Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Care este legatura intre firma de PR a lui Vladimir Putin si cea a SRI-ului si a lui Kovesi?

Postat la: 30.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Firma The Group, condusa de Mihaela Nicola, cunoscuta pentru faptul ca ofera consultanta de imagine si comunicare Serviciului Roman de Informatii (SRI) si Laurei Codruta Kovesi, a intrat in 2012 in parteneriat cu firma Omnicom Group care intre 2006-2015 s-a ocupat de PR-ul lui Vladimir Putin in Statele Unite si Uniunea Europeana.

PR-ul lui Vladimir Putin a fost facut de Ketchum, o firma subsidiara Omnicom Group. Paralel cu PR-ul pentru Putin, firma Ketchum s-a ocupat si de PR-ul international al firmei rusesti Gazprom. NY Times relateaza ca in 2006 membri din conducerea firmei Ketchum, "o divizie de publicitate si marketing a gigantului Omnicom", "au zburat la Moscova pentru a securiza un cont care valora zeci de milioane de dolari".

Vladimir Putin a angajat firma Ketchum in 2006 pentru a-i oferi consultanta in relatii publice inaintea gazduirii summit-ului G8 care a avut loc la St. Peterburg. La acea vreme, Vladimir Putin "se ingrijea foarte mult de ceea ce alti lideri, in special presedinti, credeau despre el", a declarat Michael A. McFaul, fost ambasador al Statelor Unite in Rusia, citat de NY Times.

Reuters relata in 2013 ca, pe baza documentelor facute publice de Departamentul de Justitie al SUA, firma Ketchum a primit peste $25 de milioane lucrand pentru Federatia Rusa. De asemenea, firma Ketchum a fost platita pana la acea data peste $26 de milioane pentru a promova firma Gazprom. Site-ul Propublica descrie modul cum firma Ketchum a reusit sa-l promovez pe Vladimir Putin in media americana in 2011.

De asemenea, Reuters explica pe larg in articolul "U.S. public-relations firm helps Putin make his case to America" cum firma Ketchum, o divizie a Omnicom Group, i-a facut imagine lui Putin in Statele Unite. Chiar daca presa internationala anunta in martie 2015 ca firma Ketchum nu va mai reinnoi un contract cu Kremlinul, GPlus - firma de PR din Bruxelles, aflata tot in proprietatea Omnicom Group - "va continua sa opereze in termenii contractului", a spus Adweek.

Una dintre cele mai controversate actiuni de PR ale firmei Omnicom in favoarea liderului rus a fost publicarea in 2013 a unui editorial in NY Times semnat de Vladimir Putin, prin care acesta incerca sa explice direct opiniei publice americane viziuna sa asupra situatiei din Siria. Articolul a starnit vehemente reactii negative din partea liderilor americani, John Boehner - presedintele Camerei Reprezentantilor a Congresului SUA - considerandu-se "insultat" de acel articol.

The Group intra in actionariatul Omnicom

In februarie 2012, site-ul Wall-Street.ro anunta ca "The Group, cel mai mare grup local de comunicare, isi intareste pozitia in piata prin intrarea in actionariatul OMD si PHD, agentii de media care fac parte din OmnicomMediaGroup Romania, si care in urma cu doi ani au avut afaceri de circa 30 de milioane de euro".

"Tranzactia este poate cea mai importanta din ultimii ani de pe piata de comunicare, avand in vedere ca este un schimb de actiuni intre The Group, un holding format din 17 agentii, peste 80 de clienti si afaceri de peste 115 milioane de euro anul trecut, si divizia locala de media a Omnicom, cel de-al doilea grup de comunicare la nivel mondial, un gigant cu venituri de 13,8 miliarde de dolari anul trecut", a mai spus Wall-street.ro atunci.

Omnicom Media Group (OMG) este divizia de servicii media a Omnicom Group Inc., oferind servicii pentru mai mult de 5.000 de clienti in peste 100 de tari, a scris Hotnews. "Oficialii The Group si Omnicom nu au precizat care este valoarea tranzactiei sau care au fost pachetele de actiuni tranzactionate", a mai scris Wall-Street.ro.

Acelasi articol din Wall-Street.ro mentioneaza ca "tranzactia este una favorabila pentru Omnicom, un grup care in Romania nu avea pozitia solida pe care o detine in alte tari si care astfel isi majoreaza sansele de a fi intre jucatorii mari". La data intrarii firmei The Group in actionariatul Omnicom era de notorietate internationala faptul ca Omnicom lucra pentru Vladimir Putin.

Despre The Group

Firma The Group a fost lansata in 2005 ca un business de familie de Zoltan Szigeti si fratii Mihaela Nicola si Bogdan Nicola. The Group "a ajuns in doar patru ani cel mai mare grup de comunicare din tara si ramane acolo din 2008 incoace", a spus Wall-street.ro. In luna decembrie 2012 presa anunta ca Mihaela Nicola devine consul onorific al Australiei la Bucuresti.

Pe langa responsabilitatea de a oferi asistenta consulara cetatenilor australieni care locuiesc in Romania sau care viziteaza Romania, Mihaela Nicola "va coopera, de asemenea, in scopul promovarii imaginii Australiei in Romania, sprijinind dezvoltarea comertului si a investitiilor, consolidand legaturile educationale, stiintifice si culturale dintre cele doua tari", a spus Hotnews. Pe langa CEO al agentiei de comunicare The Group, Mihaela Nicola este si lector la Universitatea de Comunicare si Relatii Publice SNSPA din Bucuresti.

Fondatorii The Group si acuzatiile de coruptie

Mihaela Nicola a fost implicata in anul 2004 in campania lui Adrian Nastase, fiind citata ca martor in dosarul "Trofeul Calitatii", in care Nastase a si fost condamnat.

Conform rechizitoriului, nu numai ca Adrian Nastase era la curent cu fi­nantarea ilegala a campaniei sale electorale din fondurile colectate in cadrul simpozionului "Trofeul calitatii", bani care ar fi trebuit, conform legii, sa intre in bugetul institutiei publice ISC, ci chiar coordona direct actiunea. „Astfel, martorii Rovana Plumb, mandatarul financiar al campaniei prezidentiale, Stireanu Octavian, seful staffului de campanie, Aristide Roibu, trezorierul Partidului Social Demo­crat, Nicola Mihaela, consultant din partea SC Ogilvy Mather Adver­ti­sing SRL, Popescu Nistorescu Miha­ela, consilier personal al inv. Adrian Nastase, si Mitrea Tudor Miron, vice­pre­sedinte al Partidului Social Demo­crat, au confirmat ca nu s-au ocupat de achizitionarea materialelor electorale, toate deciziile in acest sens fiind luate de inv. Adrian Nastase sau dupa consultarea cu sotia sa, Dana Nas­tase", se arata in rechizitoriul DNA, citat de Romania Curata.

De asemenea, intr-o depozitie data in fata procurorilor, Miron Mitrea recunoaste ca "la data la care am fost eu desemnat, am gasit-o pe Nicola [Mihaela Nicola] de la Ogilvy, care coordona realizarea materialelor de propaganda electorala. Nicola lucra in special pentru campania prezidentiala, dar ne-a ajutat si pe noi la conceperea unor materiale de propaganda". Depozitia a fost preluata de Hotnews, citand Cotidianul. In luna iulie 2013, Bogdan Nicola - in calitate de reprezentant al firmei The Group - a fost trimis in judecata de DNA pentru infractiunea de cumparare de influenta.

Pe data de 10 februarie 2015, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat condamnarea lui NICOLA TEODOR-BOGDAN, "reprezentant al unei societati comerciale, la data savarsirii faptelor, la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare si interzicerea, pe o perioada de 3 ani, dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta".

Mihaela Nicola - piarista Serviciului Roman de Informatii (SRI) si al Laurei Codruta Kovesi

Pe data de 5 mai 2015, fostul ofiter SRI Adrian Radu i-a trimis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care il intreba "care este suma platita de SRI din bani publici si/sau alte activitati, in anul 2012, pentru rebranduirea SRI si sondajele de opinie realizate de firma The Group patronata de Mihaela Nicola?"

"Anul 2012 a fost un an de criza, fapt ce a fost declarat de toate guvernele care au condus România. In aceste conditii, de unde a avut SRI-ul bani pentru rebranduire si (deontologii pot sa verifice singuri din declaratia 359 a firmei The Group), de unde au venit banii platiti drept contract pentru care SRI-ul a fost rebranduit. Se cunoaste pe piata publicitara faptul ca firma in cauza este una din cele mai scumpe firme, iar doamna Nicola Mihaela este fiica unui fost ofiter de securitate - lucru pe care il afirma inclusiv Florian Coldea intr-o videoconferinta cu toata tara, in cadrul sistemului", a mai spus fostul ofiter SRI Adrian Radu in scrisoarea catre presedintele Iohannis.

O cautare pe internet arata ca aceste detalii din scrisoarea fostului ofiter SRI nu au suscitat interes pentru presa din Romania. In aprilie 2016, fostul ofiter SRI Adrian Radu impreuna cu Daniel Florea, tot fost ofiter SRI, reconfirma in cadrul emisiunii lui Robert Turcescu de pe unde.tv ca Mihaela Nicola s-a ocupat de rebrandingul SRI, citeaza Flux24 in articolul "EXPLOZIV/ Firma fiicei unui fost securist lucreaza pentru SRI si Kovesi".

In urma aparitiei acelui articol pe Flux24, Mihaela Nicola a cerut "in instanta scoaterea articolelor de pe site, actiune respinsa de instanta", dezvaluie Flux. In luna august 2016 fostul presedinte Traian Basescu a dezvaluit pe Facebook ca Mihaela Nicola, "piarista SRI-ului", s-ar ocupa si de "gradatii" din presa. Pe data de 4 septembrie 2016 fostul presedinte Traian Basescu a afirmat in cadrul unei emisiuni la Romania TV ca Mihaela Nicola se ocupa atat de PR-ul SRI-ului cat si de cel al Laurei Codruta Kovesi.

"Bun, ca [Laura Codruta Kovesi] este ahtiata dupa imagine, stim toti. Acum ce vrea sa faca cu ea aceasta imagine, nu mai stiu. Aduceti-va aminte ca pana acum vreo doua luni, era mai prezenta in mass-media, prin mijlocirea doamnei Nicola, Mihaela Nicola, care i-a cam facut PR-ul si al dansei, si - probabil si pro-bono - la SRI. Prin mijlocirea acestei doamne era tot impul in interviuri, ameninta, spunea ce va face. De la un timp cred ca a inceput sa isi dea seama ca nu-i mama justitiei", a spus Traian Basescu.

Mihaela Nicola - colaborator al Serviciului Roman de Informatii (SRI)

Flux24 a descoperit in premiera ca Mihela Nicola este colaborator al revistei de specialitate a SRI, unde a scris mai multe articole. Astfel, intr-un interviu oferit revistei SRI avand titlul "Mihaela Nicola - Intelligence-ul are nevoia de a fi inteles ca misiune sociala, de a fi acceptat si sprijinit" si publicat pe data de 4 martie 2014, Mihaela Nicola a vorbit despre cum a participat la diferite focus-grupuri care aveau ca scop rebrandingul Serviciului Roman de Informatii.

"Din respect pentru rigoarea demersului, am asistat eu insami la multe focus grupuri în diferite orase ale tarii. A fost foarte util sa vizionez, din camera alaturata, pe monitor, asa cum cere metodologia tuturor focus grupurilor, si sa ascult toate punctele de vedere exprimate pe acest subiect. În ochii publicului, ofiterul român de informatii are vârsta medie, este bine educat, discret, vorbeste mai multe limbi straine, este inteligent, abil si foarte adaptabil. Are aspect si preocupari cosmopolite, e patriot, are stapânire de sine, echilibru, n-are culoare si preferinte politice, e suspicios, tacut, e iscusit în a-si atinge scopurile profesionale, are munca riscanta, grea, dar interesanta. Publicul românesc nu îl asociaza pe ofiterul SRI cu James Bond, dar îl socoteste a fi foarte „cool". Mi-ar fi placut sa pot, la sfârsitul focus grupurilor, sa intru în încapere sa confirm cea mai mare parte a perceptiilor", a marturisit aceasta in interviu. Mai jos aveti o captura cu primele pagini ale interviului dat de Mihaela Nicola revistei Intelligence a SRI-ului.

In mai 2015 Mihaela Nicola este citata de Wall-street.ro spunand ca "parteneriatul cu Omnicom a fost cea mai buna decizie de business pe care am luat-o in cei zece ani de la fondarea The Group. Pentru ca sunt clienti internationali care ne invita la licitatii pentru ca ei lucreaza cu Omnicom si in alte tari. Parteneriatul aduce un potential de business, nu business in sine". Pana in luna martie 2015 firma Omnicom, prin subsidiarul Ketchum, i-a facut PR-ul lui Putin in Statele Unite si Europa, si PR-ul companiei Gazprom.

In prezent The Group este cel mai mare grup de comunicare de pe piata romaneasca, cu peste 200 de clienti si in jur de 230 de angajati. In 2014 grupul a avut o cifra de afaceri de circa 70 de milioane de euro, sustine Wall-street.ro. Una dintre tacticile lui Putin impotriva vestului este angajarea celor mai mari firme de PR care sa-i promoveze imaginea si sa schimbe perceptia opiniei publice vestice cu privire la actiunile sale agresive sau subversive.

In lumina acestor lucruri, care se gasesc la o cautare pe internet, SRI ar trebui sa ofere explicatii publice cu privire la colaborarea pe care o are cu Mihaela Nicola si firma ei The Group, cu atat mai mult cu cat The Group este in parteneriat cu Omnicom, firma de comunicare care s-a ocupat de PR-ul lui Putin pana in 2015.

Chris Terhes
Romanian Community Coalition

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE