Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vinul stimulează creierul mai mult decât muzica și matematica

Postat la: 15.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De la prima vedere a sticlei de vin şi până la degustarea acestuia, creierul declanşează un întreg sistem complex în toate aceste procese, spune neurologul Gordon Shepherd, de la Universitatea Yale.

Iar asta înseamnă mai multă activitate din partea creierului decât atunci când asculţi muzică sau rezolvi probleme de matematică, susţine Shepherd în cartea sa, „Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine". Cartea explorează toate procesele neuronale implicate în degustarea şi aprecierea vinului, inclusiv evaluarea vizuală a băuturii din sticlă şi pahar, dar şi interacţiunea dintre lichid, oxigen şi salivă şi toate mişcările complexe ale maxilarului, limbii, diafragmei şi gâtului.

Moleculele din vin stimulează mii de receptori ai gustului şi ai mirosului, arată un raport publicat în cartea lui Shepherd, trimiţând un semnal anume creierului, care declanşează un calcul cognitiv masiv ce implică recunoaştere, memorie, judecată, emoţie şi plăcere. Spre deosebire de o problemă de matematică, degustarea vinului angajează multiple sisteme senzoriale. Concluziile lui Shepherd vin după publicarea unui alt studiu care argumenta faptul că anumite părţi ale creierului somelierilor sunt mai groase comparativ cu ale unui om obişnuit.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE