, plata datoriilor restante către bugetul de stat. Dar CEC-ul este bancă de stat și răspunde la comanda politică. Rodica Popescu a sesizat în mai multe rânduri CEC Brașov că nu este de acord cu aceste împrumuturi. "De fiecare dată când intram la CEC, angajații de acolo puneau mâna pe telefon și anunțau că am venit. Cererile mele au fost ignorate, deși sunt în continuare acționar la firmă", spune Rodica Popescu. Chiar în aceste zile se pregătește un nou împrumut. Ce se întâmplă cu banii? Conform unor surse bine informate, banii (sau o parte a lor) ar fi trimiși către alte 3 firme ale lui Daniel Popescu: DAPO Management SRL, Mega Nova SRL și MOV Management SRL.

Scripcaru mi-a spus să mă potolesc și mai bine să cresc găini

Am găsit-o pe doamna Rodica Popescu acasă. Pe locuință, dar și în casă, mai multe camere de luat vederi. "Sunt supravegheată non-stop. Am găsit și un dispozitiv de urmărire pe mașină", spune Rodica Popescu și pune pe masă un dispozitiv electronic puțin mai mare decât o cutie de chibrituri. "Eu vreau să îmi salvez fiul, cred că este în pericol din cauza jocurilor în care l-au implicat cei care controlează de fapt firma. Dl Scripcaru a venit aici, la mine acasă, și mi-a spus să mă potolesc. Să las firma în pace și să mă apuc mai bine să cresc găini", adaugă aceasta. Unul dintre aspectele asupra căruia a insistat primarul Brașovului a fost ca Rodica Popescu să nu se opună vânzării hotelului. Planul celor care controlează jocul pare simplu: după ce au adunat bani prin metode mai mult decât dubioase pentru a construi Kronwell, după ce au împrumutat sume uriașe de la CEC, vor să vândă "investiția". Se pare că Scripcaru, trimis în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție, are nevoie de cash. Timpul pe care îl mai are de petrecut în libertate este incert, prin urmare trebuie să pună ceva deoparte. Mai ales că afacerea nu este pe numele său și există riscul să fie scos din calcul.

Adormirea inexplicabilă a autorităților brașovene

Afacerea Kronwell s-a construit într-o manieră dubioasă, așa cum s-au construit atâtea alte afaceri sub comanda găștii pedeliste de la Brașov. Deși presa brașoveană - și nu numai - a semnalat în mai multe rânduri derapajele edilului Scripcaru, deși la Kronwell au fost făcute percheziții atunci când Scripcaru a fost arestat - conform unor surse din interiorul anchetei chiar s-a găsit o mare sumă de bani -, în afară de o banală trimitere în judecată și interdicția de a comunica cu jumătate din directorii primăriei, autoritățile au amorțit. Un dans grațios pare că s-a încins între cei care ar trebui să își facă datoria și cei care ar trebui să plătească pentru că nu și-au făcut-o. Sau plățile se fac altfel la poalele Tâmpei?!

Sursa si documente: Gazeta Brasovului

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE