Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Crestin-ortodocsii din Romania vor celebra 4 noi sfinti. Cine sunt cei canonizati de Sinodul Bisericii Ortodoxe

Postat la: 15.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La Manastirea Putna a avut loc duminica dimineata proclamarea solemna a canonizarii Sfintilor Putneni: Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, si Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan, slujba fiind oficiata de patriarhul Bisericii Ortodoxe, preafericitul Daniel. Sfintii Putneni vor fi sarbatoriti in zilele de 15 si 16 mai.

Sfantul Iacob Putneanul s-a nascut la 20 ianuarie 1719 intr-o familie dreptcredincioasa din Bucovina. Crescand in duhul adevaratei evlavii, la numai 12 ani a intrat in viata monahala. Formarea sa duhovniceasca este legata de obstea Manastirii Putna si a Sihastriei Putnei, dar si de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al carui ucenic a fost (acelasi mitropolit care, in Kiev, l-a convins pe viitorul sfant Paisie de la Neamt sa vina in Moldova pentru a se forma duhovniceste). Inainte de citirea tomosurilor de canonizare, Patriarhul Daniel a explicat tuturor semnificatia acestui ceremonial.

"Aceasta proclamare este o lucrare de a aduce la cunostinta credinciosilor hotararea Sfantului Sinod din 6-7 iunie 2016 cand acesti vrednici slujitori ai lui Dumnezeu si ai Bisericii au fost canonizati. Canonizarea inseamna ca o persoana cu viata sfanta, care a marturisit dreapta credinta, este data drept model de urmat. Deci, canonizarea se face de Sfantul Sinod, iar proclamarea canonizarii inseamna aducere acestui act la cunostinta publicului intreg.", a declarat acesta.

"Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfantul Iacob Putneanul, nevoitor in slavita Manastire a Putnei, ctitoria Sfantului Voievod Stefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie si intelepciune, bun dascal si parinte duhovnicesc, mare ctitor si pastor neobosit al obstii crestine, foarte atent la problemele sociale si economice ale tarii. El a ramas in constiinta urmasilor ca un indrumator spiritual, cultural si social al credinciosilor incredintati lui spre pastorire", a spus Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE