Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












E surprinzator ce poti sa faci in timp ce dormi

Postat la: 19.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Chiar daca somnul este foarte important, cercetatorii nu inteleg pe deplin modul sau de functionare sau de ce oamenii trebuie sa petreaca atat de mult timp dormind (aprozimativ o treime din viata). In plus, in somn oamenii fac o multime de lucruri de care nu au habar.

Poate ca tu dormi insa nu si hipotalamusul tau. El stie exact scurgerea timpului ca parte a ritmului circadian. Acest lucru te ajuta nu doar sa te simti obosit si mergi la somn prin eliberarea de melatonina, ci si elibereaza dimineata o proteina numita PER care, treptat, te trezeste adesea chiar inainte sa sune ceasul desteptator.

Ce ai de spus in timp ce dormi? Cei care vorbesc in somn pot rosti cuvinte separate sau chiar propozitii intregi. Aproximativ 5% dintre adulti fac asta (numarul este putin mai mare in cazul copiilor) si se poate intampla in orice stadiul al somnului. Cel mai adesea barbatii si copiii vorbesc in somn si cauzele pot fi diverse: de la febra, privare de somn, stres, anzietate si depresie. Totusi, nu exista nicio dovada ca oamenii dezvaluie in somn secretele lor cele mai ascunse.

Multi oamenii isi scrasnesc dintii in timp ce dorm. Bruxismul, asa cum este denumit stiintific fenomenul, poate fi cauzat de stres sau anxietate, de o muscatura anormala a dintilor sau chiar de apneea de somn. Unele persoane nici nu-si dau seama ca fac asta pana cand stomatologul nu le spune.

In somn te poti distra mai mult decat iti dai seama. Un numar redus de oameni, aproximativ 8%, potrivit unui studiu canadian, sufera de sexsomnia, adica fac sex in timp ce dorm. Sexsomnia inseamna nu doar ca faci amor fara sa fii constient de asta, insa te poti si masturba in timp ce dormi. In general, mai multi barbati decat femei sufera de sexsomnie. Stresul, medicamentele, acoolul si privarea de somn sunt factorii de risc care pot declansa sexsomnia.

Unele persoane se ridica din pat, merg la frigider si mananca si bea in timp ce dorm. De obicei, evenimentul se intampla o singura data pe noapte si au tendinta de a manca alimente bogate in grasimi sau calorii pe care in mod normal nu ar pune gura. Poate fi un obicei periculos, se poate intampla ca persoana sa manance produse nealimentare, sa manance sau sa bea in exces sau sa se raneasca in timp ce gateste.

Tu crezi ca te odihnesti, insa creierulul tau este ocupat cu curatenia de seara. In timp ce dormi, creierul sterge anumite amintiri si le cimenteaza sau le reorganizeaza pe celelalte. In plus, creierul se si curata fizic cu ajutorul unui fluid cerebrospinal, care elimina proteinele de prisos care pot actiona precum toxinele.

Pentru o perioada din noapte muschii sunt blocati. Este absolut normal si sanatos sa fii paralizat in timp ce dormi.In timpul somnului REM, tu visezi, insa pentru a fi protejat si sa nu reactiona la ceea ce visezi (de exemplu sa urli cand experimentezi ceva infricosator sau sa arunci pumni cand vizezi ca te bati) corpul iti este paralizat. Este chiar posibil sa te trezesti si sa nu te poti misca, ceea ce poate fi terifiant. Insa aceste episoade trec imediat.

In fiecare noapte poti pierde pana la 500 g prin vaporii de apa pe care ii scoti in timp ce respiri. In plus, piezi din kilograme de vreme ce la fiecare expiratie elimini atomi de carboni. Asa ca dimineata cantaresti mai putin decat seara.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE