Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Anchetă RISE Project: Afacerile Alinei Bica din Costa Rica şi un fax Panasonic

Postat la: 14.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, plecată în Costa Râca, este trezorierul firmei ASP Centroamerica Sociedad, deţinută de soţul său, Mircea Octavian Bica, şi de fostul său client Călin Silviu Pop, un om de afaceri condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.

Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu într-un dosar cu prejudiciu estimat la zeci de milioane de euro, Mircea Octavian Bica este trimis în judecată într-un dosar de fraudă instrumentat de DIICOT iar Calin Silviu Pop, pe lângă condamnarea definitivă din 2013, pentru evaziune fiscală, este inculpat într-un alt dosar aflat pe rolul instanţei din România, scrie RISE Project.

Este vorba despre dosarul de corupţie al primarului din Braşov, George Scripcaru. Pop l-a denunţat pe Scripcaru în acest dosar. El a descris procurorilor cum firma sa din România a câştigat contracte pe bani publici în schimbul cumpărării de materiale electorale şi de pachete de mâncare pentru campania lui Scripcaru din 2012. Firma folosită de Pop pentru a obţine contractele de la Braşov se numeşte ASP Agregate SRL, nume similar cu cel al companiei înfiinţate împreună cu Bica în Costa Rica.

În primăvara anului trecut, Pop a fost aparat în dosarul său de corupţie de către fosta procuroare Alina Bica. Atunci, agenţia Mediafax relata că avocata Alina Bica îl apăra dimineaţa pe Pop pentru că după-amiază să se prezinte în faţa aceluiaşi judecător, că inculpată, în propriul caz de corupţie. Un amănunt hilar dezvăluit de RISE Project: în documentele din Costa Rica este menţionat că Pop şi soţul Alinei Bica au constituit patrimoniul firmei ASP Centroamerica cu un fax Panasonic şi, respectiv, un dulăpior pentru documente cu patru sertare.

Contactul local al familei Bica şi al lui Pop în Costa Rica este un alt român, Mihai Rădulescu. Înainte de a pleca în Costa Rica, Rădulescu a fost director general al Electrica Serv SA, companie care asigură întreţinerea liniilor electrice în România. El a fost implicat în multe scandaluri şi acuzat, între altele, că a bătut-o, în mai 2008, pe şefa serviciului juridic din Electrica Serv în sediul acestei companii. În Costa Rica, el a pus la dispoziţia soţilor Bica vila de lux unde locuieşte, într-o suburbie a capitalei San Jose. Rădulescu este a patra persoană din ASP Centroamerica.

Rădulescu a înfiinţat mai multe firme în Costa Rica. Într-una dintre ele, denumită Inversiones Cospol de Costa Râca, s-a asociat cu un avocat român, Adrian Drăghici, condamnat în 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare după ce a încasat nejustificat milioane de euro din executarea silită frauduloasă a Termoelectrica SA. Călin Pop ar trebui să apară în faţa judecătorului, în dosarul Scripcaru, pe 26 februarie, iar Alina Bica pe 12 martie 2018.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE