Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Carmen Tocală trage sfori să revină în bordul MTS la bătaie cu baschetbalistul Virgil Stanescu

Postat la: 09.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Carmen Tocala, fosta sefa a sportului romanesc din 2012 pana in 2016, vrea sa revina din nou ca secretar de stat pentru sport in cadrul Ministerul Tineretului si Sportului. De fapt, ea se bate pentru acest fotoliu cu fostul baschetbalist, Virgil Stanescu, cel care a candidat fara succes in tandem cu Gabriela Szabo pentru sefia COSR.

Insa, revenirea lui Carmen Tocala nu e privita cu ochi buni pentru sportul romanesc. Timp de patru ani cat a condus sportul romanesc in calitate de presedinte al ANS si secretar de stat pentru sport, ea este considerata ca a garantat si girat dezastrul de la Jocurile Olimpice de vara la Rio de Janeiro, dar, deocamdata nu a dat socoteala. In acest timp, Tocala prietena foarte buna cu fostul ministru Monica Iacob Ritzi si Laura Codruta Kovesi, s-a remarcat prin schimbarea tricoului portocaliu cu cel galben si rosu.

Imediat dupa ce a fost inscaunta de Ponta in fruntea sportului romanesc- sfarsitul lunii mai 2012, Carmen Tocala declara : „Sunt onorată şi fericită în acelaşi timp că pot să mă exprim la acest nivel în sportul românesc. Am stabilit câteva puncte de strategie imediată, pe care le-am discutat cu premierul Victor Ponta şi care sunt colaborarea strânsă cu COSR în vederea participării României la JO de la Londra, urmată de stabilirea unei strategii pe termen lung, introducerea în şcoli a câte trei ore de educţie fizică pe săptămână, iar în grădiniţe câte 30 de minute de motricitate şi coordonare pe zi, reforma legislativă şi reconversia profesională a sportivilor. De asemenea, vom purta discuţii cu toate federaţiile sportive, pentru a decide împreună ce competiţii internaţionale pot fi aduse în România în 2013. Imaginea României e importantă şi vom găsi resurse extrabugetare pentru organizarea de Campionate Europene sau chiar Mondiale".

De la aceea declaratie a trecut patru ani, si nimic din ce a declarat nu a facut, iar rezultatele s-au vazut la Londra, dar mai ales la Rio. La sfarsitul anului 2012, Curtea de Conturi a României a constatat că nu există o strategie de dezvoltare a sportului, iar performanţele sunt modeste ca urmare a amatorismului managerial, la nivelul Ministerului Tineretului şi Sporturilor şi al federaţiilor, dar şi din cauza dezinteresului pentru atragerea surselor de finanţare. Verificările au scos în evidenţă dezinteresul şi amatorismul managerial al celor care au condus autoritatea centrală ce a răspuns de sport în perioada auditată, adică Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi fosta Autoritate Naţională pentru Sport şi Tineret. Practic, auditorii de conturi îi acuză de lipsă de profesionalism pe cei care au fost în fruntea sportului românesc în acea perioadă, adică cei trei demnitari promovaţi şi susţinuţi de PDL - Sorina Plăcintă, Doina Melinte şi Carmen Tocală, care este şi acum secretar de stat în cadrul MTS.

„Sportul supravieţuieşte de pe o zi pe alta"

În raportul Curţii de Conturi a României se menţionează, negru pe alb, că „din punct de vedere al dezvoltării strategice a sportului, în momentul de faţă nu există o strategie la nivel naţional prin care să fie stabilite obiective clare, realizabile pentru sportul de performanţă, sportul de masă şi sportul de tineret, strategie care să se refere la o perioadă care să cuprindă mai multe cicluri olimpice sau chiar o strategie pentru următorul ciclu olimpic". Practic, auditorii de conturi au ajuns la concluzia că „sistemul sportului supravieţuieşte de pe o zi pe alta, fără a fi trasate direcţii de acţiune care să aibă o finalitate şi un rezultat scontat palpabil".

Dezinteres pentru atragerea banilor

Auditorii Curţii de Conturi au descoperit că a existat un dezinteres la nivelul ANST pentru identificarea şi urmărirea încasării de către ANST a veniturilor potenţiale din cota de 1 % din taxele şi accizele aplicate la nivel naţional pentru țigarete, ţigări şi băuturi alcoolice. "ANST nu a acţionat îndeajuns în ceea ce priveşte urmărirea realizării de venituri proprii, prin crearea unei baze de date cu persoanele fizice şi juridice plătitoare de taxe şi accize din alcool şi tutun, deşi deţine importante creanţe potenţiale prin care, printr-o mai bună colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, puteau fi administrate şi colectate, ceea ce ar fi avut drept consecinţă reducerea efortului bugetului de stat prin diminuarea alocaţiilor bugetare alocate ANST. Inexistența unei astfel de baze de date a avut drept consecinţă neînregistrarea în evidenţele contabile ale ANST a veniturilor potenţiale de încasat în vederea urmăririi legale a încasării acestora".

Totodată, s-a mai constatat că ANST „nu a obţinut venituri având ca sursă încasările de la CN „Loteria Română" şi/sau profitul net al acesteia aferent activităţii de pronosticuri sportive" şi „nu a efectuat demersuri pentru identificarea organizatorilor de pariuri şi pronosticuri sportive şi obţinerea conform legii a cotei de 5% din încasările acestora". În plus, „niciuna din federaţiile sportive finanţate din surse de la bugetul de stat prin bugetul ANST (fotbal, baschet, sporturi de contact, ciclism, handbal, hochei pe gheaţă, snooker, tenis, volei, polo) a căror ramură sportivă le permitea valorificarea acestei surse de finanţare, nu a efectuat demersuri legale pentru încasarea veniturilor din organizarea de pariuri sportive".

Finanţări discreționare

Verificările auditorilor de conturi au mai scos în evidenţă faptul că „modul în care ANST a repartizat federaţiilor sportive naţionale sumele de la bugetul de stat şi din veniturii proprii, nu a avut la bază o procedură transparentă şi nediscriminatorie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare". „Au existat federaţii care au beneficiat de finanţare din partea ANST, deşi nu îndeplinesc cumulativ criteriile şi condiţiile de finanţare".

Bazele sportive, lăsate de izbelişte

Din raportul Curţii de Conturi rezultă că „nu există o evidenţă a bazelor sportive aflate în proprietatea fostelor întreprinderi de stat, aceasta putând reprezenta o bază de plecare pentru stabilirea situaţiei actuale a bazelor sportive" şi „ANST nu a întocmit un Registru al bazelor sportive". Totodată, s-a constatat că „nu s-a finalizat încă un inventar al bazelor sportive existente pe teritoriul României, astfel că nu se cunoaşte care este situaţia actuală a acestora, care este gradul de acoperire cu baze sportive a ramurilor sportive".

Echipa de conducere de la aceea vreme a MTS, adică ministrul Nicolae Bănicioiu și secretarul de stat Carmen Tocală, a dat asigurări Curții de Conturi că toate deficiențele constatate vor fi eliminate în decursul anului 2014 și sportul românesc se va revigora. Cum s-a revigorat sportul romanesc, s-a vazut cel mai bine la Jocurile de Olimpice de vara de la Rio de Janeiro, unde Romania a obtinut cea proasta performanta din istoria participarii tarii noastre la cea mai mare competitie sportiva din lume. In schimb, Carmen Tocala a ajuns in cea mai importanta comisie a COSR.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE